Statistisch gezien is het krimppercentage in linnen producten 10-15% als het een draaibeurt krijgt in de hete droger, terwijl het slechts 4-5% krimpt als het natuurlijk gedroogd wordt. Linnen droogt van nature heel snel. Centrifugeren kan dus heel kort gehouden worden en kan überhaupt niet nodig zijn.
Was linnen in een halfvolle trommel op een lage temperatuur om krimpen en kreuken te voorkomen. Doe linnen kleding nooit in de droger, maar hang het aan de waslijn. Strijk linnen kleding terwijl het nog vochtig is.
De natuurlijke stof linnen kun je goed wassen in de wasmachine. Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen. Linnen is een sterke stof, nog sterker dan katoen, maar het kreukt wel sneller.
Na gebruik kan je het linnen het beste wassen op 30 of 40 graden. Gebruik een mild of neutraal wasmiddel zonder chloorhoudende middelen.
Droog het linnen niet te heet in de droger. Dat is overigens voor alle textiel erg slecht. De vezels verzwakken, en het kan krimp en pilling veroorzaken.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Linnen is een kreukgevoelige stof en kan tot één maat uitlopen tijdens het dragen. Berg je linnen items altijd hangend op om kreukels te voorkomen.
Een linnen kledingstuk combineren hoeft echt niet heel moeilijk te zijn, want je kunt het gewoon met je denim jacket of jeans combineren. Ga dan het liefst voor een jeans met een lichte wassing. Kies niet voor de meest standaard skinny jeans, maar voor een stoere ripped of destroyed (boyfriend) jeans.
Linnen heeft als groot voordeel dat het vaak wat wijder valt, wat perfect is voor tijdens die hete dagen, maar je wil niet dat één windhoos je hele hemd naar omhoog waait. Ga dus wel voor een iets strakker gesneden exemplaar en een mouw die iets hoger valt dan je standaard mouw.
Linnen. Linnen is een stof die snel kreukt en was je best op 40 graden, als je het op een hogere temperatuur wast kan je kledingstuk krimpen. Best is ook om je linnen kledingstuk eerst een aantal keren apart te wassen, want dit kan kleur afgeven aan andere kledingstukken.
Linnen heeft de bijzondere kwaliteit dat het de warmte van je lichaam reguleert. Bij warm weer ademt de stof en zorgt linnen er zelfs voor dat de lucht tussen de stof en het lichaam koeler is dan de lucht in de omgeving. De vezels van linnen kunnen veel vocht opnemen, zonder dat de stof vochtig gaat aanvoelen.
Linnen heeft een hoge slijtvastheid, het gaat langer mee dan katoen. Linnen ademt. Hierdoor is het lekker koel in de zomer en warm in de winter. Linnen kan 20 procent van zijn gewicht aan vocht absorberen zonder dat het klam aanvoelt.
De kleding mag nooit in de droger, dus hang het uit op een waslijn of rek. Voordat je het item uithangt, kan je het het beste eerst voorzichtig rechttrekken.
Kreukels in linnen voorkomen
Linnen kreukt snel, en daarom kun je het beter in een halfvolle trommel wassen. Dit beperkt het aantal kreukels. Is het toch misgegaan? Maak de stof dan een beetje vochtig voordat je het strijkt.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Temperatuur om linnen mee wassen
Daarom kun je voor linnen kleding gewoon de standaard temperatuur van 30 graden hanteren en 40 graden wanneer je kleding of het textielstuk extra vuil geworden is.
Twee sneldrogende stoffen zijn linnen en nylon. De enige twee nadelen hiervan zijn dat linnen in de regen sneller doorschijnt (dus ga vooral niet voor wit), en dat nylon slecht ademt, waardoor je sneller last krijg van zweetluchtjes. Je kunt daarom ook voor stoffen gaan die water goed absorberen, zoals katoen of zijde.
Draag dit item in combinatie met een polo of overhemd, eventueel met een jasje. Chic, maar ook zomers! Ook kun je de outfit iets speelser maken, zoals een T-shirt met Breton-streepjes. Of, denk aan een shirt met een subtiel botanisch dessin.
Was dan je linnen kleding altijd met het fijnwas-programma van de wasmachine. Dat is voor kleding die voorzichtig gewassen moet worden of eigenlijk met de hand gewassen moet worden. Als je wasmachine de mogelijkheid biedt om de hoeveelheid water in te stellen, kies dan voor zoveel mogelijk water.
Kledingstukken van wol en linnen hoeven niet vaak gewassen te worden. Je kunt ze buiten laten luchten tegen een muffe geur. Tien minuutjes stomen in de douche doet wonderen tegen kreukels. Maar ook wol en linnen kunnen af en toe een wasbeurt gebruiken.
Een fris gewassen linnen dekbedovertrek mag in de droger, maar kies dan altijd voor een lage temperatuur. Drogen in de buitenlucht is een betere, duurzamere optie én het draagt bij aan de casual uitstraling van jouw beddengoed.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Als je je kleding op 30 graden wast, wordt het niet altijd even schoon maar zal het in ieder geval niet krimpen. Veel weten dit waarschijnlijk al, maar toch. Gooi kledingstukken met dunne stofjes niet in de droger, zoals zijde, katoen en linnen.
Middelen als babyshampoo, conditioner, zuiveringszout en azijn kunnen helpen om de vezels van de stof losser te maken zodat je je kledingstukken gemakkelijker uit kunt rekken.