Tips voor het toevoegen van lijnzaad(olie) aan je voeding
Een eetlepel lijnzaad voeg je eenvoudig toe: In yoghurt of kwark. Aan je eigengemaakte saus of dressing. Over een gezonde salade.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen.
Geoxideerd lijnzaad eten betekent een toevloed van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen. Die heb je natuurlijk liever niet. Het nadeel van heel lijnzaad is echter dat ze vaak niet goed worden verteerd en je ze ongebruikt weer uitpoept.
Een grote hoeveelheid cyanide in je lijf kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden of zelfs tot een hartstilstand. Gebruik daarom nooit meer dan 45 gram lijnzaad (5-6 eetlepels) per dag. Beter is het om de portie lijnzaad te beperken tot 1-2 eetlepels per dag, zodat je aan maximaal 15 gram lijnzaad zit.
Gebroken lijnzaad gezonder
Gebroken lijnzaad is het beste om te eten. Reden: de voedingsstoffen worden beter opgenomen. Eet je hele zaden? Dan worden deze niet helemaal goed verteerd.
Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide. Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.
Zelf lijnzaad breken, is helemaal niet moeilijk. Met een koffiemolen of met een klein hakmolentje als attribuut bij de staafmixer (dat je ook gebruikt om bijvoorbeeld ui te snipperen), kan je je wekelijkse portie fijnmalen.
(Gebroken) lijnzaad gezond
Eén van de simpelste voordelen is gewoon de grote dichtheid van vitamines en mineralen. Zo is dit zaadje rijk aan vitamine B1 en B2, die onder andere nodig zijn om je zenuwstelsel en energievoorziening in stand te houden.
Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave).
Lijnzaad heeft een indrukwekkende voedingswaarde en heeft een gunstige verhouding tussen omega 3 en omega 6. Ook is het rijk aan vezels, gezonde vetten en vitamines en mineralen zoals B1, B11, calcium, zink, mangaan, magnesium en selenium. Lijnzaad is rijk aan antioxidanten die het verouderingsproces kunnen afremmen.
Lijnzaadolie bevat veel vitamine E, wat haaruitval helpt voorkomen, de haargroei stimuleert en het haar beschermt. De voedende eigenschappen van Lijnzaadolie dragen bij aan sterk haar en de olie is daarom ideaal voor droog haar en haar dat snel breekt.
Doe het in een smoothie
Het drinken van smoothies is een goede manier om snel vitaminen en eiwitten binnen te krijgen. Je kunt ze bovendien helemaal naar smaak maken. Voeg nog wat extra vezels en gezonde vetzuren aan je smoothie toe door lijnzaad te gebruiken.
Chiazaad of lijnzaad
Chiazaad en lijnzaad gebruiken is een makkelijke manier om meer vezels toe te voegen aan je voedingspatroon. Twee eetlepels chiazaad bevat al 5 gram vezels, twee eetlepels lijnzaad bevat er 4. Je kunt het zaad over je smoothie strooien of je kunt het gebruiken als topping voor je salade.
Je koopt lijnzaad gebroken, heel of in de vorm van olie. In een smoothie, kwark of salade kun je het beste gebroken lijnzaad gebruiken. Op die manier neem je de voedingsstoffen beter op. De hele variant wordt helemaal niet verteerd en verlaat het lichaam weer in zijn geheel.
Vermaal het lijnzaad.
De Omega3-vetzuren die in lijnzaad zitten kunnen er pas uit als het lijnzaad open wordt gebroken. Je kunt lijnzaad in een koffiemaler of vijzel stuk maken zodat je optimaal van de voordelen kunt genieten. Gebroken lijnzaad kun je een week op kamertemperatuur of twee maanden in de koelkast bewaren.
- Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt.
Gebroken lijnzaad is drie maanden houdbaar.
Last van een te hoge bloeddruk? Lijnzaad zit vol met omega 3-vetzuren, lignanen (fyto-oestrogenen) en vezels. Deze stoffen maken dat lijnzaad een gunstige invloed heeft op de bloeddruk van patiënten met hart- en vaatziekten.
Lijnzaad is licht bloedverdunnend. Zit je al aan de bloedverdunners of gebruik je regelmatig aspirine, overleg dan met je arts of je de medicijn in samenspraak met hem of haar af kunt bouwen. Let op mogelijke blauwe plekken die erop kunnen wijzen dat het bloed te dun wordt.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad.
Lijnzaadolie 'smeert' als het ware de dikke darm, waardoor het je stoelgang en spijsvertering gezond en in beweging houdt. En dat is precies wat je nodig hebt wanneer je afvalt. Op deze manier kan je lichaam voedsel snel verwerken en afvalstoffen afvoeren.
Het eten van lijnzaad heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel, waardoor het risico op diabetes type II afneemt. Ook bij mensen die al leiden aan diabetes kan het ziekteverloop afgeremd worden door het eten van lijnzaad.