Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit.
Laminaat gaat uitzetten wanneer het warm is en er een hoge luchtvochtigheid aanwezig is. Het enige wat je kunt doen met het uitzetten van laminaat, is hier op de juiste wijze mee omgaan. Bij Vloerenbaas zijn wij experts op het gebied van laminaat vloeren.
Een vloer van laminaat zal altijd werken, hiermee wordt het uitzetten en krimpen van het hout bedoeld. Het werken van hout ontstaat bij temperatuurswisselingen in je woning. Deze wisselingen kunnen ontstaan door tocht, een te hoge verwarming of het ophopen van vocht in je vloerdelen.
Het is niet vreemd dat het ruim een jaar duurt voor al het bouw vocht uit een huis verdwenen is. Voor een laminaat die eerst een paar dagen de tijd gehad heeft om te acclimatiseren, is ook een nieuwbouwwoning geen probleem.
Door vocht kan laminaat krimpen of uitzetten.Deze schommeling in vochtigheid kan ervoor zorgen dat het laminaat los klikt en dat het verschuift. Met als gevolg: spleten en kieren. Om de spleten te sluiten, hoef je gelukkig niet de hele vloer te verwijderen.
Wanneer uw laminaat vloer omhoog gaat, betekent dit dat er te weinig spelingsruimte aanwezig is. Dit kunt u voorkomen door iedere lijn korter te maken met een fein (kantenzaag). Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met Kwaliteitparket.
Je laminaat staat bol door vocht wanneer dit makkelijk in de vloer kan trekken. Dit gebeurt niet alleen wanneer er water op je vloer lekt, want ook een hoge luchtvochtigheid kan hiervoor zorgen. Wees je dus goed bewust van de omstandigheden.
Allereerst zal er gekeken moeten worden waar de plinten over het laminaat heen komen. Vervolgens kun je met tape markeren op welke plekken dit het geval is.Vervolgens ga je op de gemarkeerde plekken een deel van het laminaat wegsnijden zodat er weer ruimte is voor het laminaat om te ademen.
Door vocht kunnen je laminaatvloeren wat krimpen of uitzetten. Deze schommeling in vochtigheid kan ervoor zorgen dat ze losklikken en gaan verschuiven, waardoor er openingen tussen de planken ontstaan. Gelukkig hoef je de hele vloer niet te verwijderen om deze open groeven te sluiten.
Laminaat is bij uitstek een vloer die goed te verwijderen en opnieuw te leggen is. Dit komt doordat het meestal zwevend gelegd wordt en er dus geen lijm wordt gebruikt. Net zoals u dit vloertype dankzij de handige klikverbinding eenvoudig kunt leggen, kunt u hem ook weer gemakkelijk verwijderen.
Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast, dankzij de ijzersterke toplaag. Het nadeel, in tegenstelling tot houten vloeren, is dat laminaat bij beschadiging niet meer te repareren is. Daarnaast is een laminaatvloer wel makkelijk te reinigen.
Laminaat is sterk en zeker ten opzichte van PVC en de meeste houten vloeren.
Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen. Zijn de planken langdurig nat of vochtig geweest? Dan zullen deze delen waarschijnlijk niet meer te herstellen zijn. Haal dan deze planken los en vervang ze voor een aantal nieuwe planken.
Laminaat heeft een uitzettingscoëfficiënt: de uitzettingsgraad per meter laminaat is zo'n 2mm. Wanneer er dus sprake is van een ruimte van 5 meter lang, hanteer je een uitzettingsvoeg van 10 mm.
Zorg bij het leggen van de eerste baan laminaat dat er 1 cm speling is tussen de muur en de vloer, dit kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Houdt ook tijdens het leggen van de daaropvolgende laminaat stroken 1 cm speling tussen de vloer en muren aan.
Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men 'het werken' van een vloer. Bij laminaat is dit zeer gering.
laminaat heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar.
Als je een beetje handig bent is een laminaatvloer leggen geen moeilijke klus. Toch kost een laminaatvloer leggen erg veel tijd en is er een hoop geduld voor nodig. Vooral de afwerking en plekken zoals hoeken en verwarmingsbuizen zijn lastige delen.
Laminaat leggen duurt, afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad van een ruimte, meestal 1 dag. Het leggen van laminaat is op zichzelf geen tijdrovende klus, maar het doorleggen en afzagen van de planken kan wel veel tijd kosten.
Zorg er voor dat de pakken horizontaal, middenin de ruimte vrij liggen van obstakels. Laat de vloer minimaal 48 uur bij een normale kamer- temperatuur acclimatiseren.
Voor het leggen van het laminaat is het niet noodzakelijk dat de gehele kamer leeg is. Eettafels, salontafels, bankstellen en uitgeruimde kasten kunnen door ons worden verplaatst.Deze kunnen gewoon blijven staan in de kamer tijdens het leggen van de laminaatvloer. Alles is bespreekbaar.
Het gekraak van laminaat en houten vloeren kan simpelweg komen doordat de ruimte te vochtig is (meer dan 45-60%). Een luchtontvochtiger kan helpen. Je kunt ook beginnen met het verdrijven van het teveel aan vocht door de ruimte extra te verhitten of de ramen open te zetten.
Tip: Laat je vloer altijd acclimatiseren. Wanneer je je laminaat net gekocht hebt kun je dit het beste tot 48 uur laten wennen aan de luchtvochtigheid en temperatuur in je huis. Dit voorkomt het kromtrekken van laminaat en zorgt dat de panelen sneller en makkelijker gelegd kunnen worden.
Laminaat komt omhoog door vocht
Meestal trekt een vloer krom door een vochtprobleem in huis. Laminaat is gemaakt van MDF of HDF (geperst hout) en dat is 'hygroscopisch', wat betekent dat het vocht opneemt. Als jij kampt met een vochtprobleem in de kruipruimte, kan dit doortrekken in de vloer.
Vaak is het lastig om het gedeelte van de houten vloer dat omhoog komt volledig te laten verdwijnen. Echter kan het in sommige gevallen helpen om de vloer goed te laten drogen. Door te drogen zal de houten vloer gaan krimpen waardoor het mogelijk is dat de bolling zal afnemen of zelfs verdwijnen.