Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Eén op de 9 mensen is een excessieve drinker. Voor mannen houdt dit in dat zij minimaal 1 keer in de week ten minste 6 glazen alcohol drinken en minimaal 14 glazen per week. Voor vrouwen is dat 7 glazen per week en 4 glazen wijn per dag (of natuurlijk een andere alcoholische drank).
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Drink maximaal één glas per dag
Om deze reden adviseert het voedingscentrum geen wijn of maximaal één glas per dag te drinken. Het is een moeilijke materie omdat in sommige gevallen onderzoeken aantonen dat anderhalve glas wijn per dag de kans op bepaalde chronische ziekten vermindert.
Het effect van een glas wijn op je lichaam
Je hartslag en ademhaling nemen toe. Je krijgt een warmer gevoel. Je wordt levendiger en meer ontspannen. Het praten lijkt vlotter te gaan.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Wissel alcohol af met water of fris. Drink na elk glas alcohol een glas zonder alcohol. Als je in een restaurant wijn bestelt, bestel dan ook altijd een karaf water. Drink één op één: een glas wijn, een glas water.
Een maand geen alcohol: langetermijneffecten
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
10 glazen in één keer drinken is schadelijk en is totaal iets anders dan 10 glazen drinken gespreid over 5 dagen. Meer dan 6 glazen in één keer drinken op korte tijd (2 uur), wordt 'binge drinken' genoemd en kan lichamelijk zeer schadelijk zijn. Dikwijls is er ook een verhoogde kans op allerlei impulsieve gedragingen.
Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verschil is tussen het drinken van rode of witte wijn voor de gezondheid. Naast allerlei stoffen, die alleen in wijn voorkomen, is het ook alcohol die een gunstige werking kan hebben.
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat. Vodka op basis van aardappel is het 'gezondst', al is het met de hoge alcoholwaarde natuurlijk wel een aanslag op je lever.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Met een duidelijk plan en steun van uw omgeving lukt het u beter om te stoppen met alcohol. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kunnen u daarbij helpen. U kunt ook op internet een zelfhulpprogramma volgen om te stoppen met alcohol drinken. Soms kan uw huisarts u verwijzen naar een arts voor verslavingszorg.
Wil je je hart beschermen, kun je beter deze dingen eten dan wijn drinken. Want de alcohol in rode wijn kan ook al in kleine hoeveelheden ziektes veroorzaken, zoals bijvoorbeeld kanker. De algemene conclusie is dat het drinken van alcohol niet gezond is. Het is niet zeker of alcohol het hart wel of niet beschermt.
Het onderzoek toont aan dat het eten van druiven, het drinken van rode wijn of het drinken van druivensap, mogelijk zou kunnen helpen om sneller vet te verbranden en daardoor dus vet te verliezen. Ook beweren de onderzoekers dat het zou kunnen helpen als je problemen hebt met je stofwisseling.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen. De calorieën die in alcohol zitten, noemen ze ook wel 'lege calorieën'.
Alcohol verwijdt de bloedvaten en daardoor gaat vocht zich anders verdelen. Vochtophopingen zullen vooral zichtbaar zijn boven en onder de ogen. Alcohol droogt je lichaam en huid uit. Dat kan vroegtijdige rimpels in de hand werken.