Het is dan ook begrijpelijk dat mensen ervoor kiezen om het kunstgras met heet water te reinigen. Dit is niet aan te raden. Heet water kan het kunstgras beschadigen en verlaagt de goede kwaliteit.
Kunstgras belast het milieu meer dan echt gras. Bij kunstgras in de schaduw kun je nog steeds last hebben van algen en mos. En ook onkruid kan door de grasmat groeien. Kunstgras kun je platlopen en voelt niet lekker aan je voeten.
Kunstgras is snel droog
Maar in een hele hete zomer is het een ander verhaal. In de volle zon kan de temperatuur van het kunstgras oplopen tot ruim 40 graden. Hierbij zult u uw voeten niet verbranden, maar het kan wel heet aanvoelen. Toch geldt hierbij ook: het kan voor het gras geen kwaad.
Kunstgras heeft van nature een goede drainerende werking. Gemiddeld laat kunstgras zo'n 60 liter water per minuut door. Royal Grass® kunstgras is voorzien van piepkleine gaatjes die ervoor zorgen dat het water weg kan lopen en niet op het gazon blijft staan.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
#1 Als je kunstgras stoffig of vies is geworden
Zeker als het een tijdje niet geregend heeft, kan je merken dat je kunstgras wat stoffig of vies wordt. In dat geval is het kunstgras sproeien de makkelijkste en snelste manier om de boel weer lekker schoon en fris te krijgen.
Kunstgras is een investering voor de toekomst. U verwacht het misschien niet, maar kunstgras is uiteindelijk goedkoper dan natuurgras. Dit heeft alles te maken met de lange levensduur én u bespaart tevens op onderhoudskosten.
Gemiddeld zorgt de waterdoorlatendheid van kunstgras ervoor dat er per vierkante meter ruim 50 liter water per minuut doorstroomt. Dit zorgt ervoor dat water, mits het kunstgras goed is aangelegd, zelfs bij hevige regen eenvoudig wegloopt.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Zo warm dat het voor kinderen zelfs gevaarlijk kan zijn. "De temperatuur boven kunstgras kan met dit warme weer oplopen tot wel 75 graden. Terwijl dat bij echt gras maar 30 tot 40 graden is", zegt onderzoeker Nathalie Teeuwes van de Wageningen Universiteit tegen Dagblad van het Noorden.
Kunstgras kan door de zon opwarmen tot ongeveer 40 graden. Dit kan erg warm aanvoelen, maar je voeten zullen er niet door verbranden. Om heet kunstgras tegen te gaan zou je er voor kunnen kiezen om een deken op het kunstgras te leggen of om het kunstgras even te sproeien.
Het voordeel van kunstgras dat het vanwege de belastbaarheid het hele jaar door bespeelbaar is, heeft hiermee een belangrijke keerzijde. Gewoon gras zorgt voor verkoeling, omdat het regenwater opneemt en ook weer verdampt. Hierdoor blijven het gras en de omgeving koel en wordt minder regenwater via het riool afgevoerd.
Ja, net zoals op echt gras, kun je je trampoline, speeltoestel of zwembad ook op je kunstgras plaatsen. Kunstgras wordt speciaal gemaakt om goed tegen intensief gebruik te kunnen; dit zal je kunstgras dus niet verpesten. Bovendien is kunstgras UV-bestendig, waardoor het goed tegen zonlicht kan.
Snijd het kunstgras met het Stanleymes tussen de vezelbanen door. Dit doe je op de zwarte kant (de rug) van het kunstgras. Houd hierbij het Stanleymes een beetje schuin, zodat het makkelijker gaat. Wees secuur, want je kunt het maar één keer goed doen.
Verwijder eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel kleine afvalresten zoals zand af en toe weg met een tuinslang. Een mengsel van water en azijn, half om half, is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan.
De voordelen van een grastapijt voor buiten
U hoeft ook niet het gras te sproeien, hierdoor bespaart u ook water en kosten. Tevens is een kunstgras grastapijt weerbestendig, waardoor u er geen omkijken naar heeft. Zelfs niet als het regent of vriest!
Een ondergrond van kunstgras hoort tussen de 5 en 10 centimeter te zijn. Hoe vaster en minder waterdoorlatend de grond is waar u uw kunstgras op gaat plaatsen, hoe dikker de kunstgras ondergrond moet zijn. Een voorbeeld hiervan is klei.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Op kunstgrasvelden wordt gebruik gemaakt van instrooimateriaal. Rubberkorrels kunnen als instrooimateriaal worden gebruikt. De rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert.
Een mooi groen gazon, het hele jaar door
Het eerste voordeel van kunstgras dat we noemen, is dat je met kunstgras het hele jaar door geniet van een mooi groen gazonnetje in je tuin. De kwaliteit van kunstgras is tegenwoordig dusdanig goed dat het niet verkleurt door de zon en/of andere weersinvloeden.
Typen. Voor sportvelden zijn er verschillende soorten kunstgras in de handel. Deze verschillen door de gebruikte garens en door de vulling die kan bestaan uit bijvoorbeeld zand, rubber of kurk.