Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Suikerrijk product tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gooi yoghurtdrank niet direct weg na het verlopen van de THT-datum.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Schenk de custard over in een glazen kom en dek af met vershoudfolie tot gebruik. Je kunt de custard ook bewaren in de koelkast (zeker een dag of drie).
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Custardpoeder is een mix van maiszetmeel (maïzena), een snufje zout en kleur- en smaakstoffen. Die laatste zorgen ervoor dat de pudding een gele kleur krijgt en naar vanille smaakt.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
Houdbaarheid Mayonaise
Een nog niet geopende pot of fles gekocht mayonaise kun je doorgaans 2 tot 4 maanden buiten de koelkast bewaren. Is de pot of fles geopend, dan moet je dit in de koelkast bewaren. Vanzelfsprekend wel de verpakking dicht doen, anders kan het uitdrogen.
De smaak kan minder van kwaliteit worden en/of er komt bezinksel in de drank.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Mogelijk gaan na die datum de smaak, geur of kleur achteruit, maar eten kan in principe prima. Bij twijfel, zegt Devlieghere, geldt 'kijken, ruiken, proeven'. Een dichte ketchupfles kun je volgens het Voedingscentrum heel lang bewaren, omdat het product voldoende verhit is geweest en er geen bacteriën bij kunnen komen.
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Garnalen en/of vis worden gedroogd en gemalen en vermengd met tapiocameel, ei, zout en eventueel kruiden. Dit mengsel wordt tot een deeg gekneed dat in de vorm van een brood of rol bijna een uur wordt gestoomd. Vervolgens worden er plakken van gesneden van ongeveer 1 millimeter dik.
Koel, droog, donker en goed afgesloten bewaren.
Wil je de banketbakkersroom langer bewaren? Schep deze dan in een luchtdicht bakje en bewaar in de vriezer. Banketbakkersroom blijft in de vriezer ongeveer 3 maanden goed. Laat de room rustig ontdooien in de koelkast en gebruik hem pas wanneer hij volledig ontdooid is.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Banketbakkersroom kan op meerdere manieren worden gemaakt, maar de basis is altijd een combinatie van melk, suiker en eieren. Vaak wordt ook een vorm van vanille toegevoegd, in de vorm van vanillesuiker, stokje of essence.