Als je het slaatje zelf hebt gemaakt, dan kun je deze nog twee dagen bewaren in de koelkast, als het afgedekt is. Anders kan het snel uitdrogen. De meeste slaatje kunnen overigens niet worden ingevroren, omdat de saus vaak na het ontdooien zou gaan schiften.
Kan ik de salades invriezen? Nee, dat is niet mogelijk. Als je een salade invriest, verliest deze namelijk zijn smaak en structuur.
het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Eiersalade kun je niet goed invriezen omdat het mayonaise en eieren bevat. Dat geldt ook voor andere salades zoals huzarensalade of een van de bekende kant-en-klare maaltijdsalades bij supermarkten als de Albert Heijn, Lidl of Aldi.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
In de vriezer kun je de meeste maaltijden zo'n drie maanden bewaren. Voor (gekookte) pasta geldt dat ook, maar het is natuurlijk mede afhankelijk van de ingrediënten die je in je pastasalade hebt verwerkt. De meeste groenten zullen het ook prima drie maanden volhouden.
Je kunt sla maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, maar als je het tot slasoep verwerkt verleng je de houdbaarheid tot 12 maanden. Hoe lang kun je sla in de koelkast bewaren? Een verse krop sla verpakt in huishoudfolie blijft maximaal 2 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Eiersalade kun je ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer. Mits geen normale mayonaise is gebruikt. Zelf gemaakt eiersalade kun je in de koelkast nog 2 dagen bewaren. Voor gekochte eiersalade kun je het beste op de houdbaarheidsdatum letten.
Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit. Dat is natuurlijk zonde. Met name bij een romige mayonaise is dit het geval.
Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie. Dit folie kan afgeven, en de lasagne kan blauw worden.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen. Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
“Ketchup bestaat onder andere uit azijn en tomaten. Die zijn van nature ook zuur. Daardoor kan je ketchup op kamertemperatuur bewaren”, aldus de experten. “Tenzij je natuurlijk graag koude ketchup bij je frietjes eet, dan zet je de fles wel gewoon in de koelkast.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Het korte antwoord is ja, je kunt kipsalade invriezen, maar je moet wel rekening houden met de gevolgen voordat je de sprong waagt.
Schep de blaadjes in een afsluitbaar plastic zakje met een stukje keukenrol in en sluit de zak goed af. Het keukenpapier zal het overtollige water opnemen. Zo blijft de sla 2 à 3 dagen lekker fris en knapperig in de lade van je koelkast.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten.
Het invriezen van veldsla is niet mogelijk, maar je kunt er bijvoorbeeld wel slasoep van maken en deze kan je tot een jaar bewaren.
Hoewel je pastasalade een paar dagen kan bewaren in de koelkast: kun je pastasalade beter al een dag van tevoren maken of op de dag zelf. Wacht je te lang, dan kan de salade te vochtig worden.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.
Een glazen flesje kan gemakkelijk kapot gaan in de vriezer, wat naast een bende ook een gevaarlijke situatie oplevert vanwege de glasscherven. Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.