De duiven gaan niet acuut dood, maar zitten in elkaar, eten niet, drinken vaak veel, braken en hebben dunne, slijmige groene mest. Door verminderde weerstand krijgen de dieren vaak een (secundaire) E.Coli infectie. Bij oudere duiven komt adeno-coli individueel voor, bij jonge duiven raakt i.h.a. het hele hok besmet.
Infectieziekten. Duiven (maar ook andere vogels) dragen soms verschillende ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Mensen kunnen worden besmet als zij véél in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte.
Het krampachtige schokken of trillen met aangetrokken vleugels van volwassen duiven is te vergelijken met de vleugelbewegingen van jongen die om voer bedelen. Evenals het kopknikken kan het zowel een toestemmend als afwijzend gedrag betekenen.
Wat zijn de specifieke symptomen? De jonge duiven komen niet eten, want er blijft eten in de krop zitten dat niet goed verteert. We zien de duiven ook braken en groene vuile mest uitscheiden. In sommige gevallen zien we de jongen zelfs wegkwijnen en soms ook relatief grote sterfte.
In het geval van ornithose kun je de duif behandelen met een geschikt antibioticum op basis van doxycycline. Vraag hierover meer raad aan je dierenarts. Merk je jaarlijks terugkomende problemen met “dikke koppen” en luchtweginfecties?
Coccidiose is een aandoening die zeer regelmatig voorkomt bij duiven en wordt veroorzaakt door Eimeria labbeana en Eimeria columbarum die in de darmen schade veroorzaken. Duiven kunnen tegen de coccidiën weerstand opbouwen en moeten daarom alleen behandeld worden met Coxi Plus als ze ziekteverschijnselen vertonen.
Baytril 10% orale oplossing en verwante namen zijn diergeneesmiddelen die zijn goedgekeurd voor gebruik bij de doeldiersoorten kippen, kalkoenen en konijnen voor de behandeling van infecties van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal als gevolg van vastgestelde bacteriën die gevoelig zijn voor enrofloxacine.
5. WORMEN (Haarwormen, Rondwormen ) Bij deze infecties vermageren de duiven en loopt de conditie terug, en zijn de duiven eerder vermoeid.
Voerschema's moet je weggooien, gebruik je gevoel. Verwacht hier geen voerschema's omdat elke duif, elk hok, elke omstandigheid weer anders is. Wel kan ik je verraden dat je niet te zwaar of te veel moet voeren. Duiven mogen best vol zijn maar niet te zwaar of te vet.
Het pigeon rotavirus is een RNA virus dat onder de groep 1 rotavirussen valt en is het eerste beschreven rotavirus dat naast gastro-intestinale ook systemische klachten kan veroorzaken. Het wordt momenteel geacht een zeer belangrijke component binnen het 'jonge duivenziekte syndroom' te zijn.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Door te bijten schrikt hij je af en zul je minder snel met je hand in de kooi gaan. Blijf hierin echter volharden en laat je zeker niet zomaar wegjagen. Er kan ook sprake zijn van ziekte. Een zieke vogel wil meestal niet geaaid worden.
Duivenpoep verwijderen is gevaarlijk
Duivenpoep is gevaarlijk. Zonder discussie. Duivenpoep zit vol met schimmels, bacteriën, en virussen. Duiven dragen diverse ziekteverwekkers en virussen met zich mee, waaronder: chlamydia, salmonella, papegaaienziekte, west-nijl virus, en vogelgriep.
Zeven op de tien duiven bleken de Campylobacter jejuni-bacterie met zich mee te dragen, terwijl meer dan de helft was besmet met de bacterie Chlamydophila psittaci. De eerste bacterie is één van de belangrijkste oorzaken voor acute diarree, de tweede kan na overdracht op mensen leiden tot griep en longontsteking.
Daarom zijn alle vogelsoorten beschermd en mogen we ze niet verjagen of doden. Maar sommige vogels geven overlast, vooral stadsduiven en aan de kust ook meeuwen. Het aanraken van vogels en vogelpoep kan gezondheidsrisico's geven.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel - zoals zaden en scheuten van planten - in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden.
Maïs. Maïs is ontegensprekelijk een van de beste duivenvoeders, het is arm aan ruwe celstof, zeer verteerbaar en een van de rijkste aan vet van alle granen. Het wordt zeer graag gegeten in al zijn vormen, grootte en kleur.
Vooral slechtvalk en havik, in mindere mate wijfje sperwer, zijn van belang voor predatie op reisduiven. De som van die soorten nam de laatste jaren niet opvallend verder toe in Vlaanderen.
Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Uit onderzoek blijkt dan dat het vooral om jonge duiven gaat, dat wil zeggen onervaren duiven die in hun geboortejaar het slachtoffer zijn geworden van de havik.
Dit geneesmiddel is enkel verkrijgbaar op voorschrift. De prijs is louter indicatief, voor terugbetaalde geneesmiddelen betaalt u enkel het remgeld. U kan het hier enkel reserveren en daarna het geneesmiddel met het voorschrift komen ophalen in de apotheek.
Soludox is bij kippen geïndiceerd voor reductie van sterfte, ziekte en klinische symptomen alsook reductie van laesies ten gevolge van pasteurellose, veroorzaakt door Pasteurella multocida of voor reductie van ziekte en laesies bij respiratoire infecties veroorzaakt door Ornithobacterium rhinotracheale.
Suanovil 50, poeder voor gebruik in drinkwater voor kippen.