Tartaar is fijngehakte biefstuk en superlekker om rauw te eten. Het verschil tussen gehakt en tartaar zit hem in het percentage vet. Tartaar is een stuk magerder vlees (8% vet). Ook wordt tartaar een keer vaker doorgedraaid om de structuur te verfijnen.
Tartaar kan zowel rauw als (kort)gebakken geserveerd worden. Haal een stukje biefstuk door de gehaktmolen of maal het fijn met je keukenmachine. Vaak wordt er nog een rauwe eierdooier op gelegd.
Voedselveiligheid en kwaliteit. Omdat tartaar een rauw vleesproduct is, bederft het snel. Het verkeerd gebruik van het product kan leiden tot diarree of zelfs tot voedselvergiftiging.
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
Een stukje rauwe tartaar of niet al te doorbakken stukje steak kan heerlijk zijn, maar niet zonder gevolgen. Marler adviseert zelfs om een steak alleen maar medium well (half doorbakken) te eten. Dit heeft te maken met de bacterie E. coli en salmonella.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Dat kan alleen als het vlees vers en hygiënisch behandeld is. Biefstuk kun je rauw eten, maar kipfilet kun je niet rauw eten. Dat heeft te maken met de gevoeligheid voor bacteriën.
Weer geen reclame voor rood vlees: het eten van biefstuk en tartaar is nog slechter voor het hart dan eerder werd aangenomen. Een stofje in het rode vlees kan zorgen voor aderverkalking. Dagelijks een stuk biefstuk, filet americain of rosbief? Je kan het beter niet doen.
Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.
Filet americain is gemaakt van rauw vlees. Daarom bederft het sneller en loop je meer risico dat je ziek wordt als je ervan eet. Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het vaak zout, suiker en/of verzadigd vet bevat.
Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
Tartaar is in principe gemalen van rauwe biefstuk, terwijl gehakt (ook) van overige vleesdelen van het rund kan zijn gedraaid.
Flash Carpaccio eet je rauw
Die kan gevaarlijk zijn voor ouderen, zieken, jongere kinderen en zwangere vrouwen. De remedie, het betreffende product door en door verhitten, pakt voor carpaccio ongelukkig uit. Gelukkig kun je de carpaccio ook terugbrengen naar de winkel.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Leg de tartaar in de pan en bak op hoog vuur de tartaar in 1 minuut rondom bruin. Draai het vuur lager en bak de tartaar nog 1-2 minuten voor rosé of 5 minuten voor “well done”. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk!
Over het ruitervolk der Tataren, dat uit de eindeloze steppen van het Aziatische continent was komen galopperen, stukken taai vlees onder de zadels dat door het rijden mals werd. Daar komt onze Filet Americain vandaan, in het buitenland Steak Tartaar genoemd, en niet te vergeten het tartaartje.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden.
Het rundvlees met de minste vet is tartaar Het verschil tussen gehakt en tartaar zit hem in het percentage vet. Tartaar is een stuk magerder vlees (8% vet). Ook wordt tartaar een keer vaker doorgedraaid om de structuur te verfijnen.
Rood vlees is rijk aan ijzer, zink en vitamine B12. Dit zijn allerlei belangrijke mineralen en vitamines die je lichaam nodig heeft. Daarnaast is rood vlees een bron van dierlijke eiwitten met een vaak compleet aminozuurprofiel.
Rood vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en zink en past daarom in kleine porties in een gezond voedingspatroon. Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan máximaal 300 gram rood vlees.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken.
Het is algemeen bekend dat rauwe kip eten niet goed voor je is. Toch zijn er altijd mensen die het willen proberen. In Japan eten ze nu kipsashimi, sushi van rauwe kip. Sushi-chefs bereiden de kipsashimi, die torisashi wordt genoemd, door dunne reepjes te snijden van de binnenkant van de kippenborst.