Kokosolie heeft een zeer lange natuurlijke houdbaarheid. Vanaf de productiedatum kun je het gerust twee jaar bewaren. De fabrikant neemt altijd een veilige marge, de aangegeven datum is bij heel veel producten echt niet de uiterste dag waarop het geconsumeerd mag worden.
Ziet jouw pot er gelig, groen of op een andere manier verkleurd uit? Weg ermee, want er is een grote kans dat het is bedorven. Is je pot vet nog wit? Gebruik dan je neus: ruikt het lekker naar kokos of begint het wat zurig of heel erg sterk te geuren?
Doordat de vetten in de olie zo 'stabiel' zijn, kan je kokosolie heel lang bewaren op kamertemperatuur. Zet de olie niet in de koelkast, anders is hij te hard om te gebruiken. Bij kamertemperatuur kun je gemakkelijk met een lepel een beetje olie uit de pot halen om te gebruiken.
Deze kokosolie smaakt volledig neutraal. Hij is dus heel geschikt voor recepten waar je geen kokossmaak wilt, zoals zelfgemaakte plantaardige boter of roomkaas. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon gebruiken om burgers en pannenkoeken in te bakken.
Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel. Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties).
Conclusie: wat is het beste natuurlijk glijmiddel? Mijn voorkeur qua natuurlijk glijmiddel op waterbasis is Medglide bio groen omdat het een korte ingrediëntenlijst heeft. Het is op basis van water, glycerol en aloë vera. Het is ook biologisch en de zuurtegraad matcht.
Door de antibacteriële- en antivirale werking doodt kokosolie bacteriën, virussen en schimmels waardoor infecties worden voorkomen. Kokosolie kan ook bijdragen aan een sterk immuunsysteem (door het aanwezige laurinezuur).
Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je 'slechte' LDL-cholesterol, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Laurinezuur is een van de belangrijkste ingrediënten in kokosolie. Onderzoeken tonen aan dat het zuur een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft. Het kan kleine irritaties en verwondingen helpen herstellen. Daarnaast is kokosolie goed voor je huid als je last hebt van puistjes, dankzij de helende werking.
Als kokosolie in een gesloten pot wordt bewaard is die tot wel twee jaar na de productie houdbaar. De lange houdbaarheid heeft ook te maken met het hoge percentage (negentig procent) van verzadigde plantaardige vetten. Eenmaal geopend moet de olie binnen drie tot zes maanden worden opgemaakt.
Bewaar kokosnoten op een koele (12-15°C) droge plek. Dan zijn ze enkele maanden houdbaar. Verse kokos over? Bewaar de verse kokos nog 2-3 dagen in de koelkast.
Samengevat: kies dus altijd voor Virgin, biologische, koudgeperste, onbewerkte en niet-ontgeurde kokosolie. Dit is precies de kwaliteit die Puur&Fit kokosolie in het eigen huismerk biedt tegen een fatsoenlijke prijs!
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Zuivere kokosolie ruikt naar kokosnoten. Dat lijkt zeer simpel , maar dat is het niet, omdat veel fabrikanten naast kleurstoffen ook geurstoffen toevoegen om een kokosgeur te verkrijgen. Toch kun je je geur trainen, door goed een verse kokosnoot te besnuffelen.
Tip: je kunt elke kokosolie gebruiken, maar wanneer je extra virgin kokosolie gebruikt (ongeraffineerd), dan heb je de meest pure variant. Dit betekent dat de olie nog in bezit is van alle vitaminen en andere bestanddelen die positieve effecten hebben op je haar en hoofdhuid.
De olie heeft een smeltpunt van rond de 25°C: daarom vind je 'm in België meestal in gestolde vorm. Sinds enkele jaren is kokosolie razend populair om vlees en groenten in te bakken.
Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Dagelijks gebruik van kokosolie versnelt je stofwisseling doordat het je schildklier stimuleert. Daarnaast is het ook gunstig voor je darmen omdat het anti-parasitair werkt. De slechte bacteriën in je darm houden er dus niet van.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Kokosolie heeft wel fijne smaak- en structuureigenschappen waardoor het vooral in de veganistische keuken populair is, maar vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetten en lage hoeveelheden vitamines is het minder gezond dan boter en dan de meeste plantaardige oliën.
Kokosolie is niet alleen oppervlakkig werkzaam tegen puistjes en acne, maar de antimicrobiële eigenschappen stoppen de ontsteking en bestrijden zo fundamenteel het probleem. Kokosolie wordt ook aanbevolen voor de vette huid, die vatbaar is voor puistjes en mee-eters.
Het helpt ook niet tegen (beginnende) rimpeltjes en doet weinig tot niets om de huid te herstellen. Het houdt je gezicht vooral “vet” en zo voelt het ook even, al trekt het wel snel in. Als je een vette huid hebt, is dit product niet aan te raden. De kokosolie verstopt de talgklieren met als resultaat: puistjes.
Is kokosolie goed voor de huid? Nou, als je een droge tot zeer droge huid hebt, dan is het antwoord ja. Al generaties lang is kokosolie de perfecte huidverzorging voor mensen met een droge huid. Regelmatig gebruik zal je huid helpen om het natuurlijke vochtgehalte te behouden.