Als de klei netjes luchtdicht verpakt is, is de levensduur in principe onbeperkt.
Creall verf en klei zijn gegarandeerd 2 jaar houdbaar, maar blijven vaak nog jaren daarna goed. Dat geldt ook voor Creall Fingerpaint en de kleisoorten waar geen conserveermiddelen in zitten.
Eerst verliezen de kleimineralen rond de 600 °C hun hydroxidegroepen waardoor de kristalstructuur verstoord wordt. Wordt de klei nog verder verhit dan groeien de deeltjes aan elkaar, wat sinteren wordt genoemd, en treedt uiteindelijk verglazing op.
Alle klei, oud of nieuw, zal na verloop van tijd droger en harder worden. De oplossing is eenvoudig: water toevoegen! Opnieuw zijn er verschillende methoden om dat te doen. Je kan bijvoorbeeld een verstuiver gebruiken en zo beetje bij beetje water toevoegen.
De klei wordt hard zonder oven. Boetseer een voorwerp en laat het gewoon drogen. Het restant bewaren in een goed afgesloten plastic zak.
Wanneer je Fimo klei kneed dan zal de klei door de warmte zachter worden. Echter is het niet altijd mogelijk om door het kneden van de klei het zachter te maken. Je kunt het dan altijd even in de vensterbank boven de verwarming leggen. Zodat het iets warmer wordt om het daarna te kneden.
Groene klei bevat veel mineralen zoals silicium, aluminium, ijzer, calcium, magnesium, natrium en kalium.Het is rijk aan enzymen, die het opnemen van mineralen en vitaminen bevorderen. Het hoge gehalte aan kiezelzuur is goed voor o.a. het bindweefsel, haren en de nagels.
In veel gevallen vind je de schimmel enkel op de buitenste, oppervlakkige laag van de klei. Je kan dus vaak gewoon die buitenste laag afsnijden met een draad, en het probleem is opgelost. Als de schimmel toch dieper gedrongen is, dan is deze optie natuurlijk niet voldoende, maar dat is eerder zeldzaam.
Voor veel Oegandezen - vooral vrouwen - vervult klei die rol. Hun behoefte vertoont overeenkomsten met verslavingsgedrag. Zo'n 30% tot 80% Oegandese vrouwen eet dagelijks 100 tot 400 gram klei-achtige aarde. Dat geldt vooral voor zwangere en borstvoedende vrouwen.
Moet klei gebakken worden? Kort gezegd, klei hoeft niet gebakken te worden. Als u echter een stabiel, duurzaam, geglazuurd of misschien zelfs water ondoorlatend klei-object wilt, dan moet het wel gebakken worden. Een ongebakken object heeft heel andere eigenschappen dan gebakken en misschien zelfs geglazuurde keramiek.
Er is heel veel geschreven over de gunstige effecten van klei op de huid, maar een ding is zeker, klei is in staat om bacteriën en schimmels te doden.Verder kan klei ook overtollige olie/talg opnemen. Dit maakt een kleimasker vooral effectief bij de wat vettere huid met acne.
Groene klei, de meest gebruikte soort, is een befaamd schoonheidsproduct. Groene klei is erg goed voor huid en haar vanwege haar remmende werking op de talgproductie. Ze verlicht irritaties van de hoofdhuid (haarmasker) en de huid (bijvoorbeeld in het geval van eczeem).
Om de structuur te verbeteren, is het belangrijk om organisch materiaal zoals compost en goede organische mest toe te voegen. Dit helpt de kleigrond losser te maken, de afwatering te verbeteren en de voedingswaarde te verhogen.
Kleien is ook voor kinderen jonger dan 4 jaar al leuk om te doen, maar vanaf een jaar of 4 lukt het jongens en meisjes steeds beter om zelf te kleien en vormpjes te maken.
Bewaren van klei
Indien je klei, door het openstaan wat stijver geworden is, kan je hem best voor het inpakken even nat sproeien zodat het water zich terug over je kleihomp kan verdelen. Dunne flodderzakjes of huishoudfolie drogen je klei uit en maken hem minder kneed-en verwerkbaar.
Klei bewaart het best in een gesloten plastiekzak. Om zeker te zijn dat alles luchtdicht verpakt zit, kunt u alles in een emmer met deksel steken. Zo blijft de klei eindeloos goed. Als de klei te droog wordt kunt u ze bevochtigen en het nog even laten staan zodat het vocht er kan intrekken.
Het eten van klei klinkt als een slecht idee. Toch is geofagie – de officiële term voor het consumeren van klei of aarde – op veel plekken in de wereld een doodgewone bezigheid. In het zuiden van de Verenigde Staten heeft het eten van witte klei een lange, raadselachtige geschiedenis.
Een plastische klei is eerder zacht, eenvoudig bewerkbaar en behoudt gemakkelijk z'n vorm. De keuze voor een minder plastische klei betekent dat je harder moet werken om de klei vorm te geven. Als beginner kies je dus beter voor een plastische kleisoort.
Zet je creaties dan op een droge, warme plek, maar niet vol in de zon, en laat ze drogen. Is je klei dun, dan is deze vaak na 36 volledig droog.Maar als je klei wat dikker is zoals mijn uiltje dan adviseer ik je om deze minstens een week te laten drogen.
Als u de groene zeep vandaag bij ons bestelt, ontvangt u het morgen al in huis. Zodra de klei opgedroogd is, kunt u dan aan de slag. Maak een mengsel van water en wasbenzine en breng dit met een schone doek of spons aan op de stof.Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.
Over het algemeen gaan de meeste kleien die waterdicht kunnen worden, dat pas worden bij temperaturen van 1200°C of meer. Het is echter niet zo dat elke klei vanaf 1200°C al waterdicht is. Meestal ligt de temperatuur wat hoger. Er zijn ook kleisoorten die bij 1300°C nog steeds niet waterdicht zijn.
Maar wanneer de klei begint te drogen, slaat het noodlot toe … een barst! Als keramist weet je dat klei krimpt wanneer het uitdroogt. En die vervelende eigenschap kan een serieuze streep door je rekening zijn, als sommige delen van je werkstuk sneller uitdrogen en dus sneller krimpen dan anderen.
De klei is mild voor huid en haar en daarom zeker een aanrader voor mensen met een gevoelige huid of huidallergieën. Ook mensen met droog haar kunnen veel baat hebben bij het wassen van hun haar met ghassoul klei, doordat de klei ervoor zorgt dat het vochtgehalte van het haar in balans blijft.
Meestal wordt er gewerkt met klei zonder chamotte, of met klei met een zeer fijne chamotte. We raden dan ook zonder twijfel de CBS of de CBEF aan. De CBS is een witbakkende heerlijk zachte, smeuïge, en makkelijk te centreren klei zonder chamotte.