Omdat parkieten geen tanden hebben, hebben zij grit (gemalen schelpen) nodig om het voer te kunnen vermalen. Daarnaast voorziet grit ook in de kalkbehoefte. Grit zit in het zand of wordt apart bijgegeven als er een natuurlijke bodembedekking wordt gebruikt.
Grit komt tegemoet aan de mineralenbehoefte van de vogel. Het bestaat uit zeeschelpen, roodsteen en een klein beetje houtskool. Het calciumgehalte van grit is hoog, ongeveer twintig tot dertig procent. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van het skelet.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Om de zaden goed te verteren en genoeg calcium binnen te krijgen, hebben de parkieten ook grit, sepia en maagkiezel nodig. Maagkiezel zit in de meeste soorten vogelzand. Parkieten moeten altijd eten ter beschikking hebben.
Waar vogelgrit gemalen oesterschelp is, is maagkiezel echter complete steentjes. Deze steentjes met scherpe randen zorgen ervoor dat de vogel opgenomen zaden kan fijnmalen in de maag. Door de steentjes en de spieren van de maag zal het als een molensteen de zaden fijnmalen om zo verder verteerd te worden.
Vogelgrit is gemalen oesterschelp, maagkiezel is scherp gekante steentjes. Deze scherp gekante steentjes gebruikt de vogel in de maag om de zaden die gegeten worden fijn te malen, zodat de zaden beter en makkelijker kunnen worden verteerd. Makkelijker, zodat het verteren minder energie kost.
Daarom is het raadzaam om de maagkiezel drie keer per week bij zijn eten te doen. Een kleine hoeveelheid tussen twee vingers is genoeg om aan de behoefte te voldoen. Op deze manier zorgt de maagkiezel er in de spiermaag voor, dat het voedsel goed vermalen wordt.
Je parkiet moet elke dag meerdere soorten eten hebben om uit te kiezen. Als algemene regel voer je elke dag zaden en pellets aan je parkiet. Fruit, groente en zacht voer moet om de dag aan hem gevoerd worden. Ei of kaas moet eens per week of zelfs eens per twee weken gevoerd worden.
De meeste fruitzaden en pitten, zoals die van appel, pruim of perzik zijn gevaarlijk voor vogels. Sommige van deze pitten bevatten namelijk cyanogenische glycosiden. In het verteringsstelsel van vogels wordt dit omgezet in het giftige cyanide.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Re: maagkiezel
Een klein beetje maagkiezel aanbieden is voldoende, niet een vol bakje. Normaal eten ze het naar behoefte maar er zijn dus ook vogels die ervan blijven eten en dus een verstopte krop krijgen. Ik strooi het over de bodem maar ik heb dus vogels die graag op de bodem scharrelen.
Een sepia is onmisbaar in de kooi van je vogel. Het dient als slijpsteen voor de snavel en bestaat uit kalk. Voldoende kalk (of calcium) is noodzakelijk voor de opbouw en groei van het skelet, de vorming van de eischaal en functioneren van andere lichaamsprocessen.
Re: hoeveel pellets geven? Van Beaphar Care+ pellets is de richtlijn 10-20 gram per dag voor een grote parkiet, zoals een valkparkiet.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt. De lade, alle plastic speeltjes en voer- en drinkbakjes moeten worden gewassen in heet water met zeepsop. Ook de tralies moeten worden gereinigd.
Los van de dagelijkse normale voeding bestaande uit een gevarieerd zadenmengsel en een paar keer per week van verse groenten en fruit (behalve advocado), kan jij je parkiet gerust laten snoepen van een halve trosgierst per week. Je hoeft ook niet de hele halve trosgierst allemaal tegelijk te geven.
Het is beter om de parkiet niet teveel te knuffelen, over de rug te aaien of voedsel uit de mond te laten pakken omdat dit de vogel het idee kan geven dat zijn eigenaar zijn partner is. Het drinkwater en het voer moeten elke dag ververst worden.
Intelligentie. Kromsnavels zijn slim. Ze hebben een hoge intelligentie (afhankelijk van de soort is het vergelijkbaar met de intelligentie van kleuters). Dit maakt dat ze veel aandacht, afwisseling en een goede opvoeding nodig hebben.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Wanneer een papegaai of parkiet bijt, is dat niet alleen pijnlijk voor jou – ook het dier lijdt eronder: een bijtende vogel is immers geen gelukkige vogel. Bovendien kunnen er ongelukjes gebeuren en verwondingen opgelopen worden wanneer de eigenaar probeert de aanval van de vogel af te weren.
Eivoer is een belangrijke bron van vitamines, sporenelementen en aminozuren en heeft een hoog proteïnegehalte. Het kan het hele jaar gegeven worden en vooral in periodes waarin vogels extra energie nodig hebben is eivoer onmisbaar.
Maagkiezel: Dit zijn kleine steentjes die de kip tot zich neemt, zodat ze in de spiermaag het voer kunnen fijnmalen. Dit doen ze omdat ze geen tanden hebben. Dit bevorderd de spijsvertering, omdat het kippenvoer beter kan worden opgenomen.
Legkorrel of legmeel
Van legmeel of legkorrels gaan kippen niet meer eieren leggen, maar het voorziet kippen die eieren leggen in de nodige voedingsstoffen. Men kan kiezen tussen legmeel en legkorrels. Qua samenstelling maakt het niet zoveel verschil. Legmeel wordt sneller gemorst waardoor het vervuild raakt.