Bij inslikken van vloeibare wascapsules irriteert het product de slokdarm. Ook misselijkheid en braken kunnen voorkomen. Als de vloeistof rechtstreeks tot achteraan in de keel geraakt, kan dit ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en kan een hospitalisatie nodig zijn.
Als het wasmiddel is ingeslikt, het kind een beetje water laten drinken en daarna iets vettigs te eten te geven, bijvoorbeeld een klontje boter. Als dit snel na de inname gebeurt, dan kan het de inwerking van het wasmiddel verkorten en daarmee schade beperken. Laat het kind niet braken!
Dit detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken. Detergenten kunnen ook gaan schuimen. Bij schuimvorming of bij overgeven kan detergent in de luchtwegen raken. Dit kan ernstig hoesten en een longontsteking veroorzaken.
In de Verenigde Staten en Canada wordt er door officiële instanties gewaarschuwd om geen wasmiddel te eten. Je kan ervan gaan overgeven, kan er ademhalingsproblemen door krijgen of je kan er zelfs dood aan gaan.
Het inslikken van de nog onverdunde allesreiniger kan dit soms leiden tot misselijkheid, buikpijn en diarree. Het is niet verstandig om veel water te drinken. De mond kan wel worden gespoeld met een beetje water (water uitspugen).
Symptomen vergiftiging
Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven en diarree. bloedingen.
Laat het slachtoffer liever niet braken, omdat dat het risico op verslikken vergroot. Bij petroleumachtige stoffen mag het slachtoffer niet drinken, omdat de stof boven op het water gaat drijven en het risico op braken en aspiratie vergroot wordt.
De Gifwijzer bevat een overzicht van alle giftige stoffen en planten op alfabet. Met de gifwijzer kun je een vergiftiging herkennen, voorkomen (moet de ficus wel of niet de deur uit?) en weet je hoe te handelen mocht je kind wat hebben ingenomen.
Rode huid om de mond en/of op de handen. Moeite met ademhalen en slikken. Hevige pijn. Blaren op de lippen en in de mond.
Wanneer je kind toch een bijtende stof heeft ingeslikt, spoel dan de mond en keelholte zo snel mogelijk met water. Laat je kind vervolgens melk of water drinken om de bijtende stof te verdunnen. Moedig je kind vooral niet aan om te braken; dit kan de verwondingen verergeren.
Ingredients: 5-15% Anionogene oppervlakteactieve stoffen; <5% Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen; Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Phenoxyethanol, Parfums, Citral, Limonene.
Zware vergiftigingen komen wel voor bij het eten van tabak. Bijvoorbeeld bij kinderen die een sigaret opeten. Bij een ernstige vergiftiging hebben de klachten te maken met het onderdrukken van de werking (depressie) van het zenuwstelsel. Speekselvloed, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree.
De voornaamste symptomen zijn bewustzijnsvermindering en ademhalingsstoornissen. Iedere bewusteloze persoon kan dus een slachtoffer van vergiftiging zijn. De andere tekenen kunnen zeer wisselend zijn, afhankelijk van het product. De polsslag kan snel, traag of onregelmatig zijn.
Veel oproepen bij het Antigifcentrum gaan over kinderen die een beetje shampoo of douchegel inslikken. Dit geeft symptomen zoals misselijkheid, braken of wat buikpijn, maar zelden ernstig.
De stoffen waarmee de meeste vergiftigingen bij kinderen in Nederland worden veroorzaakt zijn: Geneesmiddelen - in 39% van alle gevallen. Huishoudmiddelen en doe-het-zelf producten - 21%. Planten, paddenstoelen en dieren - 9%.
Bij hoge concentraties kan het zenuwstelsel worden aangetast. Enkele mogelijke symptomen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid en verwardheid. Een ernstige blootstelling kan leiden tot bewusteloosheid. Aceton is ook irriterend voor de ogen.
Bel het Antigifcentrum (070 245 245 - gratis), indien niet bereikbaar: 02 264 96 30 (normaal tarief) of je huisarts. Bij levensbedreigende situaties, bel steeds het Europees noodnummer 112.
Als je in aanraking bent geweest met een giftige stof kun je het beste zo snel mogelijk je kleren los knippen of snijden en in een afgesloten zak bewaren. Neem vervolgens contact op met een huisarts of ziekenhuis. De meeste stoffen kun je afspoelen met lauw water, door bijvoorbeeld een douche te nemen.
“Melk versnelt de opname van stoffen in het bloed en maakt alles erger. Dan gaat het heel snel van het bloed naar de organen, en krijg je orgaanfalen. Dus drink het zeker niet”, aldus Patrick.
Het kan leiden tot milde symptomen van misselijkheid, braken en buikpijn. Grote hoeveelheden kunnen brandwonden in de mond, slokdarm en maag veroorzaken. geconcentreerde oplossing**: de inname kan brandwonden in de mond, slokdarm en maag veroorzaken.
Braken moet je bij schoonmaakmiddelen nooit opwekken: de stof gaat dan nóg een keer langs de slokdarm. Nog schadelijker. De maag kan over het algemeen beter tegen die bijtende en schuimende stoffen dan de slokdarm."
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Chronische en acute vergiftiging
Bij acute vergiftiging zullen vrij snel (ernstige) klachten ontstaan. Het slachtoffer heeft een of meerdere hoge doses van het vergif gekregen in korte tijd. Het is van belang zo snel mogelijk medische hulp te zoeken, waarna het slachtoffer zal overlijden of herstellen.