Pak azijn. Meng één deel schoonmaakazijn met één deel water. Breng het met een spuit aan op de kitranden. Het maakt niet uit of je andere oppervlakken raakt met het azijnmengsel: ook die zullen er stralend schoon van worden.
Doe dat vooral niet! Azijn is een zuur. Deze azijnzuren worden zeer slecht verdragen door PVC, siliconen en natuurrubbers.
Gebruikt geen Alkalische schoonmaakmiddelen (denk aan: C. Bang, Chloor, Bleekmiddel, Antikalkmiddelen of iets dergelijks) omdat die de kitvoegen laat uitdrogen en de schimmelwerendheid laat verdwijnen. Gebruik een vriendelijk schoonmaakmiddel zoals Ajax, Andy, of schoonmaakazijn tegen kalkaanslag en schimmelvorming.
Bleek werkt goed wanneer je schimmel wilt verwijderen tussen tegels of van kitranden. Voeg 25 milliliter bleek toe aan een liter water. Roer dit goed en breng het aan op de schimmel. Laat dit intrekken en boen er vervolgens overheen.
Hoewel je hier het vuil minder goed op ziet, mag je niet vergeten het goed bij te houden. Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze aan te brengen op de badkamertegels.
Wandtegels schoonmaken
Je kan ook schoonmaakazijn gebruiken, dit is een wondermiddel, je kunt het in een lege spuitfles doen en het zo op de tegels spuiten. Laat 15-30 minuten inwerken en wrijf de tegels na met een droge doek. Let op (!) Niet te veel azijn gebruiken, dit kan de voeg / kit aantasten.
Azijn kan een betaalbare en effectieve oplossing zijn om schimmel te verwijderen. Meng gelijke delen water en azijn en breng dit aan op de muur met een spons of sprayfles. Laat de oplossing ongeveer een uur intrekken en veeg dan de schimmel weg met een schone doek.
Beter kun je dit – in het geval van witte kitranden – met een wattenstaafje en een klein beetje bleek doen. Even laten intrekken en vervolgens met een schoon en vochtig doekje afhalen.
U kunt zwarte kitranden schoonmaken door gebruik te maken van bleekwater. Vul een plantenspuit met bleekwater en spray de voegen en kitranden hier goed mee in. Laat het bleekwater een aantal uur inwerken. Spoel de voegen en de kitranden daarna af met stromend water.
Bleekmiddel en azijn zijn allebei namelijk vrij agressief voor je voegen. Bleekmiddel zal langzaam invreten op de voegen. Iets wat op langere termijn erg ongewenst is. Ook azijn is erg heftig voor je voegen, met hetzelfde resultaat als bij het gebruik van bleekmiddel.
Siliconenkit is een schimmelwerende en elastische sanitairkit perfect voor keukens, toiletten, douchecabines en dus ook badkamers. Daarbij komt ook nog eens dat de badkamer een ruimte is waar over het algemeen een hoge luchtvochtigheid kan ontstaan en de gebruikte kit veel in aanraking komt met water.
Bleek + azijn
Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Ontkalk het koffiezetapparaat niet met schoonmaakazijn
De azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Daarnaast kan de azijn ook langere tijd de smaak van de koffie beïnvloeden.
In principe is een geopende fles azijn tot een jaar houdbaar als je ze goed afsluit en op een donkere plaats bewaart.
Azijn is een natuurproduct, waardoor je het prima kunt gebruiken bij het wassen van je kleding en ander textiel. Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar het is sterk genoeg om de zeepresten en het meeste vuil op te lossen.
Vanwege de milieu- en gezondheidsrisico's, raadt ook Milieu Centraal het gebruik van schoonmaakazijn in de tuin ten sterkste af. Dit geldt zowel voor het onverdund aanbrengen van het middel als voor het aanbrengen ervan nadat je het zelf verdund hebt met water.
Schimmelvorming op deze kitvoegen, vindt meestal zijn oorzaak in het achterblijven van zeepresten en kalk op de kitvoegen. Dit, in combinatie met onvoldoende ventilatie, zorgt ervoor dat er schimmelvorming optreedt.
Maak het oppervlak schoon.
Gebruik na het verwijderen van de oude kit een doek die is bevochtigd met terpentine om eventueel vuil te verwijderen dat zich rond de voeg heeft opgehoopt. Reinig en ontvet het oppervlak vervolgens met alcohol of aceton.
Dat heet de 'azijnmoeder', het zijn de azijnzuurbacteriën die samen met andere bacteriën bovenaan de vloeistof zweven om zo dicht mogelijk bij de zuurstof te zijn die ze nodig hebben om te overleven en de alcohol om te zetten. Dit vliesje kan steeds dikker worden naarmate je azijn ouder wordt.
Meng één deel schoonmaakazijn met één deel water.Breng het met een spuit aan op de kitranden. Het maakt niet uit of je andere oppervlakken raakt met het azijnmengsel: ook die zullen er stralend schoon van worden. Laat het een uur intrekken en neem dan af met een spons.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Tegen kalk en lichte schimmel werken azijn en citroenzuur. Net als bij het schoonmaken van douches, wastafels en badkuipen, kunt u de zuren ook gebruiken bij het reinigen van de tegels. Verdun de azijn of het citroenzuur met water, veeg de tegels ermee schoon en spoel daarna af met schoon water.
Azijn is één van de populairste huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Het is goedkoop en effectief voor het schoonmaken van een aantal verschillende dingen. Je moet echter nooit azijn gebruiken om je stoep schoon te maken. Dat komt omdat azijn erg zuur is en na verloop van tijd het beton kan wegvreten.