45,6% van de mannen poetst hun tong met een tandenborstel. 41,5% poets hun tong zelfs nooit. De overige mannen poetst hun tong met een tongschraper (12,8%). Van alle vrouwen poetst bijna de helft hun tong met een tandenborstel (49,3%), 16,1% poetst hun tong met een tongschraper.
Recent onderzoek toont aan dat het schrapen van de tong zelfs veroudering tegengaat. De gerenommeerde wetenschapper Dr. Nathan Bryan adviseert om regelmatig je tong te reinigen om de groei van gunstige bacteriën te bevorderen. Deze zorgen ervoor dat je speeksel rijk wordt aan stikstofmonoxide.
Na elke maaltijd of na een goede nachtrust vestigen bacteriën zich op je tong en deze bacteriën zijn mede verantwoordelijk voor een slechte adem. Ons advies: gebruik een tongschraper één keer per dag.
Hoe houd je de tong en gezondheid in balans
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.
Meerderheid Nederlanders poetst de tong niet (of verkeerd).
Het reinigen van je tong met een tandenborstel is niet gewenst. Van de gevraagde Nederlanders poetst 38% hun tong niet en 47,5% poetst de tong met een tandenborstel. De overige 14,5% poetst de tong met een tongschraper.
Een normale tong is rozig en kan een witte, dunne aanslag hebben op het ruwe gedeelte, bij de huig. Dit wordt ook wel tongbeslag genoemd, of - in plastischer beschrijving - tongpoep. De dikte van de aanslag kan variëren. Mensen met parodontale aandoeningen kunnen een dikker tongbeslag hebben dan gezonde mensen.
Witte tong
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. Die bacteriën maken van etensresten gassen, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zorgen voor een slechte adem.
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen.
ORAPACK® = Beste Tongreiniger
En terecht. OraBrush bevat namelijk zowel ultrafijne borstelhaartjes als een schraper ineen. Het verschil met andere tongschrapers is dat OraPack niet alleen de oppervlakte van je tong reinigt, maar óók de bacteriën tussen het dieperliggende tongweefsel wegveegt.
Lichtroze: zo hoort je tong eruit te zien, dat is een gezonde kleur. Rood: infectieziekte, je hebt waarschijnlijk een ontsteking. Helder rood: kan wijzen op een hartaandoening. Geel: maag- of leveraandoening.
Achterop je tong zitten namelijk heel wat bacteriën die – naast witte aanslag – vaak voor een slechte adem zorgen. Gebruik eventueel ook een mondwater. Naast dat zij je gebit reinigen en schoonhouden, kunnen ze je ook tips geven wanneer je vaak last hebt van een witte tong.
Bovendien heeft koper ook talloze voordelen wat betreft de mondhygiëne. Een voorbeeld: koperionen binden zich met vluchtige zwavelverbindingen die op de tong aanwezig zijn. Deze verbindingen veroorzaken halitose, en daarom zijn tongschrapers van koper veel effectiever wat betreft een langdurige frisse adem.
Een laagje op de tong met een lichte kleur noemen we witte haartong. Een donker laagje noemen we zwarte haartong.
Op de lippen, de tong, het tandvlees en het overige mondslijmvlies kunnen door verschillende oorzaken bruine en soms bruin-zwarte, vrijwel altijd onschuldige verkleuringen optreden. Deze worden meestal veroorzaakt door hetzelfde pigment (melanine), dat de huid bruin verkleurt bij blootstelling aan zonlicht.
De tong is gemaakt om tegen het gehemelte te rusten. Het puntje van de tong ligt daarbij tegen de 'papilla incisiva', het kleine bolletje in het midden van je gehemelte vlak achter je bovenste snijtanden.
Een haartong, een tong met abnormale lange tongpapillen. Vaak is een haartong donker gekleurd. Een haartong komt voor bij rokers en mensen met een slechte/matige lichamelijke conditie. Ook een slechte mondhygiëne, antibioticagebruik en een verminderde speekselproductie kunnen een haartong veroorzaken.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Overdreven rode tong
Hoewel een té rode tong een symptoom kan zijn van een Kawasaki ziekte (vooral bij kinderen tot 5 jaar), wordt het veel vaker geassocieerd met een vitaminegebrek, zoals foliumzuur of B-12. De oplossing hiervoor is om simpelweg een vitaminesupplement toe te voegen aan uw dagelijkse routine.
Grijze aanslag: kan op tuberculose duiden. Slechte adem: kan ontstaan door amandelsteentjes op je tong (geel), teken van slechte mondverzorging. Een witte waas (achter) op de tong kan een eerste indicatie zijn.
Belangrijk om te weten over ureum op de tong
Dit is een witte, bruine of zwarte aanslag op de tong door infectie, veel roken, veel koffie of thee drinken of het gebruik van bepaalde medicijnen. Na enkele dagen is de aanslag op uw tong gemakkelijker te verwijderen met een tongschraper of tandenborstel.
Een vieze tong duidt mogelijk op een infectie, leukoplakia of lichen planus (vaak in combinatie met jeukklachten). De boosdoeners? Anaerobe bacteriën die goed gedijen in een droge mond met weinig zuurstof. Ze vermenigvuldigen zich naar hartenlust en produceren stinkende zwavelverbindingen.