Keelpijn is een vaak voorkomende klacht van de keel. Keelpijn omvat pijn, een kriebel of irritatie van de keelholte. De pijn neemt meestal toe bij het slikken. Als keelpijn langer dan 5 tot 7 dagen aanhoudt, kunt u best een arts raadplegen.
Raadpleeg je arts in volgende gevallen:De keelpijn duurt langer dan 10 dagen.Je bent meer dan 3 weken hees.
Een keelontsteking heeft meestal geen behandeling nodig. De klachten gaan vaak vanzelf binnen 10 dagen over. Als de keelpijn niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.
Chronische keelontsteking
Een chrnoische keelontsteking duurt langer dan dan 2 weken of komt steeds teug. Chronische keelontsteking wordt meestal veroorzaakt doordat je je keel voor langere tijd te veel belast, bijvoorbeeld door (veel) alcohol te drinken, te roken of veel of hard te praten, roepen of zingen.
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen.
Drink veel water.
Zo blijft de keel vochtig en heb je minder behoefte om de keel continu te schrapen. Ook de lucht bevochtigen kan helpen. Gorgelen is nuttig om de slechte adem tegen te gaan en vastzittende slijmen te verwijderen.
veel slijm in de keel, bloed in opgehoest slijm. het gevoel een brok in de keel te hebben, of het gevoel van een dichtgeknepen keel. Soms gaat praten lastig en klinkt je stem anders. een verstopte neus of vaak een bloedneus krijgen.
Hoe lang duurt een keelontsteking? Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.
Een keelamandelontsteking, ook wel tonsillitis genoemd, gaat meestal vanzelf weer over na een aantal dagen. Het kan flink pijnlijk zijn. Pijnstilling wordt daarom vaak ingezet bij een ontsteking aan de amandelen. Soms is een ontsteking zo heftig dat er naast pijnstilling een antibiotica kuur wordt voorgeschreven.
Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar.
Onderzoeken voor de diagnose
Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of je verdikkingen in de hals hebt die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren. Vervolgens krijg je een kijkonderzoek van de keel, waarbij de arts een biopsie zal doen.
Antwoord van de apotheker over duur keelontsteking
Als de keelpijn plotseling komt opzetten, is meestal sprake van een keelinfectie. Je hebt dan een ontstoken, ruwe, rode keel. De keel doet pijn bij het slikken en praten. Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over.
Als keelontsteking wel wordt veroorzaakt door een bacterie, zijn er verschillende soorten antibiotica die de arts kan voorschrijven: Penicilline-antibiotica.Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline, amoxicilline en amoxicilline met clavulaanzuur.Macrolide-antibiotica.
Keelpijn of pijn bij het slikken kan ontstaan door irritatie van het slijmvlies. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een verkoudheid, een neusverkoudheid, een bijholteontsteking of griep. Het slijmvlies kan zo geïrriteerd worden dat de weerstand ter plaatse minder wordt.
Als paracetamol in die hoeveelheid niet helpt, kunt u een NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac) proberen. Let op: NSAID's zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Ze kunnen ernstige maagklachten geven en de werking van andere medicijnen beïnvloeden.
Als mensen veel stress ervaren, kan er een brok in de keel ontstaan. Als u minder gespannen bent, worden de klachten vaak ook minder.
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol.
Een keelontsteking is een ontsteking van de amandelen of tonsillitis.Dit wordt in de volksmond ook 'angina' genoemd. Dit gaat gepaard met keelpijn, moeizaam slikken en ziek voelen. De keelamandelen kunnen ook erg groot zijn en daardoor de keelholte vernauwen.
Als u erge keelpijn heeft, kan dit betekenen dat u een keelontsteking heeft.Het is dan achter in uw keel erg rood en vaak zijn er ook witte vlekken en slijm achter in uw keel te zien. U kunt ook last van keelpijn krijgen als: U besmet bent met het Pfeiffervirus.
Na griep, een verkoudheid of keelontsteking kan de infectie zich uitbreiden naar de longen. Bacteriën kunnen ook een longontsteking veroorzaken of de ziekte verergeren. Er komt meer slijm in de longblaasjes, waardoor u benauwd kunt worden.
Als je last hebt van keelpijn, is het belangrijk om te rusten en veel vocht te drinken. Het kan ook helpen om warme dranken te drinken, zoals thee met honing. Er zijn ook verschillende kruiden die kunnen helpen bij het verlichten van keelpijn, zoals tijm, salie, en kamille.
Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer overgaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.
Symptomen keelkanker
Niet-genezende zweer of wond. Slecht ruikende adem. Keelpijn of het gevoel van een brok in de keel wanneer dit niet overgaat.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant.Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Echografie van vergrote halsklieren. Als keelkanker uitzaait, is dat bijna altijd als eerste naar de lymfeklieren in de hals. De arts kan uitzaaiingen in de halsklieren opsporen met een echografie. Op de echografie ziet de arts of de lymfeklieren groter zijn dan normaal.