Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
Melk invriezen kan gewoon als het nog in een pak of fles zit. Zorg wel voor een beetje extra ruimte in de verpakking; bevroren melk kost meer ruimte door uitzetting. Neem bij een vol pak dus eerst een glaasje melk voor je het in de vriezer legt.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Halfvolle of volle melk invriezen, of soorten als sojamelk, koffiemelk of karnemelk, is mogelijk. Maar je moet er wel rekening mee houden dat de structuur kan veranderen. Door het invriezen, of liever gezegd door het ontdooien, kan melk namelijk gaan schiften en een gelige kleur aannemen.
Karnemelk kan tot twee weken goed blijven wat te danken is aan het hoge zuurniveau, maar het is de eerste week op zijn best. Zodra de verpakking geopend is, kan je het het beste binnen een week opdrinken, maar het wanneer het gebruikt wordt om mee te bakken kan het langer bewaard worden.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Tijdens het invriezen zet moedermelk namelijk uit. Vries de melk in de porties in die je kind zal drinken. Als je nog niet weet hoeveel je kindje drinkt, is het verstandig te beginnen met porties van zo'n 60 ml. Ook kan het verstandig zijn wat melk in kleine beetjes in te vriezen.
Zure moedermelk heeft dezelfde kenmerkende geur als zure koemelk. Dit is de enige betrouwbare manier om erachter te komen of melk bedorven is. Maak je geen zorgen als de melk naar zeep of metaal smaakt. Bij sommige moeders begint de melk op den duur naar zeep of metaal te smaken wanneer hij bewaard wordt.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Hoe Kwark invriezen? Kwark invriezen kan dus, maar naast het goed doorroeren na het ontdooien, moet je ook de kwark goed en luchtdicht verpakken. Dit voorkomt het uitdrogen in de vriezer waardoor een soort korrelige substantie kan ontstaan. Ook kan er door niet goed verpakken vriesbrand ontstaan.
Bewaartips voor houdbare melk
Een uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag. Let altijd op de THT (ten minste houdbaar tot) datum. Een geopende fles of brik kan je ongeveer vijf dagen bewaren.
Verse melk kan in de koelkast, na openen, nog een dag of 2 tot 4 goed blijven. Bij een gesloten pak moet je goed op de THT-datum letten, Normaliter 4 tot 5 dagen na aankoop nog houdbaar. Er wordt gezegd dat deze melk nog een paar dagen na overschrijding van deze datum goed kan zijn.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer (15 minuten) per 24 uur. Drinkt uw baby al enkele voedingen aan de borst, dan kolft u alleen iedere gemiste voeding. Drinkt uw baby op de kraamafdeling na 12 uur nog niet goed aan de borst, dan start u met kolven nadat u uw kindje aan de borst heeft laten drinken.
Ik raad je aan niet langer dan een half uur totaal te kolven. Je kolft tot de straaltjes melk weer druppeltjes worden. Je kunt dan het beste nog 1 tot 2 minuten doorgaan met kolven, dit is vettere 'achtermelk.
Hoe vaker melk wordt verwijderd, hoe beter. Na twee of drie dagen regelmatig kolven zou je een beduidende toename in de melkproductie moeten zien.
Wanneer de accu van Freestyle Flex volledig is opgeladen, gaat deze bij dubbelzijdig kolven tot 2 uur of 8 kolfsessies mee.
*Neem een kwartiertje rust, masseer de borsten en start opnieuw met kolven. Het kan zijn dat je de borsten om en om (dus een voor een) moet kolven voor de meeste melkopbrengst. Ga CLUSTERKOLVEN (klik). *Kolf de borsten nog na met de hand wanneer je een elektrische kolf hebt gebruikt.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Slagroom invriezen is mogelijk, maar houd wel rekening met het soort slagroom dat je invriest. Nog ongeklopte slagroom kun je eenvoudig invriezen en voor weken tot zelfs maanden bewaren. Dit bespaart je niet alleen geld, maar is ook een handige mogelijkheid om het room telkens in kleine hoeveelheden te gebruiken.
Kun je Ísey Skyr invriezen? Als je Ísey Skyr invriest, zal de fijne textuur verloren gaan en zal een gedeelte van de wei-eiwitten zich scheiden van de skyr-massa. Toch kun je het product veilig consumeren. Zorg ervoor dat je het product in de koelkast laat ontdooien.
Hoe lang kun je yoghurt bewaren? Yoghurt kun je drie maanden in de vriezer bewaren. Yoghurt is een bedervelijk melkproduct. Let daarom altijd op de tenminste houdbaar tot datum.