Er zijn een aantal plekken waar je niet mag parkeren. Deze plekken staan in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990). In artikel 10 van dit reglement worden deze plekken genoemd: de stoep, het fietspad, het voetpad, het bromfietspad of het ruiterpad. Over het parkeren in de berm wordt niks gezegd.
De regels voor parkeren buiten de bebouwde kom
Buiten de bebouwde kom mag je niet parkeren op de rijbaan van een voorrangsweg. Op andere wegen mag dit wel, tenzij anders aangegeven. Ook mag je in de berm parkeren. In al deze situaties mag je het verkeer niet hinderen.
Artikel 1 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat de berm tot de weg behoort. De berm is dus een onderdeel van de weg. Op grond van de Wegenwet is de gemeente voor de wegen en bermen, die in de gemeente liggen, wegbeheerder. De wegbeheerder moet de weg en ook de berm onderhouden.
Conclusie: wanneer is parkeren in de berm toegestaan
Het Hof heeft bepaald dat een parkeerverbod niet geldt voor parkeren in de berm. Parkeren in de berm mag dus. Let wel op dat u niet op een plek staat waar dat volgens de APV niet is toegestaan. Daarnaast is het zaak om geen gevaar of hinder te veroorzaken.
Een berm is een vrijwel horizontaal, onverhard deel van een wegberm of grondlichaam, niet zijnde een kruin of een watergang.
Wanneer is er sprake van gevaar of hinder bij parkeren? Een voertuig zodanig op de weg laten staan dat gevaar of hinder wordt of kan worden veroorzaakt of verkeer in gevaar wordt gebracht of kan worden gebracht. Daarbij kan het gaan om gevaar voor personen en goederen.
Een berm is nog onderdeel van een weg, een groenstrook is kunstmatig aangelegde beplanting (terug te vinden in het inrichtingsplan) en met een heel ander doel aangelegd...
Uit jurisprudentie blijkt dat langer dan 10 minuten stilstaan inhoudt dat er sprake is van parkeren. Kiss and Ride is dan gelimiteerd tot maximaal 10 minuten stilstaan.
Stilstaan of parkeren
Stilstaan is zowel toegestaan aan de rechterzijde als aan de linkerzijde van de rijbaan. In verband met de veiligheid geniet het de voorkeur om aan de rechterzijde stil te staan. Stilstaan en parkeren mag je in principe overal waar het niet verboden is.
De bebouwde kom is volgens de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel van de Wgv: 'het gebied dat door aaneengesloten bebouwing overwegend een woon- en verblijffunctie heeft' en waarin (dus) veel mensen per oppervlakte-eenheid daadwerkelijk wonen of verblijven'.
Binnen of buiten de bebouwde kom
Binnen de bebouwde kom staat het bord vóór het kruispunt en buiten de bebouwde kom erna. Op deze manier kun je bepalen of de maximumsnelheid die voor jou geldt op dat moment 50 km/u of 80 km/u is.
Bij kruispunten, een kruising of splitsing van wegen mag tot op een afstand van 5 meter niet geparkeerd worden, in de bocht van een doorgaande weg mag dit in beginsel wel. Op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet 1994 is het echter een ieder verboden zich zo te gedragen dat een gevaar of hinder veroorzaakt kan worden.
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
U mag uw voertuig niet dubbel parkeren. Als een parkeergelegenheid voorzien van een parkeerbord ingedeeld is in parkeervakken, mag alleen binnen de vakken geparkeerd worden.
Als u uw voertuig parkeert op een plek waar dat niet mag, krijgt u een bekeuring. Vaak wordt uw auto dan ook weggesleept. De bekeuring voor verkeerd parkeren van een voertuig kost € 100. Voor het onterecht parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats is de hoogte van de boete € 400 in 2021.
Voor parkeren binnen 30 km- zones bestaan geen speciale regels. Parkeren is dus toegestaan, tenzij dit uitdrukkelijk is verboden via bebording of voortvloeit uit de verkeerswetgeving.
LET OP: ONMIDDELLIJK PASSAGIERS IN/UIT LATEN STAPPEN IS TOEGESTAAN: langs een gele onderbroken streep. bij een bord bushalte met zwart-wit geblokte markering. bij een bord bushalte zonder blokmarkering, maar alleen als de halte minstens 24 meter lang is, te weten 12 meter voor en 12 meter na het haltebord meet.
Auto laten wegslepen
de stoep blokkeert. andere geparkeerde auto's blokkeert. op een parkeerplaats staat die is gereserveerd voor iemand anders, bijvoorbeeld met een Tijdelijke verkeersmaatregel (TVM). op een gehandicaptenparkeerplaats staat.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
In het geval van een parkeerboete terwijl u in de auto zat, voegt u het bewijs van betaling toe. U kunt eenvoudig aantonen dat u het parkeergeld enkele minuten na de boete heeft betaald. In dit geval loont het aanvechten van een boete zeker.
Verkeersbord E01 - Parkeerverbod - Officiële verkeersborden.
Ruiterpaden, vluchtstroken, redresseerstroken, bermen en zijkanten horen niet tot de rijbaan omdat zij niet voor rijdende voertuigen bestemd zijn. Een spitstrook is een vluchtstrook die opengesteld wordt voor rijdend verkeer en behoort in dit geval dus wel tot de rijbaan.