Want ook in de zomer kun je gerust zwart aan. Zo draag je deze kleur als de zon op z'n hoogst staat. Kies voor luchtdoorlatende materialen die losjes om je lichaam vallen, zoals katoen, linnen, chiffon en zijde en laat zwaardere, winterse materialen zoals suéde, tweed en leer lekker op de plank.
Die kleur is in de zomer eerder een voordeel dan een nadeel. De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Daarom nog wat extra tips tegen zweetvlekken! Draag kleding met een print zodat de zweetvlekken minder opvallen. Vermijd kleuren als grijs en kies voor kleuren als donkerblauw, zwart of wit.
30 graden of warmer: katoenen kleding met print
Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Het is belangrijk om lichte stoffen te dragen. De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken.
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Ga voor linnen of katoen, dat zit namelijk ook nog eens heerlijk en als je tijdens de pauze een luchtje gaat scheppen, hoef je je niet in te smeren ;-). Naast wit zijn alle lichte kleuren goed, dus kies vooral voor kleuren lichtblauw of beige voor kantoor.
De kleur van de kleding zorgt er ook voor dat de kans om opgemerkt te worden in de woestijn veel groter wordt (bijvoorbeeld in het geval iemand verdwaald is), omdat een zwart bewegend voorwerp veel beter contrasteert met de lichte kleuren van de woestijn.
Rood wordt ervaren als de warmste kleur en blauw als de koudste kleur.
Gewone kleding
Let hierbij wel op het materiaal wat je draagt: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen.
De zon heeft namelijk een blekend effect op de was. Kleding of stoffen met kleuren kunt u daarom beter niet in de zon laten drogen. Let wel op: als de witte was te lang in de zon hangt, kan het geel worden. Haal het daarom op tijd weer naar binnen.
Indien we wit dragen, wordt deze lichaamswarmte teruggekaatst naar het lichaam. Zwarte kledij zal de zonnewarmte opnemen, maar ook de straling van het lichaam, waardoor we onze hitte kwijtraken. Wanneer we gehuld zijn in wit, zal het dus veel moeilijker zijn voor het lichaam om af te koelen.
Belangrijke elementen in de woestijn zijn zon, droogte en het stof. Ruime kleding gemaakt van katoen of zijde heeft de voorkeur in de woestijn. Bandana's en/of hoofddoeken kunnen ervoor zorgen dat stof niet doordringt en worden tevens gebruikt tegen transpiratie.
Je zou toch zeggen dat een donkere kleur juist meer warmte aantrekt? Antwoord van Pieter Nuiten: Het klopt dat donkere zonwering (screens) meer warmte absorbeert en dus ook warmer zal worden dan lichte zonwering. Een ander effect is dat donkere zonwering minder licht doorlaat dan lichte zonwering.
Zwart absorbeert meer warmte, maar die dringt niet sneller door tot de huid en zwart laat aantoonbaar minder straling door.
Kunststoffen zoals lycra, nylon, polyester en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen. Blinkende semi-synthetische stoffen (bv. rayon maar ook zijde) reflecteren meer dan matte stoffen zoals linnen die het UV-licht eerder absorberen dan reflecteren.
20-24 graden: korte kleding is perfect
Maar als je stil zit, of op een winderige locatie bent, dan kan het nog behoorlijk fris zijn. Draag in dat soort gevallen een driekwart broek, midi rok een halflange jurk. Laat de crop top ook nog even in de kast liggen. Je bent dan net iets beter bestand tegen de wind.
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Kies kleding van luchtige stoffen zoals katoen of linnen. Wij Nederlanders staan bekend om onze lichte huidjes en hebben dan ook de neiging om snel te verbranden. Kies dus voor kleding die wat meer bedekt. Het klinkt tegenstrijdig, maar een lange broek of jurk is comfortabeler dan u denkt in extreme hitte.
In de weersvoorspelling voor de zomer van 2022 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en warm zullen zijn. In de maand juli lijkt het iets meer te gaan regenen, maar zelfs dat is niet zeker. Als de wind niet uit het Westen, maar uit het Zuiden komt, zal het ook deze maand extreem warm worden.
De zomer van 2022 verraste Nederland met hitte, droogte en volop zonneschijn. Met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden in De Bilt waren alleen de topzomers van 2003 en 2018 nog respectievelijk 0,1 en 0,3 graden warmer. Normaal is het ruim een graad kouder met 17,5 graden.
In de zomer van 2020 werd in De Bilt op acht opeenvolgende dagen meer dan 30 graden gemeten. Nog nooit eerder sinds het begin van de metingen telde De Bilt zoveel tropische dagen achter elkaar. Het record stamde uit 1975 en 1941, beide jaren telden 6 tropische dagen op rij.