Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen.
De afwezigheid van zwangerschapssymptomen is enkel verontrustend als je ze voordien wel had en ze ineens opgehouden zijn. En zolang je geen krampen in de onderbuik hebt die gepaard gaan met bloedverlies, hoef je je echt geen zorgen te maken: de zwangerschap gaat haar gangetje.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is.
Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden. Vanaf het 40-ste levensjaar neemt de kans dat een vrouw spontaan zwanger wordt sterk af.
Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien. Het is heel normaal om wat overtijd te lopen.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
In het begin is het soms nog niet goed in je urine te zien of je zwanger bent. Het is verstandig om na een paar dagen nog een test te doen. Is de test positief? Dan ben je zwanger.
Het kan natuurlijk zijn dat jouw menstruatie iets langer of korter is. Maar het gemiddelde is dus 28 dagen. Als je weet hoe lang je cyclus ongeveer duurt, dan kun je een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je menstruatie eigenlijk moest starten. We noemen deze dag de zogenaamde 'niet-ongesteldheids-dag (NOD).
Een manier om duidelijkheid te krijgen over of je zwanger bent, is het uitvoeren van een zwangerschapstest. Je hoeft niet eens te wachten met de test tot je je menstruatie hebt gemist, omdat je de Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie kunt doen1.
De vroegere zwangerschapstesten moesten met ochtendurine worden uitgevoerd, de testen van tegenwoordig zijn zo gevoelig dat dit op elk moment van de dag kan. Wel is het nog steeds zo dat je hCG-gehalte 's morgens het geconcentreerdst is.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
Toch zijn er meestal wel verschillen, een innestelingsbloeding is vaak minder hevig en korter dan een normale menstruatie. Ook krampen en buikpijn laag in de onderbuik komen veel voor in de vroege zwangerschap.
Symptomen van innesteling op een rijtje:
– Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt. – Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.
Er zijn verschillende redenen waarom je menstruatie vertraagd is of overgeslagen wordt. Over de meeste daarvan, zoals stress, hoef je je geen zorgen te maken en je menstruatie kan opnieuw normaal worden met een paar veranderingen in je levensstijl.
Zwangerschap berekenen
Je kunt vanaf 2 momenten beginnen met tellen om te weten hoelang je zwanger bent. Een gemiddelde zwangerschap duurt 38 weken vanaf het moment van bevruchting. Vanaf het moment van de 1ste dag van jouw laatste menstruatie is dit 40 weken.
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Afscheiding begin zwangerschap
Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.