Meng bijvoorbeeld schillen van bananen (kalium) in de blender met koffiedik en een beetje water. Zo heb je je eigen mest voor de plant. En ja, het klinkt misschien een beetje vies, maar je planten worden er blij van en zo doe je ook nog iets nuttigs met afval.
Laat schillen en ander fruitafval niet direct in de afvalbak verdwijnen. Scheid het afval in een bak en giet er kokend water overheen. Het aftreksel dat overblijft is een prima meststof voor planten. Je kunt er eventueel ook groenteafval bij gooien.
Alledaagse levensmiddelen als bananen, koffie en eieren lenen zich heel goed als plantenvoeding in de tuin. Bananenschillen, koffiedik en eierschalen zijn namelijk heel voedzaam en kunt u gebruiken als voeding (en soms ook als afweer tegen ongedierte).
Goed voor de groei
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe.
Theeblaadjes zitten vol met voedingsstoffen. En niet alleen groene thee, eigenlijk alle soorten thee bevatten voedingsstoffen die hartstikke goed zijn voor je planten. Daarnaast bevat een theezakje ook bepaalde zuren die het ontbindingsproces versnellen.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
De voedingsstoffen in de melk, zoals eiwitten en calcium, zijn erg goed voor planten. Door de bladeren schoon en gezond te houden helpt dit de plant ademen. Bovendien worden de bladeren steviger en gaan ze prachtig glanzen!
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Dat keukenresten kunnen dienen als een natuurlijke meststof voor je planten, wist je misschien al. Maar vooral bananenschillen, die rijk zijn aan kalium en fosfor, zijn hier interessant. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen genieten van bananenwater.
Kookvocht van groenten bij de planten.
Als je het kookvocht laat afkoelen, kan je het later bij de planten gieten. Vooral het nat van groente vinden planten super gezien dat boordevol voedingsstoffen zit.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Tot slot vormt het rijstwater ook een ideale voedingsbron voor je planten. Zolang je het gekookt hebt zonder te veel zout, en wacht tot het opnieuw is afgekoeld, vormt het een ware bron van vruchtbaarheid waarmee je zelfs de meest hopeloze plantjes een nieuw leven kan schenken!
Groene thee
Ook dat lust je plant graag! Laat wat groene thee afkoelen en gebruik dit als vitamineboost voor je plant. Thee bevat tannine, een stof die de groei van planten op biologische wijze bevordert. Tip: je kunt gebruikte theezakjes ook in het gietwater doen.
Doordat de blaadjes verteren komen de voedingsstoffen langzamerhand vrij. Thee in de tuinmaakt de bodem een beetje zuur, hoe meer thee, hoe zuurder. Dit wordt bijzonder op prijs gesteld door zuurminnende planten. Dit zijn bijvoorbeeld varens, magnolia's en hortensia's.
Om bloemenvoeding zelf te maken heb je drie ingrediënten nodig: suiker, bleek en citroenzuur. Suiker is het voedende ingrediënt, citroenzuur helpt de pH-waarde van het water te verlagen - wat het aangenamer maakt voor de bloemen - en bleek helpt het water te reinigen.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Je voorkomt rimpels als je de schil over de huid heen smeert en voor een half uur laat zitten. Was het er daarna goed af en je zult naar verluidt al snel resultaat zien. Wanneer de dokter je vertelt dat je een te hoog cholesterol hebt, moet je waarschijnlijk een bananenschil toevoegen aan je eetpatroon.
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Gebruik sowieso alleen koffieprut bij je planten, ongebruikte gemalen koffie is niet geschikt voor je kamerplanten. Een handje gedroogde koffieprut door je potgrond heen mengen als je je plant verpot kan geen kwaad en zal zeker wat toevoegen aan de voedingsstoffen.
Bladglans is eigenlijk een dun laagje olie, dat bij normaal gebruik niet schadelijk is voor mens en dier. Echter moet je er niet van gaan eten ( katten) en natuurlijk niet van drinken. Gebruik het echter wel buiten om op je planten te spuiten.
Meeldauw bestrijden met melk
Meng 40% melk en 60% water en vernevel dit met een plantensproeier op de bladeren. Na een tijdje zie je dat je planten er terug gezonder bij staan. Herhaal dit regelmatig tot de meeldauw volledig is verdwenen.
Zelf bladglans maken schijnt te kunnen door water te mengen met olijfolie en dat op de bladeren van de plant te sprayen. Ook zou je de bladeren schoon kunnen maken met een doek met olijfolie.