Vrouwen kunnen zwanger worden bij vrijen zonder penetratie (dus zonder dat de man in de vrouw komt). Ook bij huid-op-huidcontact van vagina en penis is er altijd een kleine kans op zwangerschap. Zowel via voorvocht als via sperma. Zaaddodende middelen beschermen niet tegen zwangerschap.
Er is geen verband tussen het vrouwelijk orgasme en de vrouwelijke vruchtbaarheid: je moet niet klaarkomen om een eicel vrij te geven en kunt dus ook zonder orgasme zwanger worden.
De kans is erg klein, maar zeker niet nul. In het voorvocht kunnen dus zaadcellen van een vorige ejaculatie meekomen die in de penis zijn achtergebleven. Deze zaadcellen zijn niet oud of misvormd, het zijn dezelfde zaadcellen als in vers sperma. Het zijn er alleen wel veel minder.
De kans om zwanger te raken met zelf-inseminatie is ongeveer 15%. Dit is ongeveer hetzelfde als bij gemeenschap. Of het lukt om zwanger te raken hangt af van verschillende zaken: de eisprong moet een regelmatige cyclus hebben; de kwaliteit van het zaad van de man moet goed zijn; de leeftijd van de vrouw.
ZWANGER WORDEN gaat niet via de mond, zoals in vroeger tijden wel is gedacht. Maar orale seks lijkt wel bij te dragen aan het goede verloop van een (eerste) zwangerschap.
De anticonceptiepil is betrouwbaar. Als je de pil elke dag op dezelfde tijd slikt en op tijd (binnen 7 dagen) begint met je nieuwe pilstrip, is de kans op zwangerschap ongeveer 0.3%. Omdat je met de pil gebruiksfouten kunt maken, raakt toch 7% zwanger. Je kunt de pil te laat innemen of vergeten.
Er zijn veel gegevens beschikbaar over accidentele blootstelling aan oestrogenen in de anticonceptiepil tijdens het begin van de zwangerschap. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor nadelige effecten.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Vermijd alcohol, roken en cafeïne
Alcohol en roken verminderen je vruchtbaarheid. Niet handig dus als je probeert zwanger te worden. Ook tijdens de zwangerschap is het goed om niet te roken en geen alcohol te drinken. Zo zorg je ervoor dat je kind zich goed kan ontwikkelen.
U mag geen ziekten hebben die via bloed overdraagbaar zijn en die nadelig kunnen zijn voor de ontvanger. De patiënt en u moeten een identieke weefseltypering (HLA-typering) hebben. Uw eigen bloedvorming in het beenmerg moet normaal zijn. U mag niet zwanger zijn.
Een erg kleine kans, maar voor het zingen de kerk uit is zeker geen betrouwbare anticonceptiemethode. Vooral als je er al een vrijpartij op hebt zitten en voor een tweede ronde gaat, is de kans groter dat het voorvocht zaadcellen meeneemt.
Aan de binnenkant van het ondergoed, in het genitale gebied, zit een klein zakje dat het beste kan worden gebruikt om de temperatuur van onze synthetische urine, CleanUrin te verwarmen en op temperatuur te houden. Dit is het enige lichaamsdeel dat niet kan worden doorzocht tijdens controles.
Je kunt je ondergoed het beste wassen na 1 keer dragen, maar als je je ondergoed een keer 2 dagen draagt, is er nog geen man overboord. Microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen beaamt dat, maar raadt toch wel aan om elke dag een schone string, onderbroek of boxer aan te trekken.
Misselijkheid en/of overgeven
Van dit meest bekende zwangerschapsverschijnsel krijg je vaak twee tot acht weken na de conceptie last. Sommige vrouwen krijgen helemaal geen last van ochtendmisselijkheid, terwijl anderen juist heel vaak moeten overgeven. Misselijkheid is een van de bekende zwangerschapssymptomen.
Meest vruchtbare leeftijd
Een vrouw van 35 jaar is nog maar half zo vruchtbaar als toen ze tussen de 25 en 30 jaar was. Tot 30 jaar heb je maandelijks 20% kans op een zwangerschap. Tot 35 jaar heb je maandelijks 10% kans op een zwangerschap. En tot 38 jaar heb je maandelijks 5% kans op een zwangerschap.
Het meest betrouwbare moment om een zwangerschapstest te doen is vanaf 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie. Hoe langer je wacht met het doen van een zwangerschapstest, hoe betrouwbaarder de uitslag. De concentratie van het hCG-hormoon in je urine is dan namelijk hoger.
Volgens de statistieken kun je hier rekening mee houden: 30% van de vrouwen is binnen drie maanden zwanger. 70% is binnen een half jaar in verwachting. 80% van de vrouwen is binnen een jaar zwanger.
Daarvan trekken we 14 dagen af om de dag van de eisprong te kennen. Dat is dus dag 16 (30 – 14). Men weet dat een vrouw vruchtbaar wordt 72 uur vóór de eisprong (dat is dus drie dagen, in ons voorbeeld vanaf dag 13). Het meest vruchtbaar is ze op de dag van de eisprong (dag 16), daarna daalt de vruchtbaarheid.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.
Ochtendurine. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, is het dus zaak dat je een test doet met urine waarin de hoogste concentratie hCG zit. En dat is in ochtendurine. Ook al kun je zwangerschapstesten op elk moment van de dag doen, bij een early test raden we je zeker aan om het in de ochtend te testen.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang.
U bent de pil vergeten als u meer dan 12 uur te laat bent met innemen. Bij sommige pillen bent u deze pas vergeten als u meer dan 24 uur te laat bent met innemen. Als u 1 pil vergeet, kunt u de vergeten pil toch nog gewoon innemen. De pil beschermt dan nog steeds tegen zwangerschap en is betrouwbaar.
De betrouwbaarheid van anticonceptie is afhankelijk van de betrouwbaarheid van de methode zelf, maar ook van de persoon die de methode gebruikt. Om zwangerschap tegen te gaan is vasectomie vele malen betrouwbaarder dan het gebruik van een condoom.