Zout wordt namelijk niet door de mens 'gemaakt', het mineraal is namelijk gewoon te vinden in specifieke bronnen. Zo vinden we zout in de zee, kunnen we het mineraal uit zoutmijnen verkrijgen en halen we het uit ondergrondse afzettingen.
Destillatie is de meest gebruikte techniek voor zeewaterontzilting. Het principe is eenvoudig: zeewater wordt verwarmd tot het verdampt waarna de zuivere waterdamp vervolgens weer condenseert. De zouten verdampen niet mee en blijven achter.
Verwarm en kook het zeewater.Stop met verwarmen wanneer er ongeveer 60-70 cm 3 vloeistof overblijft.Vaste stoffen zullen neerslaan tijdens dit verdampingsproces.Laat afkoelen en laat alle vaste stoffen bezinken .
Zeewater bestaat voor bijna 3,5% uit zout en het wordt daaruit gewonnen door verdamping van het water. Zout kan ook gewonnen worden met oplosmijnbouw. Er wordt zoet water ingebracht in een zoutlaag die diep in de grond zit. Het zout lost op in het water en dit wordt vervolgens weer opgepompt.
Je start met een grof mengsel. Na toevoeging van water (extractie) krijg je een heterogeen mengsel van zand verdeeld in zoutwater. Bij het filtreren is zand het residu en zoutwater het filtraat.Bij het indampen verdampt het water en bekom je het zout.
Thuissysteem met omgekeerde osmose
Terwijl je thuis zout water in een pot kunt filteren, kun je ook een groot filtratiesysteem hebben dat dat voor je doet. Bij omgekeerde osmose wordt het water door kleine membraanfilters geperst die het zoute water verwijderen.
Zout water maak je zoet door middel van ontzilting. De bekendste technologie hiervoor is omgekeerde osmose met behulp van membranen, vertelt Franca Kramer, onderzoeker op het gebied van membraantechnologie bij Dunea.
De meest voor de hand liggende methode is ontzilten door destillatie. Je verwarmt het water zodat het gaat verdampen. De waterdamp wordt opgevangen in een koele ruimte. De damp verandert dan in drinkbare waterdruppels en het zout blijft achter in de verwarmingsketel.
In een overlevingssituatie moet je een voorraad zout vinden om je lichaam te laten functioneren. Als je geen andere keuze hebt, kun je zout uit sommige planten halen. Door stukjes hickory, walnoot en pecannoten te koken, haal je voedingsstoffen zoals natrium uit de plant . Ook het verbranden van droge hoefbladbladeren levert as op die rijk is aan zout.
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past.
In elke liter zeewater zit ongeveer 35 gram zout, dat is vergelijkbaar met 3 afgestreken eetlepels keukenzout. En de zee smaakt ook zout, zoals iedereen weet die wel eens een flinke slok heeft binnengekregen. Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden.
Naarmate het water verdampt, beginnen zoutkristallen zich te vormen en kunnen worden geoogst. De kosten voor het extraheren van zout uit zeewater variëren afhankelijk van de locatie en de gebruikte methode, maar kunnen variëren van $ 30 tot $ 200 per ton .
In het algemeen zijn alle Natrium (Na+) en Kalium (K+) zouten goed oplosbaar in water, ook zouten met als NO3- zijn goed oplosbaar. Bij de andere zouten ligt het aan de samenstelling en de concentratie of het zout oplosbaar is.
Echter is ontzilting meestal duurder dan waterzuivering of dan het verbeteren van het water management. Daarnaast kan het afval product, pekel, ook voor lokale milieubelasting zorgen.
Maar zout kan ook effect hebben op de tuin en beplanting. Wat zijn de gevolgen? Bomen zijn erg gevoelig voor zout en worden dan ook meteen aangetast. Ook planten houden niet van te veel zout en kunnen uiteindelijk ook enorm uitdrogen.
Het kraanwater op Curaçao is van goede kwaliteit. Het wordt al sinds 1928 gewonnen uit zeewater.
Er zijn twee manieren om zeezout te verkrijgen: door zeewater op hoog vuur te koken, zodat de vloeistof verdampt en het zout achterblijft, of door de zon te gebruiken voor verdamping door de zon . Dit duurt langer, maar verbruikt geen brandstof of elektriciteit.
Aardappelen, pasta en rijst. Wil je jouw gerecht juist niet verdunnen? Dan kun je net zoals bij pittig eten, de zoute smaak verminderen door ingrediënten met zetmeel toe te voegen, zoals brood, pasta, rijst of aardappelen. Zetmeel zorgt er namelijk voor dat het zout geabsorbeerd kan worden.
Gedurende miljoenen jaren hebben regen, rivieren en beken over rotsen gespoeld die de verbinding natriumchloride (NaCl) bevatten, en het naar de zee gebracht . Een deel van het zout in de oceanen komt van onderzeese vulkanen en hydrothermale bronnen. Wanneer water verdampt van het oppervlak van de oceaan, blijft het zout achter.
Zo zegt hoogleraar watermanagement Kees van Leeuwen van Universiteit Utrecht dat het duur is om oceaanwater te ontzilten. En dat de benodigde materialen niet duurzaam zijn, waardoor een gedeelte van het effect weer wordt opgeheven. Reinoud Feenstra: ,,Het kost tussen de 1 en 2 euro per 1.000 liter water.
Zeewater heeft in vergelijking met keukenzout meer mineralen, maar is voor de dagelijkse consumptie veel te zout en dus af te raden. Zoals Stieger uitlegt: het voedsel dat je kookt neemt maar een klein deel van het zout in het water op, schommelend tussen 4 en 14%.
Maar hoe wordt zout gemaakt vanuit de zee? Specialisten zorgen er eerst voor dat het zeewater in een bassin gepompt wordt, waarna er verdamping plaatsvindt. Dit vindt plaats door natuurlijke verdamping dankzij blootstelling aan de zon en de wind. Zodra het water verdampt is, blijft er enkel nog zout over.
Er zijn twee hoofdtechnieken: Je kunt het water koken en dan de stoom opvangen, zodat het zout achterblijft. Of je kunt het water door filters blazen die het zout opvangen maar de vloeistof doorlaten . De laatste is het modernere proces, maar beide methoden gebruiken veel energie.
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.