Luteïniserend hormoon (LH) is het hormoon dat zijn piek heeft net voordat je het meest vruchtbaar bent. Zwanger worden kan alleen op het vruchtbaarste moment in de menstruatiecyclus. De periode wanneer het LH-gehalte het hoogst is, is de luteale fase.
Vanaf het moment van de LH-piek ben je zo'n drie dagen vruchtbaar. Na de eisprong kan de eicel nog maar zo'n twaalf uur bevrucht worden voordat hij eventueel wordt opgelost door je lichaam als er geen bevruchting plaats heeft gevonden. Dit betekent niet dat je moet wachten op de LH-piek voordat je gaat vrijen.
Daarnaast kan de duur van deze hormoonpiek verschillen. Meestal duurt de stijging van het LH hormoon meer dan 24 uur. De meeste vrouwen vinden deze hormoonpiek door 1 keer per dag een ovulatietest te doen. Maar het is mogelijk deze hormoonpiek te missen wanneer deze piek korter aanwezig is dan 24 uur.
Vlak vóór de ovulatie stijgt het gehalte aan LH in de urine. Deze stijging wordt ook wel LH- piek genoemd. Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar.
Anovulatie is de medische term die gebruikt wordt om aan te duiden dat er geen eisprong plaatsvindt bij een vruchtbare vrouw. In sommige gevallen gaat dit gepaard met amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Vrouwen zonder eisprong kunnen echter toch wel een paar keer menstrueren.
Het is onwaarschijnlijk dat je zwanger wordt, maar niet onmogelijk. Je bent vruchtbaar op de dagen voorafgaand aan en rond het tijdstip van je ovulatie - door de levensduur van sperma - en als je een korte cyclus hebt, is het mogelijk dat je ovuleert net na je menstruatie.
Om erachter te komen of je daadwerkelijk ovuleert kun je in eerste instantie een ovulatietest doen. Bij de drogist kun je een ovulatietest halen waarmee je kunt testen of je op dat moment daadwerkelijk vruchtbaar bent. Deze test is meestal ongeveer 2 dagen voor de ovulatie positief.
De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong). Als je de LH-piek berekent kun je er dus achter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is namelijk de 24 uur nadat de eicel is vrijgekomen.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Als je een erg onregelmatige cyclus hebt, kan je de LH-piek missen. Is dit bij jou het geval? Dan is het raadzaam om uit te gaan van je kortste cyclus van het afgelopen half jaar en eerder te beginnen met testen. Zo is de kans klein dat je de ovulatie mist.
Zodra je eisprong eraan zit te komen, zal de hoeveelheid van het luteïniserend hormoon flink stijgen. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd. Omdat het luteïniserend hormoon via de urine wordt uitgescheiden, geeft een ovulatietest een positief resultaat als er sprake is van een LH-piek.
Word sneller zwanger: gebruik een ovulatietest
Nauwkeurig: ze zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek* om de beste twee dagen om zwanger te worden juist te voorspellen.
Met behulp van vaginale echoscopie kan de gynaecoloog zien of de eisprong nabij is. Dit wordt bepaald aan de hand van de grootte van de eiblaasjes (follikels). Afhankelijk van de bevindingen tijdens de echoscopie wordt deze herhaald tot de eisprong heeft plaatsgevonden.
Lutropine (LH) is een lichaamseigen hormoon. Het stimuleert de eisprong en zorgt dat een bevruchte eicel zich kan nestelen in de baarmoeder.
De grootste kans op een positieve werking van Clomid is in de eerste 3 maanden, en als er na 6 maanden nog geen zwangerschap is, zal er een ander plan worden gemaakt samen met je arts. Er kan dan bijvoorbeeld worden overgestapt op Gonadotrofine-injecties.
Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
De eerste ochtendurine wordt niet aanbevolen, omdat de meeste vrouwen een LH-piek in het bloed in de vroege ochtend ervaren. Dit is pas later op de dag zichtbaar in de urine. Als je dus vroeg test, heb je de kans dat je de LH-piek zult missen.
Als je je vruchtbare dagen niet wilt berekenen (is tenslotte niet echt 'romantisch') maar toch zwanger wilt worden, kun je de regel aanhouden dat je ongeveer om de 2 à 3 dagen seks hebt.
Is het mogelijk om twee of zelfs drie keer te ovuleren tijdens dezelfde menstruatiecyclus? Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat ze twee keer per cyclus of meer ovuleren, omdat ze denken symptomen van een eisprong op te merken, maar fysiek gezien is dat onmogelijk.
Dit is een algemeen klinisch onderzoek, met speciale aandacht naar tekenen van hormoondeficiëntie of andere problemen die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. De fertiliteitsarts zal ook een gynaecologisch onderzoek uitvoeren naar eventueel afwijkingen van de reproductieve organen.
De meeste vrouwen zijn dan 50 of 51 jaar. Bent u 1 jaar lang niet meer ongesteld geweest? Dan bent u in de menopauze. In de menopauze bent u niet meer vruchtbaar.
Als je na een jaar regelmatig onbeschermd vrijen niet zwanger bent, kun je een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er een oorzaak. Deze oorzaak kan liggen bij de man of bij de vrouw. Er zal daarom bij beiden onderzoek worden ingezet.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert.