Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan. Worden er extraatjes aan toegevoegd zoals chocolade of koek, mag je er zeker wat calorieën bijtellen. Yoghurt vormt de basis van een ijskoude yoghurt, yoghurtijs of 'frozen yogurt'.
Afvallen
Ja het is echt waar! IJs bevat namelijk calcium. Dit mineraal is nodig voor een goedwerkende stofwisseling. Uit een studie is zelfs gebleken dat het dagelijks eten van vetarm ijs gewichtsverlies stimuleert.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Maar pas op, eet je ijsje niet te snel op! Anders heb je straks last van een akelige steek in je hoofd, oftewel een brain freeze. Letterlijk vertaald: het bevriezen van je hersenen. Geen zorgen, je hersenen bevriezen niet écht, dus het is ook niet gevaarlijk.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Tips om een gezondere keus te maken
Kies voor waterijs of sorbetijs, en juist niet voor roomijs. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs. Kies liever één bol in plaats van twee, om de smaak toch geproefd te hebben maar zo goed als de helft van de calorieën te schelen.
1. Roomijs. Roomijs is een mengsel van melk, eierdooiers, slagroom en suiker. Roomijs bevat per bolletje 11 gram suiker (bijna drie suikerklontjes) en 3,4 gram verzadigd vet.
Roomijs bevat veel ongezond verzadigd vet. Softijs zit qua calorieën en vet tussen roomijs en waterijs in. Vooral door de ingrediënten als room en chocolade loopt de caloriedichtheid van deze ijssoorten behoorlijk op. Een Magnumijsje bevat ongeveer 250 kilocalorieën en 14 gram vet.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Een Magnum-ijsje bevat 240 calorieën, 10 gram verzadigd vet, 21 gram suikers en geen of weinig vezels en zout. Door de vergelijking realistischer te maken, is het meteen duidelijk dat een Magnum-ijsje ongezonder is dan het gebruik van boter op boterhammen.
Betekenis: Zin in ijs, in alle mogelijke soorten en smaken, kan wijzen op bloedarmoede en een bijhorend ijzertekort. Het verkoelend effect van ijs zou helpen tegen de pijnlijke ontsteking van de mond, een van de symptomen van bloedarmoede.
Veel ijsklontjes. Maar werkt dat nou ook echt? De bedenker van dit dieet, gastro-enteroloog Brian Weiner, beweert dat je lichaam meer calorieën verbrandt door het eten van een grote hoeveelheid ijsblokjes. Al deze ijsblokjes moeten namelijk naar lichaamstemperatuur worden opgewarmd, en dat kost je lichaam energie.
Als je niet voldoende lactase aanmaakt, dan heb je een lactase-tekort. Daardoor kan je lactose (of melksuiker) moeilijk verteren. Lactose blijft dan in je darm aanwezig en trekt water aan. Daardoor versnelt je darmtransit en krijg je diarree.
Gezond is misschien wat overdreven, maar ijs is zeker niet ongezond. Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C.