Denk aan duizeligheid, wiebelend lopen, misselijk worden of hoofdpijn. Er kunnen ook ernstigere gevolgen zijn: te veel alcohol in het bloed kan leiden tot een hypoglykemie, een daling van de bloedsuikerspiegel. In het ergste geval verliezen kinderen het bewustzijn of raken ze in coma.
Methanol in handgels is giftig. Droogt de huid sterk uit. Het is toxisch en kan bij inslikken de dood veroorzaken. Functionarissen van het FDA Agency zeiden dat 81% van de huidige desinfecterende middelen (handgels) giftige methanol bevatten, ook wel bekend als houtalcohol.
Alcoholvergiftiging. In handdesinfectiemiddelen zit ethanol (alcohol) en/of isopropylalcohol in concentraties oplopend tot 80 procent. Als kinderen ervan drinken, kan dat leiden tot een serieuze vergiftiging, zegt het NVIC.
Ethanol uit handgel bereikt je lichaam, maar maakt je niet dronken.
In handgel zitten vaak ethanol ( alcohol. Alcoholen worden vaak gebruikt als oplosmiddel, ontsmettingsmiddel (bacteriedodend), schoonmaakmiddel en brandstof. De bekendste alcoholen zijn ethanol (de alcohol die ook in alcoholische dranken zit), propanol en butanol (of isobutanol). ), hydraterende stoffen.
Alcoholgel is uiterst giftig. Inslikken is dus te allen tijde uit den boze. Vermijd ook contact met de ogen.
Alcohol doodt bacteriën door middel van een proces dat bekend staat als denaturatie. Omdat bacteriële celmembranen zowel een op vet gebaseerde kant als een op water gebaseerde kant hebben, kunnen alcoholmoleculen zich binden met het beschermende membraan en dit afbreken.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen. Pure alcohol is voor ontsmetting van wonden of om schoon te maken en niet voor inwendig gebruik.
Zoals ooit spiritus het goedkope redmiddel was voor arme alcoholisten, is nu mondwater ontdekt door 'probleemdrinkers'. In Engeland. Mondwater kan een fors percentage alcohol bevatten. Dat geldt ook voor sommige vanille-extracten.
Alcohol droogt je lichaam en huid uit. Dat kan vroegtijdige rimpels in de hand werken. Voortijdige huidveroudering wordt normaal vooral door overvloedig zonlicht veroorzaakt. Maar ook overmatig alcoholgebruik en slechte voedingsgewoontes kunnen dit in de hand werken.
Schuimende reinigingsmiddelen zoals handafwasmiddel, producten om bellen te blazen en shampoo bevatten hoofdzakelijk water en een detergent. Dit detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken. Detergenten kunnen ook gaan schuimen.
Bavaria maakt desinfecterende handgel van bier
Alcohol verdampt snel, weet toxicoloog Van den Berg. "We hebben het over een tiental seconden. Als jij je handen ontsmet in een winkel en je wrijft daarna, is de alcohol al bijna weg." Volgens hem werken gels beter dan sprays.
Houdbaarheidsdatum desinfecterende handgel
Van eten is welbekend dat het een beperkte houdbaarheidsdatum heeft, en van make-up weten we inmiddels ook dat we het niet oneindig kunnen gebruiken. Hetzelfde geldt voor zonnebrandcrème, maar ook desinfecterende handgel moet je om de zoveel tijd vervangen.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.
Alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnenkrijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt. Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Het ritueel voor je een Flügel drinkt
Flügel staat ook nog eens bekend om het ritueel dat erbij hoort voor je het shotje inneemt. Ten eerste schud je het flesje eens goed. Vervolgens draai je de dop open, en de dop zet je op je neus (de dop heeft namelijk precies de goede vorm om hem vast te laten zitten op je neus).
Flugel 10-pack 10 x 2 cl | €6.99 | DirckIII.
Flügel wordt volgens de Belgische regelgeving echter beschouwd als sterke drank, die verboden is voor minderjarigen en pas toelaatbaar is vanaf 18 jaar.
Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet handdesinfectiemiddel minimaal 70 % alcohol bevatten om het coronavirus uit te kunnen schakelen, indien alcohol de enige virusdoder in het middel is.
Methylalcohol of methanol (CH3 OH) is zo'n andere soort alcohol. Het ziet er hetzelfde uit als ethylalcohol maar is veel giftiger. Het zit onder anderen in spiritus. Methylalcohol is giftig voor de zenuwen.