Het is in het algemeen opvallend hoe een patiënt, zonder heup, met twee krukken zich nog relatief goed kan voortbewegen. Na een periode van minimaal drie maanden en een genezen infectie kan alsnog een kunstheup worden ingebracht.
Tot twintig procent van de ouderen met een gebroken heup overlijdt binnen het jaar. Tot nu toe werd aangenomen dat na die kwetsbare periode van zes tot twaalf maanden heupfractuurpatiënten een voor hun leeftijd normale prognose hebben.
De breuk zit in het bovenste deel van het dijbeen. Als uw heup gebroken is, heeft u meestal een operatie nodig. U blijft na de heupoperatie meestal 4 tot 7 dagen in het ziekenhuis. Het herstel duurt ongeveer 3 tot 4 maanden, maar het herstel kan ook langer duren.
Na het terugzetten van de heup
U mag wel volledig, of tot zover de pijn het toe laat, op het been staan en lopen.
Een heupoperatie kost gemiddeld 22.000 euro, terwijl 38 procent van de mensen de kosten schat op 6.000 euro en 42 procent op 13.000 euro. Bijna in alle gevallen wordt dus te laag geschat, dat geldt ook voor andere behandelingen en operaties.
Is een kunstheup op iedere leeftijd mogelijk? Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een kunstheup is tussen de 60 en 80 jaar. Maar ook bij mensen boven de 80 en bij mensen onder de 60 kan een kunstheup geschikt zijn. Een kunstheup gaat ongeveer 20 jaar mee.
Veel mensen denken dat een heupprothese slechts één keer vervangen kan worden. Dat is niet het geval. Hoe vaak een prothese vervangen kan worden, hangt van meerdere factoren af. Wel is het zo dat hoe vaker je de prothese vervangt, hoe complexer de operatie wordt.
Kan ik alles weer met een nieuwe heup? Ja. Dat wil zeggen: na je herstel kan je het normale leven weer oppakken. Matig intensief bewegen, zoals fietsen en wandelen is weer mogelijk.
Ga er zo veel mogelijk bij zitten op een hoge, stevige stoel. Zwaardere klussen mag u de eerste weken niet zelf doen.Bijvoorbeeld stofzuigen en de bedden opmaken.U mag ook niet hurken of veel bukken, bijvoorbeeld om de wasmachine te vullen.
Voor een heupoperatie blijft u meestal 2 dagen in het ziekenhuis. Na de operatie duurt het nog wel een tijd voordat u alles weer kunt. De eerste 6 weken moet u op 2 krukken (of met een rollator) lopen, daarna nog 6 weken met 1 kruk. Meestal kunt u na 6 weken weer autorijden.
zwelling en bloeduitstorting op de heup;u kunt niet steunen op uw been;u kunt niet lopen;uw been is korter en/of staat naar buiten gedraaid.
Een gebroken heup kenmerkt zich doordat de patiënt na de val niet meer op het aangedane been kan staan tgv pijn in de heup. Vaak is daarbij het been ook wat verkort ten opzichte van de andere kant en ligt de voet wat naar buiten gedraaid.
Een gebroken heup is een ernstig letsel, en kan grote gevolgen hebben. Als er geen operatie plaats vindt, zal de patiënt zijn of haar mobiliteit verliezen. Een gebroken heup maakt een persoon afhankelijk van (mantel)zorg en de patiënt ervaart vaak een vermindering van de kwaliteit van zijn of haar leven.
"Vaak overlijden deze patiënten binnen een jaar na de val en de operatie: een op de acht binnen maand en ongeveer een op de drie binnen een jaar.
Zelfs 10 jaar na de gebroken heup ligt de leeftijdsverwachting nog een stuk lager dan bij leeftijdsgenoten die niks braken. Het overlijden kan komen door de hersteloperaties of andere complicaties. Na de operatie kunnen er problemen ontstaan zoals bloeduitstortingen en wondontstekingen.
Ieder jaar breken in Nederland zo'n 17.000 mensen hun heup, vooral bij ouderen. Het aantal neemt ook toe, ten gevolge van de dubbele vergrijzing: door de bevolkings-opbouw in Nederland zijn er steeds meer ouderen, met een steeds hogere levensverwachting.
De revalidatie periode is afhankelijk van het gestel van degene die een nieuwe heup heeft ontvangen. Meestal duurt de revalidatie enkele maanden. De revalidatie begint met staan en het kleine stukjes lopen met ondersteuning. Na verloop van tijd wordt meer de focus gelegd op het op eigen kracht lopen en bewegen.
Wondverzorging. De pleister op uw wond kunt u twee weken laten zitten, totdat de hechtingen eruit zijn gehaald. Hiermee kunt u douchen.
De operatie bij een nieuwe heup duurt ongeveer 1 uur. Daarna gaat u naar de Recovery om wakker te worden uit de narcose. Of om te wachten tot de ruggenprik is uitgewerkt. Als u zich weer goed voelt, mag u terug naar de verpleegafdeling.
Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been en geen krukken meer nodig heeft, kunt u na zes weken weer gaan autorijden. Rijdt u in een automaat en bent u aan uw linker heup geopereerd, dan kunt u weer gaan autorijden op het moment dat u hier aan toe bent.
De heup is in de eerste periode extra gevoelig op het gebied van uit de kom schieten (heupluxatie). Vaak duurt het nog 3 tot 9 maanden na de operatie, voordat je weer volledig hersteld bent. Het is afhankelijk van het type werk, sport of andere activiteiten hoe snel dit allemaal weer mogelijk is.
In uw bovenbeen kan een zenuw bekneld of opgerekt raken tijdens de operatie. Mogelijk kunt u uw voet daardoor tijdelijk niet optillen. De kans hierop is zeer klein, minder dan 1%. Meestal herstelt het vanzelf binnen een jaar.
Hoeveel weegt de prothese? Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.
Direct na de operatie
De eerste zes weken is het belangrijk dat u rustig aan doet. Door teveel inspanning kunt u de heup overbelasten, u merkt dit in de derde of vierde week. Het totale herstel duurt tot een jaar, in die tijd gaat u de belasting langzaam opbouwen.
De Sint Maartenskliniek heeft orthopedisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van heup-, bekken- en bovenbeenproblematiek. Voor deze behandeling kunt u terecht op onze locaties in Boxmeer, Nijmegen en Woerden. De operaties voeren we uit in Boxmeer en Nijmegen.