Sterke drank verkopen mag alleen in een drankwinkel of slijterij. U hebt dan een Alcoholwetvergunning voor het slijterijbedrijf nodig. Met deze vergunning mag u sterke drank verkopen met ten minste 15 procent alcohol. Klanten mogen de drank niet in uw winkel opdrinken of proeven.
Als je een horecazaak uitbaat en je serveert sterke dranken of je gebruikt sterke dranken in je gerechten dan moet je vooraf een aanvraag voor een drankvergunning indienen bij de gemeente. Ook wanneer je enkel gegiste dranken zoals bier en wijn schenkt, heb je mogelijk een vergunning nodig.
Een alcoholwetvergunning kost € 356,75. Dit bedrag moet u ook betalen als u de vergunning niet krijgt.
Om alcohol te mogen schenken is een Drank- en Horecavergunning, oftewel een tapvergunning nodig. Die vraag je aan bij de gemeente. Daarbij is het diploma Sociale Hygiëne vereist. Op de vergunning moeten twee zogenaamde leidinggevenden worden genoemd.
Deze horeca-activiteiten mogen zonder exploitatievergunning plaatsvinden: hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. alcoholvrije horeca in winkels (maximaal 20 procent of 20m2 van het oppervlakte) zonder terras. horeca in grootschalige tuincentra en warenhuizen.
Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Als uw aanvraag volledig is ingediend en u dus alle benodigde documenten hebt ingeleverd neemt het stadsdeel uw aanvraag in behandeling. Daarna duurt de aanvraagprocedure van een exploitatievergunning maximaal 8 weken. Die termijn kan eenmalig met nog eens 8 weken worden verlengd.
Per 1 januari 2014 geldt voor de verkoop van alle alcoholhoudende drank een leeftijdsgrens van 18 jaar. Verkopers van alcoholhoudende drank stellen de leeftijd van jongeren vast via hun identiteitsbewijs.
Daarmee mag u eten en drinken verkopen, zoals hotdogs of ijs. Bloemen mogen ook. Mondkapjes, alcohol of lachgas mogen niet. U mag op straat of in een park verkopen.
De verkoop mag plaatsvinden op eender welke plaats zolang je van de gemeente wel toestemming hebt om die plaats in te nemen of van de eigenaar bij het gebruik van een private plaats. Bijvoorbeeld bij een verkoop aan een standje in de supermarkt. Voor online verkopen voor het goede doel heb je geen vergunning nodig.
Volgens de nieuwe Alcoholwet mag iemand vanaf 14 jaar alcohol schenken als diegene een voor zijn opleiding werkt in de horeca. Als dat niet zo is moet de jongeren minimaal 16 jaar oud zijn.
Onder de 16 mag je alleen in een slijterij komen onder begeleiding van een volwassene. De slijter moet jongeren onder de 16 jaar de toegang tot de slijterij weigeren. Jongeren moeten zich altijd legitimeren aan de kassa met een geldig identiteitsbewijs.
Zwak alcoholhoudende drank, zijn dranken met een alcoholpercentage onder de 15%. Voorbeelden zijn bier, wijn, port, sherry, vermout en mixdranken. Bij een alcoholgehalte van 15% of meer is er sprake van sterke alcoholhoudende drank.
In de meeste gemeenten moet je voor je restaurant beschikken over een exploitatievergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de gemeente. De kosten voor een exploitatievergunning variëren van € 500 tot een paar duizend euro.
Een definitieve waardebepaling gebeurt aan de hand van een uitgebreid onderzoek, maar er zijn voor de horeca twee vuistregels die aangehouden kunnen worden voor een grove indicatie: Vier tot vijf keer de nettowinst van het horecabedrijf. Of jaaromzet = verkoopwaarde, met een marge van 0,8 of 1,2 keer de jaaromzet.
Voor alle winkels en horeca-afhaalpunten die alcohol verkopen, geldt een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur 's avonds. Bestellen van alcohol online mag wel na die tijd. Je mag dit alleen tot 6.00 uur niet laten bezorgen.
De drank- en horecavergunning is niet gebonden aan een geldigheidstermijn. De vergunning blijft geldig totdat er een nieuwe of gewijzigde vergunning wordt verstrekt, de vergunning vervalt of wordt ingetrokken.
In ieder horecabedrijf, slijterij en in andere bedrijven waar alcohol geschonken en/of verkocht wordt, moeten niet alleen de ondernemer en bedrijfsleider/beheerder in het bezit zijn van het Diploma Sociale Hygiëne (en op de vergunning vermeld staan).
Kenmerkend voor dronkenschap zijn: (Sterke) gedragsveranderingen. De gedragsverandeiringen kunnen variëren van heel vrolijk (goede dronk) tot melancholiek of juist agressief (slechte dronk); ethanol of alcohol is een dempende stof.
Jonger dan 16 jaar in de meeste gevallen niet
Jongeren onder de 16 jaar mogen op grond van de Alcoholwet niet werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken. Er is een uitzondering voor 14- en 15 jarigen die in het kader van hun opleiding een (snuffel)stage moeten lopen.
Je mag (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren. Zoals helpen bij de bediening in een kantine of restaurant. Als er alcohol wordt geschonken, mag je daar als 15 jarige niet werken. Dit staat in de Drank - en Horecawet.