Als je Premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.
Dit gaat vaak gepaard met hevige bloedingen. Dit gaat vaak gepaard met koorts en onprettig ruikende afscheiding. Het slijmvlies dat daar elke maand wordt opgebouwd, kan bij de menstruatie nergens heen en veroorzaakt de pijn.
Wat zijn menstruatieklachten? Bij de meeste vrouwen gaat de menstruatie gepaard met een aantal van de volgende klachten: sneller geïrriteerd of emotioneel zijn, moeheid, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, buikkramp, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en diarree.
Krampen, misselijkheid en diarree tijdens de menstruatie
Die klachten worden veroorzaakt door een hogere prostaglandineproductie in het baarmoederslijmvlies of endometrium. Als de vrouwelijke eicel niet bevrucht wordt door een mannelijke zaadcel, zorgen de prostaglandines ervoor dat de baardmoederspier zich samentrekt.
Volgens onderzoek van Men-struatie meldt 59 procent van de vrouwen zich wel eens ziek tijdens haar menstruatie. 44 procent werkt gewoon door en 23 procent zou liever thuisblijven, maar durft zich niet ziek te melden.
In sommige landen is er menstruatieverlof. Dit betekent dat vrouwen met zware menstruatiepijn tijdens hun ongesteldheid een paar dagen verlof kunnen opnemen. Dit bestaat al in Indonesië, Japan, Taiwan, Zambia en Zuid-Korea. Als Spanje het menstruatieverlof echt invoert, zou dat het eerste land in Europa zijn.
Nog steeds probeert hij via voorlichting in onder andere scholen de voordelen van het menstruatieverlof duidelijk te maken. ,,Uit onderzoek blijkt dat als vrouwen rust nemen ze korter menstrueren, minder klachten hebben en energierijker zijn.” Volgens hem is het ook een fabeltje dat zo'n verlof onbetaalbaar is.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Menstruatiepijn kan variëren van een oncomfortabel gevoel tot ineenkrimpen van de pijn. De pijn voelt meestal aan als kramp. Het kan beginnen in je onderbuik en doorstralen naar je (onder)rug en benen. Je kunt je duizelig of misselijk voelen en diarree krijgen of overgeven.
Vaak is het voldoende om te kijken hoe de etenswaren eruitzien en er aan te ruiken. Vermijd het drinken van alcohol. Braken, soms helpt het om te braken om zodoende van de misselijkheid af te komen.
Rode bloedlichaampjes vervoeren zuurstof, dus als je hevig menstrueert, daalt het zuurstofgehalte in je bloed zodanig hard dat je je slap kan gaan voelen. Een andere reden voor een grieperig gevoel tijdens menstruatie zijn hormonale fluctuaties.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Wanneer je een infectie oploopt, produceert je lichaam cytokines. Die kun je zien als boodschappers van je immuunsysteem. In je brein zorgen deze cytokines voor een breed scala aan veranderingen in je gevoel en gedrag.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je cyclus, dus vlak voor je menstruatie', zegt Natasha. Een hoog oestrogeenniveau kan er indirect toe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor je een opgeblazen gevoel ervaart en dat ook ziet op de weegschaal.
Oorzaak van hoofdpijn tijdens de menstruatie
De hoofdpijn die je ervaart tijdens je menstruatie wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge daling van de hoeveelheid oestrogeen vlak voor je menstruatie.
Het verlies komt neer op ongeveer 0,5-1,5 mg per dag. Tijdens de menstruatie bij vrouwen is er extra verlies van 1 mg per dag. Van het ijzer dat in de voeding zit, wordt maar een klein gedeelte in het lichaam opgenomen. Daarom is het noodzakelijk dat de voeding meer ijzer bevat dan men per dag verliest.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Is het erg als ik veel bloed verlies bij ongesteld zijn? Hevig ongesteld zijn kan meestal geen kwaad. U kunt bloedarmoede krijgen. Dit kan vermoeidheid geven.
Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen. Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten. Alcohol vergroot de kans op een depressief gevoel en hoofdpijn.
Vermijd koffie en zwarte thee.
Tijdens de menstruatie kan vlees echter ook een opgeblazen gevoel geven, omdat het niet zo snel verteert. Beter om - als je vlees eet - dit buiten de menstruatie te doen. Calcium zou de krampen verminderen, dus foods als yoghurt en melk zouden hierbij kunnen helpen.
Bananen zijn misschien dé oplossing om die menstruatiekrampen te kalmeren. Bomvol met kalium, ze helpen spierpijn te voorkomen en strijden tegen die opgeblazen gevoel. Het is echt een winnaar in onze ogen!
Sinds 1947 is het menstruatieverlof al wettelijk geregeld in Japan. Vrouwen die er behoefte aan hebben kunnen er gebruik van maken en ruim een kwart van de vrouwen deed dit ook. Niet alleen in Japan, maar ook in Zuid-Korea, China en India is het menstruatieverlof ingesteld.
Menstruatieondergoed bij de drogist
Nu is de keuze reuze: sinds een aantal jaar kun je gewoon bij de drogisterij om de hoek je cup of period underwear kopen.
Je menstruatiecyclus is de periode van de eerste dag van je ongesteldheid tot en met de laatste dag vóór het begin van je volgende menstruatie. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Dit kan uiteenlopen van 21 tot 36 dagen. Sommige vrouwen hebben een onregelmatig cyclus die elke maand een aantal dagen verschilt.