Afhankelijk van het soort pruimenboom dat je kiest, kun je de pruimen tussen juli en eind september oogsten.
Door de verschillende soorten pruimen loopt het Nederlandse pruimenseizoen van juli tot september. Daarnaast worden pruimen uit onder andere Spanje, Chili, Zuid-Afrika en Israël geïmporteerd.
Pruimen kunnen vaak worden geoogst in de tweede helft van augustus en de eerste helft van september. Vaak is goed te zien wanneer de pruimen goed zijn om te plukken. Het is belangrijk om de bladeren en de takken aan de boom te laten zitten bij het plukken, zodat de bloemknoppen gewoon aan de boom blijven zitten.
Pruimen zijn plukrijp wanneer ze iets ingedrukt kunnen worden maar toch stevig zijn. Proef er een om te zien of hij rijp is; een goede pruim smaakt zoet, sappig en mals. Het kan ook zijn dat je met een later soort te maken hebt; deze pruimen rijpen pas in augustus of september.
Pruimenbomen zijn er in verschillende soorten te krijgen en die krijgen ook verschillende kleuren vruchten. Uiteraard is er altijd een winnaar. De pruimenboom met de lekkerste vrucht is volgens vele de Prunus demestica Opal.
Eén pruim bevat evenveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen. Hierdoor biedt dit fruit een goede bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Zo helpen pruimen je bloeddruk verlagen en de nare gevolgen van stress binnen de perken te houden. Daarnaast dragen ze bij tot de darmwerking.
Een grote pruim levert al snel 1,40 per kilo op. Een kleintje soms maar 30 cent.
Als pruimen (en ander fruit) rijpen, geven ze ethyleen af. Door ze in een papieren zak te doen met de bovenkant omgevouwen, blijft het gas dicht bij de pruimen, waardoor het rijpingsproces wordt versneld. Een nog snellere methode is om een rijpe banaan in de zak met de pruimen te doen.
Pruimen bereiden & bewaren
Rijpe pruimen bewaar je bij voorkeur wel in de koelkast. Zo kun je een paar dagen bewaren. Je kunt de pruimen ook in de diepvries bewaren. Ze zijn in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Pruimen en abrikozen hebben een kleinere pit. Snijd de vrucht overlangs rondom tot aan de pit. Meestal valt het fruit vanzelf open. Mocht dit niet zo zijn draai dan de vrucht in tegengestelde richting en verwijder de pit.
Een pruim is eivormig. Je kunt pruimen met schil eten. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Ze smaken lekker zoet, sommige variëteiten zijn zoetzuur of aangenaam zuur.
De kwets is eigenlijk een ondersoort van de pruim. Prunus domestica domestica is een oud ras van kleine, langwerpige, blauwe, weinig sappige pruimen. In Vlaanderen wordt kwets ook wel gebruikt als algemene term voor pruim. Meestal wordt de kwets ook niet gegeten, maar gebruikt in te destilleren drank of in gebak.
Zijn de vruchten nog niet lekker zoet, laat ze dan narijpen bij kamertemperatuur. Schoonmaken en bereiden: Pruimen goed wassen in water en met schil eten. Voor het maken van compote, jams of gebruik in gebak pruimen halveren en ontpitten met behulp van een scherp mesje.
Eet echter niet meer dan 3 (gedroogde) pruimen per dag; overmatige consumptie van pruimen kan namelijk maag- en darmklachten zoals winderigheid en diarree veroorzaken.
Pruimen bevatten veel vezels en stimuleren daarom de darmbeweging. Daarbij bevat het ook stofje fenylsateïne en dit heeft een laxerend effect. Houd je niet van pruimen? Dan kun je ook ander fruit nemen, bijvoorbeeld een handje bramen of een banaan.
De pruimenboom Opal is de zoetste van de vier. De Prunus Reine Victoria: Deze herken je aan haar paarse uiterlijk. De vrucht is namelijk meer paars dan roze. Vaak zijn ze paars met groen wanneer ze geplukt mogen worden.
Laat te harde, maar ook gedeukte exemplaren links liggen, die zullen snel rotten en de rest van het fruit doen bederven. Pruimen zijn enkel lekker als ze helemaal rijp zijn, dan geeft de schil een beetje mee.
Doe de onrijpe pruimen in een papieren zak.
Doe onrijpe pruimen niet in de koelkast. In de kou staat het rijpingsproces stil en beschadigen de pruimen, ze krijgen dan een melige smaak. Als je de pruimen snel wilt laten rijpen, kun je ze in een kom op het aanrecht zetten. Dan zijn ze binnen een of twee dagen rijp.
Om het velletje te verwijderen, snijd u met een mesje een kruisje aan de bovenkant van de pruim en legt u de pruimen 30 seconden in kokend water en schrikt ze in koud water. Het velletje zal dan, net zoals bij tomaten, gemakkelijk los komen.
De vruchten die onrijp worden geplukt worden niet zoeter! Rijpe vruchten zijn mals, sappig, meestal lekker en zoet van smaak. - Pluk zoveel mogelijk met de vruchtsteel. Vruchten zonder steel geplukt gaan sneller uitdrogen en zijn vatbaarder voor schimmelaantastingen.
Er zijn verschillende variëteiten. Zo zijn er pruimen met een paarse schil en geel vruchtvlees en pruimen die een paars-rode schil hebben met daaronder geel of rood vruchtvlees. De overeenkomst? Alle soorten van EAT ME zijn eetrijp en dus even lekker en sappig.
Damson is een zeer oud ras mirabelle. Deze blauwe mirabelle geeft vele kleine, langwerpige blauwe pruimen die vooral goed geschikt zijn voor verwerking wegens de ietswat zure maar zeer smaakvolle schil.
Deze verse pruimen vind je nu bij Ekoplaza in de schappen! Het fruitteeltbedrijf bestaat grotendeels uit de biologische teelt van uiteenlopende pruimenrassen. Naast fruitteeltbedrijf zijn ze ook een zorgboerderij.
De prijs is gemiddeld vanaf € 2,50 per kilo. Kom voor actuele smaken en prijzen naar onze plattelandwinkel.