Ziek worden door kou is een mythe. Je wordt ziek doordat je door een ander besmet wordt door een virus dat griep of verkoudheid veroorzaakt. In de herfst of winter is het risico hierop groter doordat we dan vaker bij elkaar zitten in slecht geventileerde ruimten.
In principe is koud douchen niet gevaarlijk, tenzij je hartproblemen hebt. Overleg dan altijd eerst even met je (huis)arts voordat je gaat experimenteren met koud douchen. Wanneer je hartproblemen hebt, kan de 'klap' die de koude douche je geeft, gevaarlijk zijn.
Een koude tot lauwe douche in de ochtend brengt je bloedcirculatie goed op gang. Een warme douche in de avond verlaagt de bloeddruk en zorgt voor ontspanning. Door koude douches, wisseldouches en Kneipp opgietingen kun je je immuunsysteem weer een boost geven.
Een warme douche of bad versnelt de genezing van een verkoudheid niet. Het kan de klachten van de verkoudheid wel verminderen en de bijholtes en verstopte neus openen. Let wel op dat de douche of het bad niet te heet is, want dan kunt u zich lelijk verbranden.
Gelukkig schijnt er wel iets te zijn wat kan helpen. Nederlandse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen die koud (af)douchen bijna dertig procent minder ziek zijn dan mensen die 'gewoon' onder de warme straal staan.
“Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten. Zie bruin vet niet als de heilige graal, maar het is wel zo dat alle beetjes helpen als het erom gaat je (slechte) vet te verminderen.”
Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen (1). De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten.
“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”
Kortom: je wordt niet verkouden van de kou, maar je wordt wel sneller verkouden wanneer het koud is. Verder moet je lichaam bij kou harder werken om warm te blijven en zorgt afkoeling ervoor dat je slijmvliezen slechter worden doorbloed. En door het tekort aan zonlicht ontvang je ook nog eens minder vitamine D.
Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond om te niezen of te hoesten. Vervolgens geeft hij een ander de hand of raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt.
Het boost je huid en haar
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Begin je douche met een aangenaam lauwe temperatuur van maximaal 38 graden. Nadat je door de douche lekker opgewarmd bent, draai je de warme kraan een kwartslag dicht en voel je hoe het water kouder wordt. Blijft hierbij rustig ademen en ontspan je lichaam.
De koude douche:
Bouw geleidelijk op tot 1 minuut. Doe dit minimaal 30 dagen achter elkaar. Een keer is geen keer. En om te kijken of het echt wat voor je is, is het minimaal nodig om het 30 dagen vol te houden.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen. Celstofwisseling.
De plek met de hoogste temperatuur ooit gemeten is nu Death Valley. Op 10 juli 1913 werd er bij Greenland Ranch een temperatuur van 56,7 graden Celsius gemeten. Meteorologen twijfelden al een tijd aan het Libische record uit 1922. De temperatuur werd toen gemeten op een Italiaanse militaire basis.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Yoghurt. Yoghurt bevat een bacterie genaamd Lactobacillus reuteri en blokkeert de virussen die je lichaam binnendringen en je ziek maken.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
Zo heeft ieder individu een lichaamseigen temperatuur die tussen 35,8° en 37,5° Celsius ligt. Tot 38°C spreekt men van een temperatuursverhoging. Die kan, bijvoorbeeld, het gevolg zijn van een lichte infectie of van doorkomende tandjes bij kinderen. Vanaf 38 °C wordt er medisch gesproken over koorts.
Ook via contactoppervlakken zoals deurklinken en kranen kan het virus worden overgedragen. Door maatregelen te nemen voor het gebruik van douche- en toiletruimte kunnen we de kans op besmetting met het Coronavirus verkleinen. Zorg voor een goede, bij voorkeur mechanische ventilatie, in de wc- en doucheruimtes.