De huisarts kan soms een MRI-scan aanvragen, om zelf een diagnose te stellen. Dat kan alleen bij bepaalde klachten aan knie, onderrug of schouder. U gaat voor de MRI-scan naar het ziekenhuis. U ziet daar geen medisch specialist, maar krijgt alleen de scan.
Het maken van een MRI scan is een gebruikelijke vorm van beeldvormende diagnostiek die moet worden gerekend tot de aanspraak medisch-specialistische zorg. In principe kan een huisarts een verzekerde verwijzen naar een radioloog met een aanvraag voor beeldvormende diagnostiek.
Mits aangevraagd door een huisarts, wordt door elke zorgverzekeraar een MRI-scan in de eerste lijn vergoed!” Huisartsen maken soms een afweging of zij een patiënt wel of niet moeten doorverwijzen naar een medisch specialist.
Met of zonder verwijzing van een arts kunt je bij Privatescan terecht. Een MRI-scan kan vaak al binnen 1-2 werkdagen uitgevoerd worden. Na afloop krijg je direct de uitslag. De beelden krijg je mee op DVD/CD.
Na het MRI-onderzoek
De radioloog bekijkt de computerbeelden van het MRI-onderzoek. De uitslag krijgt u van uw arts. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen. Soms is het nodig om extra MRI-onderzoek te doen.
U kunt bij Annatommie mc binnen enkele dagen een reguliere MRI-scan laten maken in, Utrecht en Apeldoorn of een open MRI-scan in Amersfoort. Het maken van een MRI-scan duurt tussen de 20 en 45 minuten. Annatommie mc heeft eigen radiologen, waardoor uw MRI-scan snel en goed beoordeeld wordt.
Een specialist gebruikt de MRI-scan om te kijken of er iets mis is in je lichaam. Een MRI-scan werkt met magnetische straling en is niet schadelijk voor je lichaam. De kosten van een MRI-scan zijn vrij hoog en lopen soms op tot honderden euro's.
Sommige pacemakers en insulinepompen raken bijvoorbeeld ontregeld door het magnetische veld. Ook mensen die last hebben van ernstige claustrofobie kunnen moeite hebben een MRI- onderzoek te ondergaan.
Neemt u kleding mee die geschikt is om in de MRI te kunnen dragen. Wel: metaalvrije kleding zoals een joggingbroek, legging, pyjamabroek (zonder rits of metalen delen) en een dun truitje of T-shirt met lange mouwen. Niet: kleding met een rits, haakjes, knopen, glitters, lovers, opdruk en korte mouwen.
Geldt het eigen risico voor een MRI-scan? Ja, voor een MRI-scan geldt het eigen risico.
Een MRI-scanner is een apparaat dat met een magnetisch veld, radiogolven en een computer gedetailleerd foto's van de binnenkant van uw lichaam maakt. De scan maakt lengte- en dwarsdoorsnedes van uw lichaam. Hij laat een eventuele tumor of uitzaaiing zien.
In Nederland hebben bijna alle ziekenhuizen een MRI apparaat. Er zijn echter grote verschillen betreffende: het apparaat zelf. de techniek van het opnemen van de beelden.
Een CT-scan kan door uw huisarts of specialist worden aangevraagd: Als er nader onderzoek naar uw longaandoening moet worden gedaan. Als u infecties heeft. Als u hart-en vaatziekten heeft.
De MRI maakt doorsnede opnamen van je hoofd en hersenen in meerdere richtingen waardoor bijvoorbeeld hersentumoren en ontstekingen kunnen worden opgespoord. Ook vernauwingen en aneurysma's van de bloedvaten in het hoofd worden in beeld gebracht. Een MRI-scan hoofd en hersenen duurt ongeveer 15 minuten.
Een MRI is heel geschikt om zachte delen van uw rug te zien, zoals tussenwervelschijven, spieren en pezen. Ook veranderingen in de botten zijn goed te zien. Een MRI werkt met radiogolven en een sterke magneet. Met de radiogolven en een sterke magneet worden signalen in uw lichaam opgewekt.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een MRI-scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Elektromagnetische straling is in principe niet gevaarlijk. Wel zijn sommige mensen hypersensitief voor deze vorm van straling en kunnen dan ook vage klachten krijgen (zoals hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid) bij langdurige blootstelling door mobieltjes, computers en soortgelijke apparaten.
De kosten zijn afhankelijk van het aantal onderzoeken, er is al een body scan vanaf €1150,-. Via onze bodyscan vergelijker kun je eenvoudig zien welke scan voor jou geschikt is. *Deze pakketten kunnen op maat gemaakt worden en worden uitgebreid met gerichte onderzoeken.
Iemand die op de verpleegafdeling van het ziekenhuis ligt vanwege corona kost ongeveer 500 euro per dag. Iemand die na een verkeersongeval op de traumaopvang wordt opgenomen met 2 verpleegdagen kost ongeveer 1.400 euro, ofwel 700 euro per dag.
Een Magnetic Resonance Imaging (MRI) van de hersenen wordt uitgevoerd om de activiteiten en functies in uw hersenen te onderzoeken. Gedurende het MRI-onderzoek voert u een aantal opdrachten uit. Het onderzoek is pijnloos en duurt ruim een uur.
U krijgt dit middel nu om angstgevoelens en paniek (claustrofobie) te dempen die op kunnen treden tijdens het MRI onderzoek. Het effect begint binnen één tot twee uur na inname en houdt zes tot tien uur aan. U dient de voorgeschreven dosering (10 tot 50 mg) daarom 2 uur vóór het MRI onderzoek in te nemen.
Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterke magneet en radiogolven. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Met behulp van de magneet en de radiogolven worden in het lichaam bepaalde signalen opgewekt. Een antenne ontvangt deze signalen en een computer zet de signalen om in beelden.
In België is de kans groot dat je op weg naar het ziekenhuis in de file verstrikt geraakt waardoor je gestresseerd onder de MRI-scanner moet. Iets wat men absoluut wil vermijden, aangezien je het onderzoek net zo ontspannen mogelijk moet ondergaan.