Weeg de zeepbasis. Per afgewerkte stuk zeep heb je 100 gr zeepbasis nodig. U kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen.
Hoe kleiner de stukken zijn, hoe sneller de zeep zal smelten. Doe de zeep in een heetwaterbad. Vul een steelpan met ongeveer 3 tot 5 centimeter water. Zet er een hittebestendige kom op en zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet aanraakt.
Koop een stuk witte zeep, hak deze voorzichtig in stukken. Laat de zeep smelten in de magnetron (2-3 minuten op 600 Watt). Als de zeep is gesmolten voeg je hier (roze) kleurstof aan toe. Hoe meer kleurstof, hoe donkerder de kleur!
De gietzeep smelt bij ongeveer 65 °C. Voor de kwaliteit van de zeep is het het beste om de zeep niet warmer te maken dan 70 °C . Ook kunnen de gietvormen een temperatuur van meer dan 95 °C niet verdragen. Tenslotte kan extreme oververhitting (meer dan 100 °C) er toe leiden dat de zeep in brand vliegt!
Doe de zeepoverschotjes in een oude sok, hang die aan je douchekraan en was jezelf ermee wanneer je douche neemt. Je kan zeep ook gebruiken als kleermakerskrijt. Rasp je overschotjes van zeep heel fijn, smelt ze in heet water en gebruik ze in je wasmachine voor bonte was of voor een handwasje (dit doe ik altijd).
Rasp of snijd het blok zeep in kleine stukjes. Doe dit in een pan met 1 liter water. Breng aan de kook en los al roerend de zeep op in het water. Zet het vuur uit en laat minimaal een dag of nacht helemaal afkoelen.
Hoe kleiner de stukken zijn, hoe sneller de zeep zal smelten namelijk. Vervolgens smelt je de resten 'au bain-marie'(net als chocola): hiervoor laat je in een pan een bodempje water koken. Hier zet je een hittebestendige kom op, die het water niet raakt. In die kom doe je de geraspte zeep en wat water.
Houdbaarheid vloeibare zeep
Dit wordt vaak tegen gegaan door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Hierdoor kan je vloeibare zeep veilig over een langere periode bewaren. Na het openen van de verpakking, geldt vaak een houdbaarheidstermijn van 6 tot 12 maanden.
Rijpen is het proces waarbij het water uit de zeep verdampt. Dit begint al in de vorm wanneer je zeep hard wordt. Daarna haal je het uit de vorm en leg je de zeep 4-6 weken te drogen. In deze periode kan de zeep wel 10% van zijn gewicht verliezen.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Werkwijze: breng het water aan de kook en los er de zeep in op. Voeg de glycerine aan toe en klop het goed door met een garde. Laat het mengsel afkoelen en doe er dan het citroensap, de azijn en de etherische olie bij. In een fles doen, schudden, klaar!
Hotelzeep recyclen
Van alle oude zeepresten worden nieuwe stukken zeep gemaakt die uitgedeeld worden aan NGO-bedrijven als bijvoorbeeld het Rode Kruis. Deze goede doelen delen deze zeepjes uit aan locals wanneer een gebied bijvoorbeeld getroffen is door een orkaan of een aardbeving.
Je zeep moet minimaal 24 uur in de mal opstijven voor je hem kunt storten en (in sommige gevallen) snijden. Daarna moet hij 4 tot 6 weken uitharden: het water moet uit de zeep verdampen en eventuele loog die nog niet gereageerd heeft, krijgt de tijd om dat alsnog te doen.
Leg de zeep twee weken op bakpapier op een plat oppervlak of droogrek om het verzepingsproces te laten voltrekken en de zeep helemaal te laten drogen. Draai de zeep na twee weken om om de andere kant te laten drogen. Gebruik de zeep na een maand.
Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
In de desinfecterende zeep is maar een beperkte hoeveelheid alcohol aanwezig, dus vanaf het moment dat alle alcohol opgebrand is, dooft de vlam. Ook bestaat de desinfecterende zeep vooral uit water.
Qua hygiëne is er dus geen verschil tussen een blok zeep of een vloeibare zeep. Belangrijk hierbij is wel om de Blokzeep goed te laten drogen!
Zeep wordt al vijfduizend jaar gebruikt. De eerste zepen stammen uit Babylon, waar een cilinder van klei uit de periode rond 2800 voor Christus een zeepachtige substantie bleek te bevatten. Uit hiëroglyfen blijkt dat de oude Egyptenaren reeds baadden en ook zeep gebruikten.
Sunlight zeep is geschikt voor de schoonmaak en het verwijderen van vlekken uit kleding, maar ook geschikt voor het schoonmaken van het huishouden. Het product bevat kopra- of pijnboompittenolie, waardoor het beter schuimt dan conventionele, van dierlijke vetten gemaakte zeepsoorten.
1. Voeg 15 druppels geurolie toe per 100 ml zeep. (het flesje rechtop houden om vlot te laten druppelen) 2. Even roeren met de roerlepel (niet langer dan nodig om vroegtijdig stollen te voorkomen) 3.
Je kunt zuivere glycerine zeep kopen op het internet of in een handwerkwinkel.