EPS (Expanded Polystyrene) isolatie staat ook wel bekend als tempex, Airpop of piepschuim. Het materiaal bestaat uit 2% EPS parels en 98% stilstaande lucht. Hierdoor is het materiaal licht en heeft goede isolerende eigenschappen. EPS is verkrijgbaar in verschillende vormen: van platen en blokken tot parels.
Ondanks dat er vele voordelen zijn, heeft EPS ook een aantal nadelen. EPS heeft als nadeel dat het materiaal minder flexibel is. Hierdoor worden kieren en hoekjes mogelijk niet goed afgedicht. Dicht deze daarom af met bijvoorbeeld purschuim.
EPS wordt gemaakt van polystyreen en is daarom een kunststof. In de volksmond wordt EPS ook wel piepschuim, tempex of PS-hardschuim genoemd. Van oorsprong is EPS een isolatiemateriaal, maar tegenwoordig wordt EPS piepschuim voor vele doeleinden gebruikt, zoals verpakkingsmateriaal.
EPS is waterbestendig
Bij normale blootstelling aan water of vocht is EPS isolatiemateriaal waterbestendig. EPS neemt namelijk geen vocht op. Bij langdurige blootstelling aan water of vocht onder druk, kan vocht mogelijk wél binnendringen in het isolatiemateriaal.
De druksterkte van XPS en EPS platen worden bij ons altijd gemeld bij de producten. Ze staan vaak ook in de productnaam. Zo hebben de EPS 100 platen een druksterkte van 100 kPa. Dat wil dus zeggen dat deze platen een druk aan kunnen van 10.000kg/m2 (of 1kg/cm2) voordat ze maximaal 10% vervormen.
In principe is EPS100 bestand tegen 1 kg/cm2 of 10.000 kg/m2 met een tolerantie van 10% vóór materiaalvervorming.
EPS is toepasbaar als dragend (sterkte-gewicht) materiaal in funderingsbekisting of bijvoorbeeld grond-, weg- en waterbouw. Bij deze variant is de grondstof styreen vervangen door hernieuwbare, organische grondstoffen via de Bio Mass Balanced methode.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er enkel water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
PIR vs EPS
De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima.
PUR heeft de hoogste isolatiewaarde, maar ook de hoogste prijs. EPS parels en glaswol zijn qua isolatiewaarde vergelijkbare isolatiematerialen.
EPS oftewel piepschuim is één van de meest brandbare isolatiematerialen. De meeste EPS producten vallen dan ook in brandklasse E: zeer brandbaar. De bij ons verkrijgbare EPS platen, zowel de grijze als de witte, worden ook allemaal ingedeeld in brandklasse E.
De drie materialen zijn degelijke thermische isolatiematerialen, elk met hun eigen sterke eigenschappen. Waar XPS vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde. EPS is dan weer een erg budgetvriendelijk materiaal.
EPS is waterafstotend en ademend en daardoor ongevoelig voor vocht en bestand tegen schimmels en bacteriën.
EPS is een relatief goedkope manier van isoleren vanwege de duurzaamheid van het isolatiemateriaal. EPS heeft een goede luchtdichtheid waardoor vocht en kou in uw woning zo goed mogelijk beperkt worden. Hierdoor bespaart u flinke op uw jaarlijkse stook- en energiekosten.
EPS is op zich een milieuvriendelijk product. Het bestaat voor 98 % uit lucht en slechts voor 2 % uit polystyreen. Bovendien bevat het geen CFK' en geen giftige stoffen.
Let op, PIR en EPS isolatie zijn dampdicht. Dat betekent dat het geen vocht doorlaat. Daarom zijn EPS en PIR bijvoorbeeld niet geschikt voor het isoleren van een plat dak van binnenuit. U sluit dan het vocht op, waardoor u vochtproblemen kunt krijgen.
Minerale wol: gebruik je glas- of steenwol voor het isoleren van jouw vloer? Ga dan voor een isolatielaag van minimaal 15 centimeter. EPS of XPS: bij het aanbrengen van piepschuim voor vloerisolatie volstaat een dikte van minimaal 12 centimeter.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte en kou geleidt.
De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouw, de totale oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Voor EPS-korrels mag je rekenen op een prijs tussen de € 20 en 25 per m², excl.btw.
Is je dak al geïsoleerd, maar merk je een groot warmteverlies, is het koud op je zolder of liggen je stookkosten hoog? Dan kan je dak dubbel isoleren een oplossing bieden. Een vakman brengt dan een extra laag dakisolatie aan.
EPS isolatie is de goedkoopste optie op vlak van kunststof isolatie (XPS, PUR, PIR, …) en is veelzijdig inzetbaar. Zo kosten EPS-platen met een dikte van zo'n 10 cm ongeveer € 10 per m² (excl.plaatsing).
EPS isolatieplaten kiezen
De druksterkte wordt aangegeven door het getal dat achter 'EPS' staat. Een EPS 60 isolatieplaat heeft bijvoorbeeld een druksterkte van 6.000 kilo per m2, een EPS 100 isolatieplaat een druksterkte van 10.000 kilo per m2. Onze meest verkochte EPS isolatieplaat is de EPS 100.
Met platen EPS heb je een relatief goedkope vorm van isolatiemateriaal en de isolatiewaarde van EPS platen is hoog. De EPS isolatie prijs is onder andere afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je nodig hebt en de dikte van de isolatieplaten. Dikkere EPS isolatieplaten zullen duurder zijn dan dunnere platen.
EPS platen zijn licht van gewicht en vrij eenvoudig te bevestigen. De platen worden dan ook het meest bevestigd met een High tack, PU-lijm of door middel van schroeven. Hoe u EPS platen bevestigd hangt af voor welke toepassing u het gaat gebruiken. Gaat u bijvoorbeeld een nieuw te storten betonvloer realiseren.
EPS platen hebben een goede isolerende werking door de stilstaande lucht die in het isolatiemateriaal zit opgeslagen. De platen zijn erg licht waardoor ze makkelijk zijn toe te passen. Verder hebben de EPS platen een hoge isolatiewaarde, zijn de platen brandwerend en ongevoelig voor vocht.