In theorie kan je nog zakken bij je verdediging, maar enkel als blijkt dat je plagiaat hebt gepleegd of wellicht ook als blijkt dat je je scriptie door iemand anders hebt laten schrijven.
Uiteindelijk draait het om de inhoud. Vertel de verdediging als een verhaal, en vertel het alsof je er alles van weet. Zo kom je overtuigend en met zelfvertrouwen over. Het is dan makkelijker om je publiek mee te nemen in het verhaal van je scriptie.
Plan een feedbackgesprek met je begeleider of examinator
Probeer dan in gesprek te gaan met je opleiding en vraag een feedbackgesprek aan bij je afstudeerbegeleider of examinator. Ga vervolgens na waar precies de problemen in je scriptie liggen en wat de redenen zijn dat je scriptie is afgekeurd.
De verdediging van de masterproef is openbaar en gebeurt in de taal van de opleiding. Het geheel van de verdediging neemt maximum 30 minuten in beslag en omvat een presentatie door de student, het stellen van vragen door de beoordelaars en een deliberatie in afwezigheid van de student.
Hoelang duurt de verdediging? De hele verdediging duurt meestal maximaal een uur: 10-20 minuten presenteren, 15-30 minuten vragen beantwoorden en daarna krijg je cijfer te horen (NCOI, Erasmus Universiteit). Het kan soms ook minder lang duren, bij de Universiteit Leiden duurt de verdediging maar 20 minuten.
'Zet in je agenda dat je per dag drie uur aan je scriptie gaat werken. Niemand kan zich acht uur lang concentreren, dus de hele dag vrijhouden hoeft niet. Met die drie uur kun je er even voor gaan zitten en daarna weer iets anders doen.
Na ruim drie jaar moet je er gewoon aan beginnen. Daarnaast zijn de eisen die opleidingen aan de scripties stellen vaak vaag en abstract. Tegelijkertijd krijgen steeds meer opleidingen kritiek omdat de kwaliteit van het afstudeerwerk van hun studenten ondermaats is. Opleidingen schroeven de eisen op.
De reden hiervoor is dat een presentatie het kortetermijngeheugen van de luisteraars vult, en dit geheugen heeft tijd nodig om de zintuigelijke prikkels die het krijgt te verwerken. Daarom zijn deskundigen het er over eens dat zo'n 20 minuten een goede lengte voor een presentatie of lezing is.
Opbouw. Bereid je voor door goed na te denken over wat je wilt vertellen en aan wie: je doel is om je boodschap duidelijk over te brengen. Breng een rode draad aan in je verhaal, zodat je presentatie soepel loopt en interessant is om naar te luisteren. Bedenk ook wie je publiek is en stem je presentatie op hen af.
Studiepunten. Je opleiding verwacht dat je een bepaalde hoeveelheid tijd aan je scriptie besteedt, die samenhangt met het aantal studiepunten. Zo staat 1 ECTS voor 28 uur werk. Krijg je 12 studiepunten voor je scriptie, dan rekent je opleiding op minimaal 8 weken fulltime werk (of 336 uur).
Sommige 'spookstudenten' houden het jarenlang vol. Ze doen net alsof ze naar colleges en tentamens gaan en dolen urenlang door de stad totdat ze weer naar huis kunnen. Ze vertellen familie en vrienden dat het goed gaat met de studie terwijl ze allang zijn afgehaakt.
Elke student, hbo of wo, is verplicht een scriptie te schrijven om te kunnen afstuderen. De 'scriptie' wordt soms anders genoemd, thesis, essay, bachelorproef, masterproef, werkstuk of paper bijvoorbeeld.
Weet je hoeveel uur per week je aan je scriptie moet besteden? Dat bereken je als volgt: Deel het totale aantal uren van de scriptie door het aantal weken dat je hebt tot de deadline. Nu weet je hoeveel uur je per week nodig zult hebben om je deadline te halen.
Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang. Je moet nagaan wat de eisen zijn van je opleiding om exact te weten hoeveel woorden je moet schrijven.
Wat is betrouwbaarheid? Bij betrouwbaarheid gaat het om hoe consistent een methode iets meet. Hierbij is het van belang dat de uitkomsten hetzelfde zijn als je de meting of het gehele onderzoek op exact dezelfde wijze nog een keer uitvoert (reproduceert of repliceert).
Bij validiteit gaat het om het meten wat je beoogt te meten. Bij betrouwbaarheid daarentegen gaat het om de vraag of je onderzoeksresultaten hetzelfde zouden zijn als je het onderzoek op dezelfde wijze nogmaals uitvoert.
Een scriptie, (eind)verhandeling of thesis (Engels) is een vakinhoudelijk of wetenschappelijk opstel dat een verplicht onderdeel vormt van een opleiding in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en op universiteiten. Vaak is de scriptie een verhandeling over een bepaald onderwerp naar aanleiding van eigen onderzoek.