De dubbele reepjes van biscuit, karamel en chocolade hebben sinds 1968 de Europese markt als “Raider” veroverd en werd sinds 1979 als “Twix” (een samenvoeging van “Twins” en “Biscuits”) in Amerika ingevoerd. Door globalisering was het voor de hand liggend om voor één merk te gaan en dat werd Twix.
Voor de nostalgici onder u. De krokante chocoladerepen Twix die we tegenwoordig veelvuldig tegenkomen in reclames, had vroeger een hele andere naam: Raider. Deze naam verdween in 1991 wereldwijd en werd vervangen door de naam Twix, een samentrekking van de Engelse woorden “twin” en “biscuits”.
De reep werd in 1929 ontwikkeld door Frank Mars en zijn echtgenote Ethel Mars, en werd in sommige landen tot 1990 verkocht onder de naam Marathon.
Hiervan hebben bepaalde lekkernijen een andere naam gekregen. Denk maar eens aan een Twix, die heette eerst Raider. Of M&M's, die heetten tot 1983 Treets. Bepaald snoepgoed uit oude tijden is nu zelfs niet eens meer te koop.
Later zijn in reclamecampagnes M&M's gepersonificeerd door twee pratende snoepjes: de slimme, ietwat bijdehante 'Red', een rode ronde variant zonder pinda, en de wat minder snuggere 'Yellow', een gele ovale M&M met pinda. In Amerika werd Red al in 1953 geïntroduceerd.
Oorspronkelijk hadden Mentos een dropsmaak, deze wordt nog steeds in Nederland (en Frankrijk onder de naam Reglisse) verkocht. Andere smaken zijn groene appel, kaneel, aardbei, tropisch fruit, druif, grapefruit, perzik en cola. In Nederland wordt ook een andere versie van de muntsmaak verkocht: Strong Mentos.
Treets. Tegenwoordig kennen we ze als M&M's (in de afkorting herkennen we de namen van de uitvinders, Mars & Murrie's), maar in de jaren zestig kwamen ze hier op de markt onder de merknamen Treets (met pinda's) en Bonitos (zonder pinda's).
In sommige gebieden was de snoepreep voorheen bekend als Big Cat.
De comeback van Raider
Twix, de welbekende chocoladereep van Mars Incorporated, had oorspronkelijk de naam Raider. Voor velen een merknaam die gepaard gaat met een stukje nostalgie. Afgelopen maand werd Twix in Nederland opeens weer onder de naam Raider uitgebracht.
Ingrediënten. Ingrediënten: suiker, glucosestroop, TARWEMEEL (17%), palmvet, magere MELKPOEDER, cacaoboter, cacaomassa, botervet (van MELK), LACTOSE, weipermeaat (van MELK), magere cacao, zout, emulgator (SOJALECITHINE), rijsmiddel (E500), vanille-extract. (Kan bevatten: AMANDELEN, GERST, HAZELNOTEN, HAVER).
Dagelijks wordt er in onze fabriek in Veghel hard gewerkt, om iedereen te voorzien van lekkere TWIX® repen.
Twix heette vroeger Raiders, Cif vroeger Jif.
Raider werd voor het eerst in 1968 in Groot-Brittannië op de markt gebracht. In 1979 werd het product in de Verenigde Staten geïntroduceerd onder de naam Twix, afgeleid van, en samengesteld uit, de twee Engelse woorden: "twin" en "biscuits", vrij vertaald 'tweelingkoekjes'.
Nuts is zelden nog te verkrijgen in de supermarkten helaas.
Nuts - Boodschappen — Jumbo Supermarkten.
Als een reviewer door een andere partij is vergoed, staat dit in de review zelf. Vroeger heette dit snoepje, in België , Drie Musketiers. Waarschijnlijk vanwege de drie strengen die in elkaar zijn geweven. Nu heet het Curly Wurly, maar de smaak is nog dezelfde dan ik mij herinner uit mijn jeugdjaren.
Smarties zijn een soort chocoladepastilles van Nestlé. Ze kwamen in 1937 voor het eerst op de markt. In de jaren zeventig kregen de Smarties concurrentie van Bonitos, een soortgelijk snoepje. Bonitos werd later, samen met de pindavariant Treets, omgedoopt tot M&M's.
M&Ms in de gele zakken hebben een pinda onder de chocolade. M&Ms in de bruine zakken hebben dat niet, net als Smarties. er is een duidelijk smaak-, kleur- en vormverschil! Dikkere en zoetere coating bij smarties.
M&M staat voor “Mars & Murrie's”. Oftewel Forrest Mars en Bruce Murrie. Dit zijn de uitvinders van de M&M's. Forrest Mars is trouwens de zoon van Frank Mars wat dan weer de oprichter van het bedrijf Mars, en de uitvinder van de Milky Way/Mars (bar) is.
Eerste echte snoep
Dit snoep was vooral voor de rijken en heette 'suikerwerk'. Later werd er suiker uit bieten gehaald, maar dit was vrij duur. Suiker werd goedkoper toen de speciale suikerbiet ontstond.
Het is een bijproduct van de aardappelzetmeel industrie. Bij de verwerking van het aardappelzetmeel zette zich een zoete, witte massa af op de machine's . Die massa verwijderde men na een aantal dagen wanneer deze hard geworden was. Bij toeval proefde iemand van dit witte spul en het bleek zeer lekker te zijn.
Van Melle begon omstreeks 1840 als een bakkerij te Breskens. Deze verkocht ook suikerballetjes. In 1900 begon Izaak van Melle deze ook machinaal te produceren. Omstreeks 1920 startte Izaaks broer Dirk-Machiel met een fabriek voor biscuits en wafels, waaronder het Mariakaakje.
Overigens zijn moslims verdeeld over de vraag of de diersoort is toegestaan. Sommige zakken M&M's op de Nederlandse markt zijn al koosjer en halal. Europa telt twee fabrieken, in Polen en in Frankrijk. De Poolse fabriek maakt de M&M's reeds met bietenrood.
Zijn M&M's gezond? Het zal niemand verbazen dat geen enkele soort M&M's gezond is. De klassieke M&M's, in het bruine zakje, bestaan voornamelijk uit suiker en kleurstof en kun je beter links laten liggen. Een iets gezondere variant zijn de M&M's pinda in de gele zak.