Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Als een product al open is, kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5 tot 7 dagen, voor melk 3 tot 5 dagen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Kruisbesmetting ontstaat door bijvoorbeeld met dezelfde vork rauw vlees in de pan te leggen en gare groente te proeven, of gaar vlees uit de pan te halen. Een ander voorbeeld van kruisbesmetting is als gaar vlees na het braden wordt teruggelegd op de snijplank waarop het rauwe vlees is gekruid.
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat een zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Welke micro-organismen een levensmiddel bederven hangt erg af van die maatregelen en de eigenschappen van het voedsel. Vlees bederft snel door bacteriën, koekjes pas na lange tijd door schimmels. Gepasteuriseerde melk is enkele dagen koel te bewaren en gesteriliseerde melk maanden buiten de koelkast.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Het spijsverteringsorgaan wordt ontlast door Griekse yoghurt. De goede bacteriën in yoghurt, de probiotische micro-organismen, hebben een hele gunstige werking op de stofwisseling. Ze stimuleren de darmflora en bevorderen de stoelgang en dat draagt bij aan een beter immuunsysteem.
Ja, je kunt Griekse Yoghurt veilig consumeren binnen 14-24 dagen na de vervaldatum. Maar de smaak zal zuurder worden. Met elke dag dat de yoghurt in de koelkast staat, zal er meer vloeistof aan de bovenkant zitten. Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast.
Griekse yoghurt kun je gerust nog één à twee weken na vervaldatum opeten. Voorwaarde is wel dat je 'm al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
Als je stevige yoghurt hebt, zoals Griekse yoghurt, dan kun je deze op een plat oppervlak scheppen en in de vriezer zetten. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een kleine bakplaat. Wanneer de yoghurt op de plaat bevroren is, kun je deze in diepvrieszakken inpakken.
Tropische vruchten, zoals ananassen, mango's, meloen en bananen, vormen echter een uitzondering. Deze kunnen niet goed tegen de kou en kun je daarom beter buiten de koelkast in een schaal leggen. Bewaar je deze wel in de koelkast, dan vlakt de smaak af en kunnen ze sneller gaan rotten.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Tomaten, komkommers en sla staan niet langer in het verdachtenbankje. Kiemgroenten, die vaak als garnering worden gebruikt op salades, zijn volgens de Duitse autoriteiten de bron van de EHEC-bacterie.
Niet alleen dierlijke producten als vlees en eieren, maar ook sla en andere groente kunnen rauw een bron zijn van voedselvergiftiging. Franz: 'Door die naam denkt iedereen bij besmetting aan vlees, maar in sommige gevallen kun je de oorzaak terugleiden tot het eten van groente en fruit.
Naast een lage temperatuur remmen ook andere factoren de vermenigvuldiging van bacteriën. Een zure pH of een laag watergehalte vertragen meestal ook de groei en vermenigvuldiging van deze micro-organismen.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
JamAangezien jam over het algemeen wordt gemaakt met veel conserveermiddelen, kun je dit goedje makkelijk buiten de koelkast bewaren. Zelfs als ie open is, blijft ie lange tijd goed.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.