Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.
Als werkgever mag je alleen een verbod op nevenwerkzaamheden afspreken als jij hiervoor een gegronde reden hebt. Zo'n reden is bijvoorbeeld gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, het vermijden van belangenconflicten of overschrijding van de arbeidstijdenwet.
U mag maximaal 12 uur per dag met een maximum van 60 uur per week werken. Werkt u voor een langere periode, dan ligt het maximaal aantal uren lager. Hier moeten al uw werkgevers zich aan houden.
Als u meerdere werkgevers hebt, dan betaalt u misschien te weinig loonbelasting. Dit kan ook voorkomen bij 2 uitkeringen. Of een uitkering en een baan.
Heb je verschillende banen na elkaar? Dan hebben al je werkgevers belasting betaald (loonheffing) over je loon. Hiervan kun je waarschijnlijk een gedeelte terugkrijgen. Hoeveel belasting er al is betaald, staat bij 'loonheffing' of 'loonbelasting' op de jaaropgaven die je van je werkgevers ontvangt.
Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.
Monitoring van personeel is ook niet altijd verboden. Maar werkgevers moeten daarbij wel rekening houden met de privacy van de werknemers. Hun recht op privacy geldt namelijk net zo goed op de werkvloer als daarbuiten. Werkgevers mogen daarom hun werknemers niet zomaar volgen.
Als je meer dan twee banen combineert, is het belangrijk om rekening te houden met de heffingskorting en arbeidskorting. Dit zijn regelingen om minder belasting te moeten betalen. Iedere Nederlander heeft recht op de algemene heffingskorting. Wie werkt heeft ook nog eens recht op arbeidskorting.
Tweede baan niet zwaarder belast dan andere baan
Ook al lijkt het alsof je meer belasting betaalt over je tweede baan, je wordt niet benadeeld door de Belastingdienst en betaalt niet meer belasting dan een ander die met één baan hetzelfde jaarsalaris verdient als jij met twee banen.
Kan een werknemer meerdere contracten aangaan bij verschillende werkgevers ? Ja, de werknemer kan alle contracten die hij wenst, cumuleren bij verschillende werkgevers. In dit kader geldt er geen limiet met betrekking tot de maximale arbeidstijd, aangezien het hier gaat om verschillende werkgevers.
Als de tweede baan geen vrijwilligersbaan is, betekent twee banen ook dat u twee inkomens hebt. Gedurende het jaar wordt een tweede inkomen veel zwaarder belast dan wanneer er één inkomen is. Dat komt door de hogere loonbelasting die u bij de tweede werkgever betalen moet.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Het verschil in netto loon komt doordat je meestal bij een tweede baan geen loonheffingskorting kunt toepassen. Loonheffingskorting wordt namelijk maar eenmalig toegepast. Het wordt toegepast op de baan met het hoogste inkomen. Het kan dus voorkomen dat de loonheffingskorting wordt toegepast op de tweede baan.
Nevenactiviteiten zijn betaalde of onbetaalde activiteiten die vrijwel geheel naast een baan of studie plaatsvinden. Hierbij kun je dus denken aan vrijwilligerswerk, maar ook een eigen bedrijf runnen, bloggen, of een bestuursfunctie tijdens de studie zijn nevenactiviteiten.
Een nevenfunctie of bijberoep is een activiteit die iemand naast zijn of haar hoofdberoep uitoefent. Een nevenfunctie vraagt doorgaans een tijdsbesteding van enkele dagen per jaar tot een dag per week.
Soms duurt het lang voordat een werknemer een nieuwe baan vindt na het krijgen van ontslag via een vaststellingsovereenkomst. Gelukkig komt het ook voor dat de werknemer al tijdens de onderhandelingen over het ontslag een nieuwe baan vindt. In dit geval is de werknemer verplicht om dit te melden aan de werkgever.
Zwart bijverdienen is niet helemaal illegaal. De belastingdienst vraagt dat je zwart verdiend geld ook aangeeft bij de belasting en dit mag oplopen tot maximaal 8000 euro per jaar. Zolang je hier niet over heengaat en je het goed blijft aangeven bij de belasting, dan is er geen probleem.
Het hebben van twee banen brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook een aantal valkuilen. Je zult meer afwisseling krijgen in je werk waardoor je meer betrokkenheid en baantevredenheid krijgt. Daarnaast heb je ook meer financiële zekerheid en kans op een hoger inkomen.
Bijverdiengrens. De bijverdiengrens voor 2022 is € 15.828,77.
Het enige moment dat je geen recht heb op de uitbetaling van overuren is als je zelf, vrijwillig extra uren hebt gewerkt. Als jij 40 contracturen per week hebt, maar je besluit zonder schriftelijk afspraak met je baas ook in het weekend door te werken, dan is je werkgever niet verplicht dit aan je uit te betalen.
Over je inkomsten tot €8700 hoef je geen belasting te betalen. Vraag je werkgever toestemming om bij te verdienen. Je kan bijverdienen in loondienst of door inkomsten uit overig werk.
Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen? ,,Mijn eerste vraag is altijd: om wat voor gebruik van WhatsApp gaat het?” zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet. ,,Gaat het om een zakelijk WhatsApp-account waarop je met klanten praat, dan mag de baas daar gewoon in kijken. Dat is geen privacyprobleem.”
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Op zijn minst kunnen werkgevers uw arbeidsverleden controleren met betrekking tot functie en functieomschrijving, uw begin- en einddatum voor elke functie en uw salarisgeschiedenis op locaties waar het wettelijk is om te vragen .