Een scheur in de voorhuid ontstaat vaak door wrijving, bijvoorbeeld tijdens masturbatie of seks. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtigheid, bijvoorbeeld door glijmiddel te gebruiken.
“Als het toompje is gescheurd is het belangrijk dat de penis goed schoongehouden wordt en met rust gelaten wordt. Hoe lang je er last van blijft houden verschilt per persoon, maar ga uit van enkele dagen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om het te laten helen.
Aan de onderkant van de eikel loopt een klein riempje of toompje (frenulum) naar de voorhuid. Als dat riempje te kort is, kan dat voor problemen zorgen bij een erectie of bij seksuele betrekkingen. Het kan pijn veroorzaken of zelfs scheuren.
Soms is het probleem voorbij wanneer het toompje een keertje gescheurd is. De uroloog kan een te kort toompje verhelpen door middel van een frenulumplastiek. Met deze ingreep wordt het toompje langer gemaakt. De ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden en gebeurt meestal in dagbehandeling.
Bij een echte strakke voorhuid is de opening van de voorhuid zelf klein. Dat kan klachten geven, zoals moeilijk plassen of pijn bij het plassen. Probeer de voorhuid niet zelf los te trekken. De huisarts kan een zalf voorschrijven om de voorhuid los te maken.
De eikel heet niet voor niets zo, hij lijkt inderdaad enigszins op de vrucht van een eik. Evenals de penis, is de eikel voorzien van zwellichamen. De huid van de eikel is geen normale huid, zoals op de penis, maar slijmvlies. De urinebuis mondt in de eikel uit.
Bij 1% van de jongens en mannen blijft de voorhuid te nauw. Dit is dan een aangeboren voorhuidvernauwing. Naast de aangeboren vernauwing kan de voorhuid ook te nauw worden door een ontsteking van de eikel en de voorhuid. Na de ontsteking vormt zich namelijk littekenweefsel.
Bel uw huisarts als u uw voorhuid niet goed naar achter kunt schuiven en u 1 of meer van deze klachten heeft: Uw voorhuid, eikel of penis doet pijn. U krijgt koorts (38 graden of hoger).
Behandeling van een Spaanse kraag
De huisarts probeert eerst om uw eikel en voorhuid minder dik te maken. Dit doet hij of zij door uw penis te koelen of er een strak verband om te doen. Dit helpt ook tegen de pijn. Soms krijgt u ook een crème op de penis tegen de pijn.
Bij de geboorte zijn de voorhuid en de eikel vaak tot een geheel verkleefd. Met het ouder worden komt dit vanzelf los. Vanaf de leeftijd van 4 jaar kan de voorhuid bij de meeste jongens voorzichtig worden teruggeschoven. Wanneer het terugschuiven niet (goed) lukt, forceer dit dan niet.
De voorhuid zit aan de achter- kant met een 'riempje' vast aan de penis. Bij de meeste jongens van 10 jaar kan de voorhuid worden teruggeschoven waardoor de eikel bloot komt te liggen. De voorhuid ziet er bij iedere jongen anders uit. Er zijn jongens die nauwelijks een voorhuid hebben.
Bij een eikelontsteking ziet u rode of witte plekken, schilfering of puistjes op uw eikel. Het kan jeuken en branden. Vaak is een schimmel of bacterie de oorzaak. Soms een soa of een allergie.
Een toompje is het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vastzit. Het toompje is erg gevoelig doordat er veel zenuwen in zitten. Als dit toompje te kort of te strak is, kan het scheuren bij een erectie. Dat kan flink pijn doen.
In het kort
Bij een ontstoken voorhuid kunt u last hebben van jeuk, een rode voorhuid en kleine wondjes. Het kan komen door wassen met zeep, medicijnen of een te strakke voorhuid. Het komt ook vaker voor bij mannen met suikerziekte of een andere ziekte waarbij de afweer minder is.
De huid van de eikel kan enkele weken gevoelig zijn. Dit kunt u verhelpen door de eikel met vaseline in te smeren. De eikel 'went' op den duur aan de nieuwe situatie. De hechtingen lossen vanzelf op.
Een te nauwe voorhuid kan de hygiëne bemoeilijken, wat tot infecties kan leiden en de voorhuidvernauwing nog kan verergeren. Ook kan een te nauwe voorhuid het plassen bemoeilijken of pijnlijk maken. Op latere leeftijd kunnen klachten optreden bij seksuele betrekkingen.
Wanneer een jongen besneden is, heeft hij geen voorhuid meer, of een stuk minder voorhuid. De eikel is dan bloot, als een kale knots. Als je onbesneden bent hoef je niks te doen met je voorhuid als je seks gaat hebben. Wanneer je naar binnen gaat of als je het condoom omdoet verschuift je voorhuid vanzelf.
In Nederland is volgens de studie ongeveer 5,7% van de mannen besneden.
Een vernauwde voorhuid kan op alle leeftijden voorkomen. Bij kleine jongens komt dit vaak voor en vormt zo lang er geen pijn, ontsteking of plasklachten zijn geen probleem. De voorhuid wordt meestal vanzelf soepeler.
Als de voorhuid niet goed naar achter kan tijdens de seks, krijg je geen volle erectie en dat doet pijn. Maar het grootste probleem is dat je de voorhuid niet goed kunt schoonmaken na de seks waardoor er een schimmelinfectie kan ontstaan. De voorhuid kan ook scheuren, dan ben je wel gelijk van het probleem af.
Bij een volwassen man zal meestal gekozen worden voor een volledige besnijdenis. De eikel zal in dat geval zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. De meest voorkomende reden om dit soort ingreep te laten uitvoeren, is een fimosis of vernauwing van de voorhuid.
De voorhuid van de penis zit vast met een dun bandje of toompje. Als dit te kort is, kan dat klachten geven bij een erectie of tijdens seksuele activiteit. Soms is het doorsnijden van het van het toompje noodzakelijk.
Er kunnen anders wondjes ontstaan en er is geen speciale reiniging nodig. Het is nog niet nodig om smegma (witte afscheiding) weg te wassen. Als de voorhuid makkelijk teruggeschoven kan worden, kunnen de eikel en de voorhuid met lauw water schoongespoeld worden. Gebruik geen zeep.
De eerste 6 weken na de operatie mag u geen seks hebben. Anders is de kans groot dat de wond weer open gaat. De ingreep verandert uw gevoel bij seks meestal niet of nauwelijks. Het is ook beter om de eerste 2 weken niet te sporten, baden en zwemmen.
Probeer bij een jongen niet zelf de voorhuid van de eikel los te maken en maak alleen de plekken schoon waar je bij kunt. De voorhuid terugtrekken kan pas als de voorhuid loskomt van de eikel, ergens tussen het derde en het zesde jaar.