Het gebruiken van stekpoeder op je stekjes is niet echt nodig. In sommige gevallen kan het zeker helpen, maar zonder kan je ook goed gewortelde gezonde stekken kweken.
Het stekken van planten met stekpoeder is niet echt nodig
Stekpoeder kopen is dus niet echt noodzakelijk.
van de zomer op youtube gezien : planten stekken en ipv stekpoeder te gebruiken voor een goede beworteling, het stekondereind dopen in honing, daarna even in water nat maken en hopla rechtstreeks in de potgrond.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Benodigdheden. Als gereedschap heb je een goede snoeischaar en scherp mes nodig. Ook andere middelen zoals; potjes, bakjes, stekaarde, stekpoeder en scherp zand moeten tijdens het stekken voorhanden zijn.
Stekpoeder zelf maken
Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken. In wilgenwater zitten speciale stoffen die ervoor zorgen dat de stekken aangroeien. Deze stoffen zijn een plantenhormoon die als groeiregulator bij de wilgen dient en saliyzuur, wat dient als ontstekingsremmer.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
's Werelds best verkochte medicijn is ook heilzaam voor planten. Aspirine maakt ze beter bestand tegen virussen, bacteriën en schimmels.
Wij raden aan om voor de Pokon stekpoeder te gaan die je voor iets meer dan €10 bij Bol.com online koopt.
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby's te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
Water geven
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.
Heeft jouw pannenkoekplant nog niet genoeg wortels om zelfstandig te groeien? Dan kan je het stekje laten wortelen op water. Zorg ervoor dat de blaadjes en steeltjes van de plant niet in het water staan, dit kan ervoor zorgen dat de blaadjes gaat rotten.
Let wel op dat je op die manier niet te veel water geeft. ,,Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar de plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”
ð± Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant? Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten. Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
De geur van kaneel is voor veel mensen een favoriete geur, maar insecten en ongedierte daarentegen vinden het vreselijk! Als je bepaalde insecten op afstand van je planten wil houden, omdat ze je planten bijvoorbeeld aantasten, kun je kaneel dus als perfect weermiddel gebruiken. Hoe?
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Strooi een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond van de planten. Dit kan de volwassen rouwmuggen weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich ontwikkelen tot een volwassene rouwmug. Het zijn dus niet de volwassene vliegjes die het probleem vormen, zij leven maar enkele dagen.
Let op: stek- en zaaigrond kun je maar 1 keer gebruiken. De verplante plantjes kunnen ziektekiemen afgeven aan de grond. Ook halen de plantjes alle voedingstoffen uit de stekgrond. Gooi gebruikte stekgrond op de composthoop of verdeel het in je tuin.
Ook kunnen de beginnende wortels van planten door de meststoffen als het ware verbranden. Dit wil je niet! Daarnaast heeft de luchtigheid van zaai- en stekgrond ook een hoger doel: het zorgt ervoor dat de planten uiteindelijk makkelijk uit de aarde gehaald kunnen worden zonder de wortels te beschadigen.
Het verschil tussen zaai- en stekgrond en gewone potgrond
Mest zorgt voor voeding en groei. Het klinkt logisch om ook opgroeiende planten veel van deze voedingsstoffen te geven. Stekjes en ontkiemende planten groeien echter beter in een meer neutrale omgeving.