“Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan.Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken”, schrijft het Voedingscentrum. Ze raden aan om je zintuigen te gebruiken (kijken, ruiken, proeven) om te beoordelen of de yoghurt nog houdbaar is.
Gooi yoghurt niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Vries ze in ! Ik vries yoghurt graag in ijsblokjesvormpjes in en gooi ze in de blender met fruit en sap voor smoothies.
Dat 'vervallen' yoghurt veilig is om op te eten, betekent nog niet dat hij ook lekker is. “Het kan gebeuren dat yoghurt zuurder wordt. Dat is misschien niet ongezond, maar wel minder smakelijk”, zegt Devlieghere. “Ook kan er sprake zijn van schimmelgroei.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
“ Het is normaal gesproken veilig om yoghurt te eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zolang er geen tekenen van bederf zijn, zoals een vreemde geur of schimmelgroei ,” zegt Amidor. “Het is het beste om de yoghurt binnen 7 tot 14 dagen na opening te eten om het risico op schimmel- of gistgroei te verkleinen.”
Volgens de Foodkeeper-app van de USDA's Food Safety and Inspection Service moet yoghurt binnen 1 tot 2 weken na de aankoopdatum worden geconsumeerd. (Dit tijdsbestek gaat er overigens vanuit dat je je yoghurt in de koelkast hebt bewaard.) Daarna is er geen garantie meer dat je yoghurt nog veilig is om te eten. Het is het beste om het weg te gooien.
Roer de yoghurt met een lepel en bekijk de textuur. Als je klontjes of brokken ziet, of als de textuur gelatineus lijkt en de yoghurt moeilijk te roeren is , is hij over zijn hoogtepunt heen en begint hij te bederven. De yoghurt ruikt zuur, raar of vies.
Griekse yoghurt kan tot twee weken in de koelkast bewaard worden, maar tot twee maanden in de vriezer . Je yoghurt in de vriezer bewaren is de truc van de student voor goedkope fro-yo. Bij de meeste voedingsmiddelen is de vriezer je beste vriend, en het houdt je yoghurt koud tot de lunch.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Een TGT-datum komt u tegen op producten die snel bederven. Dat zijn bijvoorbeeld verse producten zoals zuivel, vlees, gebak, gesneden groenten en gesneden fruit. Het is niet verstandig om deze nog te eten of drinken als de TGT-datum verstreken is.
Melk, yoghurt en zachte kazen doen het niet zo goed in vriestemperaturen, omdat ze stuk voor stuk schiften en klonteren. Niet iets dat je nog zou willen opeten achteraf. Bewaar je zuivel dus gewoon in de koelkast.
Verse yoghurt wordt juist door de levende starterculturen na de houdbaarheidsdatum steeds zuurder en er vormen klontjes. Dit proces toont aan dat de yoghurt natuurlijk en vers is.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Tenzij het gearomatiseerd is, zou verse yoghurt een neutrale geur moeten hebben . Als je ranzige, zure of vreemde geuren opmerkt, is het tijd om het weg te gooien.
Naarmate yoghurt ouder wordt, zorgen natuurlijk voorkomende chemische reacties ervoor dat het product verandert, wat invloed heeft op de textuur en smaak van het product. Om de producten optimaal te ervaren, raden we u aan om de producten van siggi te gebruiken vóór de "ten minste houdbaar tot"-datum , die op onze verpakking staat.
Ja, zelfgemaakte, draderige of slijmerige yoghurt is veilig om te eten .
De textuur zal echter niet goed zijn en de smaak kan licht gistachtig zijn. Het is niet verschrikkelijk, maar gewoon niet geweldig. Ik zou het vergelijken met zelfgebakken brood dat te lang heeft gerezen en dan in het midden inzakt als het gebakken wordt.
Volgens de Food Standards Agency (FSA) kun je yoghurt nog eten na de houdbaarheidsdatum , maar je moet wel controleren of de yoghurt nog vers is.
Hoewel het veilig is om yoghurt te eten na de "ten minste houdbaar tot/voor" of "te gebruiken tot" datum, moet u controleren of het nog vers is voordat u het consumeert. Als uw bakje yoghurt tekenen van bederf vertoont, zoals een ranzige geur of een gestremde textuur, kunt u het het beste weggooien in de composthoop of prullenbak.
Chobani® Magere Griekse Yoghurt 150 gram
De houdbaarheidsdatum ligt meestal tussen de twee en vier weken .
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Als u zich afvraagt of yoghurt over de datum gaat als het ongeopend blijft, is het antwoord ja. Zelfs als het in de afgesloten verpakking wordt bewaard en ongeopend blijft, zal yoghurt na verloop van tijd nog steeds over de datum gaan vanwege factoren zoals de natuurlijke afbraak van de ingrediënten en de groei van bacteriën, wat uiteindelijk leidt tot bederf.
Het is prima . De yoghurt wordt alleen een beetje zuur. Daarom bruist het. In mijn tropische klimaat is dit effect merkbaar als de yoghurt te veel fermenteert.