Kip is mager vlees. Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees.Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Voedingsstoffen. Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
Voedingsmiddelen die veel zout bevatten: Soepen, kant-en-klare jus en sauzen, kant- en-klaar maaltijden, bouillon(-blokjes), ketjap, strooiaroma, kruidenmengsels, vleeswaren, zoals rauwe ham, worstsoorten en rookvlees, gekruid vlees, rookworst, hamburgers, kaas, haring, zoutjes, borrelnootjes, snacks, zoals bamiballen, ...
Ook in veel vlees zitten ongezonde vetten. Zeker in orgaanvlees, worst en andere bewerkte vleeswaren. Ga daarom eens voor kipfilet, biefstuk of tartaar om het cholesterol te verlagen met voeding. Of nog beter: vervang dat stukje vlees wat vaker door een gekookt eitje of wat peulvruchten zoals linzen of kikkererwten.
Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Donkere stukken zoals de dij en drumstick bevatten meer calorieën dan lichtere stukken zoals de borst. Het vel behouden of bakken van kip zal ook verzadigd vet toevoegen. Als je rood vlees vervangt door kip, kun je het beste kiezen voor kipfilet , omdat dit het gezondste stuk van de vogel is.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees.Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Gebruik een rek om vet af te voeren bij het grillen, braden of bakken. In plaats van het vlees te bestrijken met braadvocht, houdt u het vlees sappig met wijn, vruchtensappen of een hart-gezonde marinade op oliebasis. Kook een dag van tevoren.
Cholesterol, kankerverwekkende stoffen, ziekteverwekkers en zelfs ontlasting in kipproducten verhogen het risico op hartziekten , borst- en prostaatkanker, urineweginfecties en door voedsel overgedragen ziekten.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan verstopte slagaders helpen voorkomen en je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Enkele voorbeelden zijn bessen, bonen, tomaten, vis, haver, bladgroenten en meer. Atherosclerose (slagaderverkalking) treedt op wanneer vetafzettingen zich ophopen langs de slagaderwanden.
Kip, rauw of gebakken, biedt verschillende voordelen voor spieropbouw en algehele gezondheid . Het is een hoogwaardige eiwitbron en rijk aan essentiële mineralen zoals ijzer.
Kipdijfilet zit bomvol gezonde vitaminen en mineralen. En ja, het is wat vetter dan de kipfilet, maar het valt ruim binnen richtlijnen voor dagelijkse vetinname. Het past dus prima in een gezond voedingspatroon!
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak als kippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking.
Vlees en cholesterol
Magere vleessoorten kunnen wel. Kies in dat geval voor mager rundvlees zoals biefstuk, tartaar, runder- en sucadelappen. Ook mager varkensvlees is geschikt, zoals varkenshaas, varkensoesters en magere varkenslappen. Kip en kalkoen vallen ook onder de categorie mager vlees.
Ze zitten boordevol vezels, antioxidanten en andere voedingsstoffen die je hart gezond helpen houden. Is water drinken goed voor je cholesterol? Hoewel water drinken op zichzelf je cholesterol niet rechtstreeks verlaagt, helpt voldoende hydratatie wel bij veel processen in het lichaam.
Om de gezondheid van uw hart te beschermen, wordt aangeraden om te kiezen voor gegrilde, gebakken of gebraden kip, in combinatie met een uitgebalanceerd dieet. Zo kunt u van deze eiwitbron genieten zonder dat dit ten koste gaat van uw welzijn .
Mensen die veel kippenvlees eten, blijken verhoogde kans te hebben op pancreaskanker. Vermijd ook zo veel als mogelijk bepaalde stoffen waarvan aangetoond is dat ze kankerverwekkend zijn.
Het deel van de kip dat wordt gekookt en de bereidingswijze bepalen de cholesterolverhogende effecten. De borst van een kip heeft het minste cholesterol, gevolgd door de dijen, vleugels en poten. Op dezelfde manier voegt het bakken van kip de vetten uit olie toe, waardoor de kans op een cholesterolpiek toeneemt.
Magere stukken vlees en gevogelte: Er is een direct verband tussen het eten van rood vlees en het risico op hartziekten en overlijden. Dat verband is nog sterker voor bewerkt vlees zoals spek of hotdogs. In plaats van bewerkt vlees kies ik vaak voor kippendijen zonder vel.
Kip gezond bereiden met vel, euh vet
Een kippenborst, het magerste stukje, is vetarm (1,3 g vet per 100 g), een kippenbout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g) en een stukje kip van 100 g met vel brengt gemiddeld 9 g vet aan.
Waarschijnlijk het populairste deel van een kip, je kunt borst kopen in zijn geheel of voorgesneden, en met of zonder vel. Het is het magerste deel van de vogel en wordt, zonder vel, nog magerder.