Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die op lange termijn tot ernstige gevolgen leidt. Als u er vroeg bij bent, is het goed te genezen.
Dat laatste kan de indruk wekken dat syfilis een zelflimiterende ziekte is die vanzelf geneest, maar dat is niet zo. Na het eerste, primaire stadium met zweertjes en lymfeklierzwelling volgt secundaire syfilis met huiduitslag, en tot slot volgt tertiaire syfilis – een stadium dat bijna niet meer voorkomt.
De klachten gaan over maar kunnen vooral in het eerste jaar zo nu en dan weer terugkomen. Er lijkt sprake te zijn van spontane genezing. Dit 'latente' stadium (syfilis latens recens) kan 2 tot 4 jaar bestaan. De patiënt is wel besmettelijk voor anderen en er bestaat de kans op intra-uteriene infectie.
Tegen syfilis krijg je medicijnen die de syfilis doden (antibiotica). Je krijgt de medicijnen meestal via een prik. Het medicijn heet benzylpenicilline. Je krijg het medicijn van je huisarts, de GGD of een arts in het ziekenhuis (dermatoloog).
Als je syfilis niet behandelt, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor jou en je lichaam. Dit kan twee tot 30 jaar duren. Zo kan je er haaruitval, oogklachten en andere zichtproblemen van krijgen.
Als de syfilis niet behandeld wordt kun je echter na een periode van jaren zonder klachten alsnog ziek worden door syfilis. Er kan ernstige schade ontstaan aan de hersenen (neurosyfilis) of het hart.
Dus inderdaad, als je zoent met een besmet persoon, dan is er kans dat jij ook syfilis krijgt.
Ook bij secundaire syfilis, waarbij er vlekjes over het hele lijf zitten kunnen deze slijmvliezen besmettelijk zijn. Stel, je hebt een wond op je hand en je trekt iemand met een syfiliszweer op de penis af, dan kan je via je hand syfilis krijgen.
Zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn en pijn in je gewrichten. En vlekjes op je huid, of bultjes op je penis, vagina of anus. Als je lang wacht met behandelen kun je erge ontstekingen krijgen in je organen. Ga daarom naar je huisarts als je syfilis zou kunnen hebben.
De kans om Syfilis op te lopen wordt geschat op 30 procent. Dit geldt dus voor iedere keer dat je onveilig seks hebt met iemand die Syfilis heeft.
Twee tot twaalf weken na infectie met syfilis, ontstaan op de plaats waar de infectie plaatsvond één of meer zweertje(s). Dit kan op of in de penis, vagina, anus of mond zijn. Het zweertje kan ongeveer een centimeter groot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn.
Onthoud dat de symptomen van de ziekte soms niet worden opgemerkt. Je kan dus drager van syfilis zijn zonder het te weten... wat het risico op besmetting van een of meerdere sekspartners verhoogt. Opsporing is dus belangrijk.
De primaire oppervlakkige laesies en later de condylomata lata zijn zeer besmettelijk tot deze zijn genezen. Daarna duurt de besmettelijkheid vanuit bloed vanaf het moment van de besmetting ongeveer 1 tot 2 jaar. In de periode van primaire en secundaire syfilis en syfilis latens recens is de patiënt besmettelijk.
De symptomen van syfilis
Wie pech had, overleed eraan. Soms tastte het ook de hersenen aan, waardoor iemand zo gek werd dat hij alleen nog maar opgesloten kon worden (tot de dood erop volgde).
Hoe wordt syfilis vastgesteld? Syfilis is aantoonbaar door middel van bloedonderzoek. De geslachtsziekte kan vastgesteld worden Vanaf een aantal weken na het optreden van de eerste symptomen. Bij het ontbreken van zichtbare symptomen wordt aangeraden 3 maanden te wachten met testen na het onveilige seksueel contact.
Syfilis (lues, harde sjanker) is een van de klassieke bacteriële soa's. De ziekte was eeuwenlang endemisch, maar is zeldzaam geworden sinds er penicilline is. In Nederland wordt de diagnose jaarlijks ongeveer duizend keer gesteld, voor meer dan 95% bij mannen die seks hebben met mannen (MSM).
Herpes genitalis Hierbij ontstaan kleine blaasjes en bultjes op de huid van de geslachtsdelen. Ze verschijnen meestal enkele dagen nadat je geïnfecteerd bent. Vaak zijn de blaasje pijnlijk, of jeuken ze.
Syfilis werd door Columbus uit Amerika meegebracht, zo is vaak beweerd. Maar nieuw onderzoek doet vermoeden dat de ziekte in Europa zelf is ontstaan. Sinds syfilis in 1495 om zich heen greep in Napels, debatteren Europeanen over de vraag waar de ziekte vandaan kwam.
Syfilis wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Deze bacterie nestelt zich in de vagina, de penis of de anus en soms in de mond en veroorzaakt een zweertje. Waar de infectie zit, is afhankelijk van de manier waarop u seksueel contact hebt gehad.
Je kan een soa via (tong)zoenen krijgen als je zweertjes en wondjes aan je mond hebt. Heb je blaasjes rond je lippen dan gaat het in de meeste gevallen om herpes (koortslip). Heb je blaasjes of ingedroogde blaasjes dan is een soa als herpes wel besmettelijk dat het via (tong)zoenen overgedragen worden.
Mag je seks hebben tijdens je behandeling van syfilis? Wacht tot 1 week na je behandeling met seks. Ook seks met je handen of je mond. Je kunt de soa in die week nog aan iemand anders geven.
Genitale herpes, HPV-infectie, HIV-infectie en hepatitis B zijn ongeneeslijke virale infecties, waarvan de gevolgen met anitretrovirale middelen kunnen worden gemilderd. Als ze een SOA hebben, kunnen zwangere vrouwen een antibioticabehandeling volgen.
Heb je keelklachten na het hebben van orale seks (pijpen/ beffen) en ben je bang voor een soa in de keel. Chlamydia keel symptomen kunnen zijn keelpijn, plekjes op de mond.
Een bekend kenmerk van Syfilis in het tweede stadium van de ziekte zijn kale plekken, dus haaruitval met name bij het hoofdhaar.