U kunt last krijgen van klachten zoals: hoofdpijn, trillen, hartkloppingen en misselijk gevoel. Ga naar uw arts of apotheker als u wilt stoppen met dit medicijn. Dit medicijn heeft veel wisselwerkingen met andere medicijnen.
Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad. Spoed: Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u hartkloppingen heeft en daarbij andere klachten zoals druk in de borst, benauwd zijn, of misselijkheid, zweten of bleek zien.
Prednison remt ontstekingen en vermindert daardoor klachten van ontstekingsziekten aan de darmen zoals de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Verschijnselen van ontstekingen in de darmen zoals pijn, diarree en bloed bij de ontlasting nemen af. Prednison werkt vrij snel.
Verhoging van de bloeddruk: uw behandelend arts zal de bloeddruk bij langdurig gebruik van prednison regelmatig meten. Wanneer u al een hoge bloeddruk heeft of andere hart- en/of vaatproblemen heeft (gehad) is het belangrijk dit aan uw voorschrijvend arts te melden.
Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Het hart kan dan heel snel kloppen, heftig bonzend voelen of een slag overslaan. Dit kan een heel vervelend gevoel geven. Ook kunnen hartkloppingen u ongerust maken.
Maak een afspraak met uw huisarts als: U hartkloppingen heeft en deze niet overgaan na het rusten. U plotseling een onregelmatige hartslag krijgt. Uw hart klopt dan een tijd heel snel en dan weer een tijd erg langzaam.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Als u vaker per jaar een stootkuur nodig heeft, of meerdere weken tot maanden (een lage dosering) prednisolon gebruikt: de meeste lastige of vervelende bijwerkingen gaan over als u aan het middel gewend bent geraakt. Dat is na enkele dagen tot weken.
Stemmingsverandering, slapeloosheid, hoofdpijn en duizeligheid. Dunnere huid, grotere kans op blauwe plekken en minder snelle wondgenezing. Je kunt puistjes, galbulten of huiduitslag krijgen. Ook roodheid van de huid in het gezicht komt voor.
Prednison wordt vaak toegepast bij verschillende soorten kanker, zoals lymfeklierkanker, leukemie, hersentumor, borstkanker en de ziekte van Kahler. De werking van prednison bij deze aandoeningen is divers: Het verbetert de eetlust, vermindert vermoeidheid en zorgt er vaak voor dat u zich beter gaat voelen.
De tabletten neem je tijdens of na de maaltijd met een ruime hoeveelheid water in. Neem de tabletten consequent in. Dagelijks op hetzelfde tijdstip innemen, geeft het beste effect.
Prednison kan ook leiden tot een vergrote eetlust, waardoor het gewicht sowieso toe kan nemen. Ook psychische bijwerkingen worden vaak gemeld: slaapproblemen, stemmingsveranderingen zoals plotselinge angst, euforie of depressie en soms een psychose.
Bij extreme spanning die een goede prestatie in de weg staat, kan de arts een medicijn als propranolol voorschrijven. Propranolol zorgt ervoor dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een uur. De werking houdt zes tot acht uur aan.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Waar moet u op letten als u prednisolon gebruikt ? – Pas op met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen en naproxen. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben als bijwerking maag- en darmzweren. Prednisolon kan de kans op deze bijwerking verhogen.
De werking van prednison is gelijk aan die van prednisolon. Het verschil is dat prednison alleen als tablet of capsule ingenomen kan worden en prednisolon naast tabletvorm onder andere als injectie, oogdruppels of zalf werkzaam is. In deze folder hanteren we de naam prednisolon.
Prednison kan uw longaandoening niet genezen, maar wel rustiger maken. Het werkt al binnen 24 uur, maar het duurt vaak langer voordat u hier iets van merkt. Afhankelijk van uw aandoening en klachten krijgt u het middel kortdurend (een tot enkele weken als stootkuur) of voor een langere periode voorgeschreven.
Je mag alles eten en drinken als je prednison gebruikt. Je kunt gematigd alcohol drinken als je prednison gebruikt. Alcohol beïnvloedt de werking van het medicijn niet. Er treden geen extra bijwerkingen op als je prednison gebruikt en alcohol drinkt.
Verhoging van de bloeddruk: uw behandelend arts zal de bloeddruk bij langdurig gebruik van prednison regelmatig meten. Wanneer u al een hoge bloeddruk heeft of andere hart- en/of vaatproblemen heeft (gehad) is het belangrijk dit aan uw voorschrijvend arts te melden.
De voorgeschreven hoeveelheid prednison is afhankelijk van het soort aandoening die u heeft. Er is sprake van een lage dosis bij maximaal 15 mg prednison per dag. Er zijn ook aandoeningen waarbij u een hoge dosis prednison moet gebruiken, oplopend tot 60 à 80 mg per dag, soms via een infuus toegediend.
Veelal is de oorzaak van hartkloppingen en hartritme stoornissenterug te voeren op een autonoom zenuwstelsel wat ontregeld is. Je lichaam geeft een stress signaal, terwijl de situatie zelf veilig is, bijvoorbeeld wanneer je in je bed ligt.
In rust is er weinig afleiding en valt de hartslag meer op. Over het algemeen zijn hartkloppingen onschuldig, maar soms zijn ze het gevolg van een onderliggende aandoening. Ook sommige medicijnen kunnen hartkloppingen als bijwerking hebben. Bijvoorbeeld van medicijnen die de luchtweg verwijden bij astma of COPD.
Zo'n aanval kan dan bijvoorbeeld een paar uur duren, maar kan ook na een paar minuten weer over zijn. De klachten die voorkomen bij een hartritmestoornis zijn: hartkloppingen en -overslagen. een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen.