In de meeste gevallen is een behandeling met steunzolen en aangepaste schoenen aangewezen. Bij ernstige platvoeten of bij stijve platvoeten is het soms noodzakelijk om operatief in te grijpen. Het doel hierbij is om de voet opnieuw stabiliteit te geven.
Bij een milde vorm van platvoeten, of wanneer je geen pijnklachten hebt, kan de behandeling volstaan met goede steunzolen. Dit eventueel in combinatie met orthopedische schoenen. Bij stijve platvoeten hangt de behandeling af van de oorzaak. Vaak komen stijve platvoeten door een aangeboren afwijking.
Een platvoet kan volledig normaal zijn. De meeste kinderen beginnen hun leven met een platvoet. Bij kinderen hoeft deze afwijking alléén behandeld te worden als er sprake is van pijn. Bij een sterke knikstand van de hiel met een platvoet kunnen kinderen klagen over een vermoeid gevoel in de voeten bij het langer lopen.
Kan een doorgezakte voet herstellen? Ja, dat kan met behulp van voet- en houdingsoefeningen.
Platvoeten hoeven niet per se een belemmering te zijn bij sporten. Goed schoeisel en spierversterkende oefeningen kunnen al voldoende zijn om goed te kunnen sporten.
Gedurende de eerste 5 a 6 maanden na de operatie vindt het grootste herstel plaats, ongeveer tot 75-80% van het herstel. Het eindresultaat van de operatie mag u pas na 1 jaar verwachten, zo lang duurt het voordat het bot helemaal geheeld is en de zwelling van de voet verdwenen is.
Van de volwassenen heeft 10% een platvoet.
U kunt een doorgezakte voet herkennen aan het breder worden van de voorvoet. De voorvoet kan knellen in uw schoenen. Langer staan of lopen kan klachten geven op of onder de voorvoet. Er kunnen ook klachten in de tenen ontstaan.
Schoenen met een goed voorgevormd voetbed, zijn zeer geschikt voor mensen met doorgezakte voeten. Let er hierbij vooral op dat het voetbed een bolling heeft op de plek waar jouw voetboog zou moeten zitten. Dit zit comfortabel en voorkomt dat je voeten naar binnen gaan staan tijdens het lopen.
Een platvoet is vast te stellen door te kijken naar uw voetafdruk. De afdruk van een vochtige platvoet laat zien dat de hele voetzool contact met de grond maakt. Een platvoet is te herkennen aan de afwezigheid van het gewelf aan de binnenzijde in het midden van de voet.De hiel is meestal naar buiten gekanteld.
Bij kinderen gaat het meestal om aangeboren platvoeten (vaak erfelijk). Wanneer de platvoeten op latere leeftijd ontstaan, gaat het meestal om een verworven platvoet. Dit laatste kan het gevolg zijn van een chronische ontsteking van een pees aan de binnenzijde van de enkel.
De beste hardloopschoenen platvoeten zijn stabiele stevige loopschoenen met veel steun en een vlakke zool. Deze hardloopschoenen voor platvoeten geven de enige en juiste ondersteuning voor de doorgezakte spieren en vallen vaak onder de stabiele categorie.
Platvoeten kunnen ervoor zorgen dat de voeten naar de binnenkant rollen als u staat op loopt. Ook leiden ze tot ongelijke verdeling van het lichaamsgewicht, hierdoor kunnen de schoenen slijten wat tot verwondingen aan de voet kan leiden.
Bij kinderen gaat het meestal om aangeboren platvoeten (vaak erfelijk). Wanneer de platvoeten op latere leeftijd ontstaan, gaat het meestal om een verworven platvoet. Dit laatste kan het gevolg zijn van een chronische ontsteking van een pees aan de binnenzijde van de enkel.
Platvoeten hoeven niet per se een belemmering te zijn bij sporten. Goed schoeisel en spierversterkende oefeningen kunnen al voldoende zijn om goed te kunnen sporten.
Wat is een doorgezakte voet? Bij een doorgezakte (voor)voet, ook wel een spreidvoet genoemd, rust de voetzool volledig of gedeeltelijk op de grond. Er is nauwelijks een voetholte aanwezig. Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet kan u last hebben van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van de voet.
Skechers Arch Fit schoenen zijn ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van mensen met verschillende voetbogen. Ze zijn voorzien van een gepatenteerde inlegzool technologie die zorgt voor een anatomisch gevormde voetboog ondersteuning en demping.
Kortom: de hele zomer lang op slippers lopen is erg slecht voor je voeten. Gebruik slippers dus alleen waarvoor ze bedoeld zijn: bij het zwembad, op het strand of op de camping. Draag ze maximaal 2 uur per dag. De rest van de tijd kies je beter voor stevige sandalen, goede sneakers of wandelschoenen.
Volgens van der Poel is het echter nooit wetenschappelijk bewezen dat voeten ook daadwerkelijk krimpen als je wat kilo's verliest. “Een voet kan niet krimpen. De voetboog kan wel boller worden waardoor je een iets kleinere maat hebt. Maar een echt kleinere maat krijg je dan niet”.
Bij doorgezakte voeten is de natuurlijke voetboog nauwelijks meer aanwezig. Om de natuurlijke houding van de voeten na te bootsen, is het verstandig om te kiezen voor slippers die een goed voorgevormd voetbed hebben. Dit geeft jouw voeten de juiste stabiliteit en ondersteuning.
Hardlopen met platvoeten kan soms klachten geven, maar dat hoeft niet altijd. Er zijn veel mensen met platvoeten die normaal kunnen hardlopen en geen pijn of ongemakken ervaren.
Door COVID-19 krijgen niet alleen de longen problemen, maar ook de voeten. Het voet-enkelcentrum van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen ziet 50 procent meer patiënten met complexe voetaandoeningen en ergere platvoeten.
Soepele platvoeten en stijve platvoeten
Bij deze laatste groep is er vaak een aangeboren anatomische afwijking. Bij kinderen is een (lichte) platvoet normaal; de boog moet zich nog ontwikkelen. In de tienerjaren verdwijnt vanzelf de platte vorm. Van de volwassenen heeft 10% een platvoet.