Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
Probeer niet te focussen op calorieën tijdens je zwangerschap, behalve als je BMI boven de 30 komt. Dit kan gezondheidsgevolgen hebben voor de baby. Er wordt gezegd dat je het eerste trimester 1-2 kilo aankomt, het tweede trimester ongeveer 6 kilo en in het derde, en laatste trimester, kom je ongeveer 3-4 kilo aan.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
De baby groeit, je borsten worden voller en je lichaam wordt ronder. Het is aan je te zien dat er kilo's bij komen. Voor de meeste vrouwen is een gewichtstoename van zo'n 10 tot 14 kilo tijdens de zwangerschap gebruikelijk. Hoeveel je aankomt, hangt voor een groot deel af van wat je woog vóór je zwangerschap.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Bij sommige vrouwen is dat maar twee of drie liter, bij anderen kan dat veel meer zijn. Door de zwaartekracht zakt het vocht af en daardoor kun je dikke enkels en voeten krijgen.
Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap
Vandaar dat zwangere vrouwen wordt afgeraden om te lijnen of te vasten. Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan tot je bevallen bent.
Probeer voor je zwangerschap af te vallen, maar doe dit wel op een gezonde manier! Sterk overgewicht verkleint je kans om zwanger te worden. Als je zwanger wilt worden moet je zeker geen crash dieet volgen. Diëten waarbij je minder dan 1400 kcal per dag binnenkrijgt kunnen niet volledig zijn.
Voor twee eten? Een volwassen vrouw heeft zo'n 2.000 kcal per dag nodig en tijdens de laatste 3 maanden van je zwangerschap neemt dit toe met 300-400 kcal. Dit komt neer op een extra boterham, een schaaltje yoghurt of wat meer vlees, vis of vleesvervanger.
Blijft het extra gewicht hangen, of word je zelfs alleen nog maar zwaarder? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand, bijvoorbeeld dat je onbewust meer bent gaan eten. Ook is het mogelijk dat je aankomt als je meer bent gaan sporten. Je lichaam bouwt dan meer spierweefsel op, dat zwaarder is dan vet.
Ga niet op dieet tijdens de zwangerschap
Als je lijnt, komen er schadelijke stoffen vrij die zijn opgeslagen in je lichaamsvet. Die kunnen de placenta passeren, bij je baby terechtkomen en zo invloed hebben op de groei en ontwikkeling.
Sporten kan vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap (hoewel misschien steeds minder intensief). Sport niet meer als je vliezen gebroken zijn, bij voortijdige weeën, vaginaal vloedverlies, te hoge hartslag, te hoge bloeddruk, hartkloppingen of het vroegtijdig samentrekken van de baarmoeder.
In het tweede trimester buik je uit. En flink. Reken op het bijtellen van zo'n 8 kilo. Je baarmoeder groeit in deze periode enorm, net als je baby en de placenta.
Het tweede trimester van je zwangerschap loopt van 14 tot 27 weken en duurt 14 weken of ongeveer drie en een halve maand.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Als je zwanger bent, heb je ongeveer 300 calorieën per dag extra nodig. Dit zijn ongeveer twee bekers magere melk, één ijsje, een bagel met roomkaas of een broodje tonijn.
Rauwe zuivel en eieren en producten gemaakt hiervan kunnen de listeria-bacterie bevatten. Bij zwangeren kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Daarom kun je deze producten beter niet eten als je zwanger bent.
Er groeien nu kleine stompjes die straks de ledematen gaan vormen. En er zijn zelfs al beginnende oogjes, maar deze liggen nog ver uit elkaar, bijna aan de zijkant van het hoofdje. In deze week wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een systeem van bloedvaten.
Eet zoveel groenten als je wil. Dat helpt je honger te stillen en het is nog eens gezond ook. Eet altijd een portie zetmeelrijke voedingsmiddelen bij je groenten, zoals aardappelen of volkorenpasta. Vergeet niet om voldoende eiwitten te eten.
Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Dit kan gemiddeld wel 2 tot 3 liter zijn. Vooral in de laatste maand van de zwangerschap merk je dit aan gezwollen handen, voeten en gezicht. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk normaal blijft.
Als je baarmoeder groeit, kan dit extra druk zetten op de bloedvaten die bloed vervoeren van je onderrug naar je hart. Door deze druk hou je vocht op waardoor je enkels, benen en voeten opzwellen tijdens de zwangerschap. Deze zwelling wordt in de medische wereld ook vaak een oedeem genoemd.
Dikke voeten, dikke enkels en opgezwollen onderbenen zijn gemakkelijk te herkennen. Daarnaast heb je soms last van andere klachten bij vochtophoping: Vermoeide of zware benen. Spataderen.