Ziek worden van de airco, kan dat eigenlijk? "Je kunt niet ziek worden door de airco.Maar als je al wat bij je draagt, bijvoorbeeld verkoudheid, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid." "Hetzelfde geldt wanneer je van een koude aircoruimte ineens naar warme buitenlucht gaat.
De meest voorkomende gezondheidsklachten
De volgende klachten kunnen ontstaan door een vervuilde airco: verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, benauwdheid, vermoeidheid, misselijkheid, geïrriteerde luchtwegen en een toenemende last van allergieën, zoals hooikoorts en astma.
Kun je überhaupt ziek worden van de airco? Volgens Luuk van de Rijt, KNO-arts bij het CWZ Nijmegen, kun je niet ziek worden van het apparaat zelf. "Het is één van de fabels dat je van een airco verkouden zou kunnen worden. Je wordt verkouden door een virus en niet door een airco", zegt de Nijmeegse KNO-arts.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
De airco kan leiden tot uitdroging, hoofdpijn en misselijkheid. De hoofdpijn en misselijkheid ontstaan door de grote temperatuurschommelingen. Dit vraagt veel energie van het zenuwstelsel dat uw lichaamstemperatuur regelt.
Dat airco's vocht uit de lucht halen kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Zo kunnen bij een te lage luchtvochtigheid je ogen, neus en keel gaan irriteren of verkoudsheidklachten ontstaan. Airco's zijn vaak behoorlijke units en nemen dan ook redelijk wat ruimte in beslag.
Zet de airco niet te koud, anders wordt de overgang tussen binnen en buiten wel erg groot. Een behaaglijke temperatuur ligt tussen de 20 en 23 graden. Een te koude airco geeft ijskoude luchtstromen en veroorzaakt daarmee vaak verkoudheden.
Is het ongezond om met de airco aan te slapen? Een airconditioning zorgt naast een koele slaapkamer ook voor een betere luchtcirculatie en verse lucht. Hierdoor kunt u prima slapen met de airco aan. U kunt er ook voor kiezen om de airco aan te zetten voordat u gaat slapen, zodat de ruimte al koel is.
Woning slim koelen
Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel. Met zonwering, goede isolatie en slim luchten hou je al een hoop warmte buiten.
Hoe langer je de airco aan laat staan, hoe sneller de levensduur zal verminderen. Gebruik je de airco alleen in de zomer?Dan kan de airco ruim 15 jaar mee.Maar airco's die dagelijks intensief worden gebruikt hebben 'maar' een levensduur van 5 tot 10 jaar.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
Het is verstandig je airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen. In de regel is meer onderhoud door de vakman niet vaker nodig dan eens in de 5 jaar. Laat regelmatig de interieur-/pollenfilters vervangen, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een grote beurt.
Airconditioning koelt niet alleen lucht, maar haalt er ook vocht uit. Zo voelt de lucht frisser aan. Je neus en keel drogen hiervan uit, waarop je lichaam meer slijm produceert. Daardoor lijkt het alsof je verkouden bent, maar in realiteit verhoogt je lichaam je eigen vochtbalans en is er geen vuiltje aan de lucht.
In het kort komt het er op neer dat een airconditioning (warme) lucht aanzuigt en die door een ruimte leidt waar vloeistof wordt verdampt. De warmte uit de lucht wordt tijdens het verdampen meegenomen en vervolgens komt er weer koele lucht de airconditioner uit.
Sinds 1 april 2021 zijn er door de overheid strengere geluidseisen gesteld voor (nieuw te plaatsen) airco's. Het gaat hierbij om het geluid dat de airco maximaal mag produceren. Een airco mag overdag niet meer dan 45 dB aan geluid veroorzaken bij de woning van de buren, 's nachts is de norm 40 dB.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
In sommige gevallen is het raadzaam om de airconditioning ook 's nachts te laten werken. De temperatuur wordt op deze manier beter vastgehouden. Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is.
Is een airco te gebruiken als hoofdverwarming? Ja, maar het is niet aangeraden. Airco als hoofdverwarming is alleen een goed idee voor kleine en optimaal geïsoleerde woningen. In de meeste gevallen gebruik je een airco vooral als extra bijverwarming.
Een airco is een warmtepomp die op het principe lucht-lucht werkt en kan vaak zowel koelen als verwarmen. Het is dus mogelijk om je huis te verwarmen met airco. Er is wel één groot verschil ten opzichte van traditionele (centrale) manieren om je huis te verwarmen.
Is slapen in een koude slaapkamer ongezond? Zolang je je comfortabel voelt, zijn er geen gezondheidsrisico's verbonden aan het slapen in een koudere kamer. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 21°C. Houd er rekening mee dat een koude kamer niet betekent dat je het zelf koud moet hebben.
De 'Good Sleep'-modus is een speciale functie voor de meest comfortabele slaap door het automatisch aanpassen van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Deze functie zorgt voor een optimale lichaamstemperatuur en maximale rust.
FAN: aanpassing van de ventilatorsnelheid (verandert bij elke druk) SLEEP: werking in verminderd vermogen (aan/uit); geschikt voor nachtelijk gebruik TURBO: werking in maximaal vermogen(aan/uit), schakelt automatisch uit na 20min.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar veel warmer of kouder is niet fijn. Naast de juiste temperatuur, is het belangrijk dat een airco zo min mogelijk geluid maakt in de slaapkamer. Daarom kies je voor een airco die minder dan 30 dB produceert.
Hoe groot is de gas besparing? Met een split airco ofwel warmtepomp van Klimaatdienst.nl wordt uit 1 KWH stroom, wat veel goedkoper is dan gas, maar liefst 4 KWH warmte gehaald. Door gebruik te maken van stroom in plaats van gas kun je tot wel 60 procent op jouw energierekening besparen.
De airco is bijna altijd goedkoper dan de CV ketel, op één uitzondering na. Als de temperatuur buiten zakt tot onder de 15 graden, is de CV ketel goedkoper. Je kunt naast je huis ook andere objecten verwarmen met een airconditioning, namelijk de boot, loods, caravan, schuur of chalet.