Te veel vijgen is ook niet gezond. Het eten van te veel vijgen kan diarree veroorzaken. Gedroogde vijgen hebben een hoog suikergehalte en dat is niet goed voor de tanden. Dus let altijd op, eet niet te veel en zorg voor variatie.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
Zijn vijgen gezond? Vijgen zijn een goede bron van vitaminen (A, B en C), mineralen (kalium en calcium), sporenelementen (ijzer en koper) en vezels. Om optimaal van alle voordelen te profiteren, eet je ze met de schil, die rijk is aan antioxidanten, nadat je ze voorzichtig hebt afgeveegd met een vochtige doek.
Kook overrijpe vijgen voor een explosie van jam en smaak
Maar als uw vijgen overrijp zijn en er slechter uitzien, kunt u ze nog steeds koken . Een gerimpelde schil zegt weinig over de eetbaarheid van het zoete vruchtvlees, waarvan de natuurlijke zoetheid direct wordt versterkt als het stooft in zijn sappen en karamelliseert.
Als het gaat om rauw fruit, kun je gemakkelijk 2-3 vijgen per dag eten. Als je gedroogde vijgen eet, houd het dan bij 3 vijgen en eet ze niet zonder ze een nacht te laten weken. Ons lichaam kan de voedingsstoffen opnemen en sommige gedroogde vruchten en noten beter verteren als ze goed geweekt zijn.
Vijgen hebben een verfijnde zoete smaak en zachte vlezige structuur. Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen.
De zoete smaak brengt je misschien wat op het verkeerde idee dat ze veel calorieën bevatten. Niets is minder waar, want een gemiddelde portie vijgen (70 gram) levert niet meer dan 45 calorieën. Daarnaast hebben ze een hoge voedingswaarde.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Het eten van geweekte vijgen kan gunstig zijn voor gewichtsbeheersing vanwege hun vezelgehalte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels houden je langer verzadigd, waardoor de kans op overeten en het verliezen van overtollige kilo's afneemt.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.
Vijgen of dadels? Verse vijgen bevatten minder suiker en minder calorieën dan verse dadels. Dat geldt ook voor gedroogde exemplaren. Als je wilt afvallen, zijn vijgen dus een iets betere keuze.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
De beste manier om van vijgen te genieten is rauw, met de schil en de zaden intact . Je kunt ook de schil verwijderen en de zaden eruit scheppen, als je dat wilt, of vijgen koken door ze te bakken, braden of grillen. Maar de snelste en gemakkelijkste manier om van deze juweeltjes te genieten is door de steel te verwijderen en direct een hap uit de rauwe vijg te nemen.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.
Mensen met ondergewicht dromen er vaak van om aan te komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vijgen helpen in dit opzicht niet alleen bij gewichtstoename , maar voorzien je lichaam ook van een heleboel essentiële voedingsstoffen. Ze zijn een van de weinige vruchten die zowel rauw als gedroogd gegeten kunnen worden.
Je kan vijgen als zoete toets toevoegen aan je gerechten. Ze behoren ook tot de groep vrije suikers, maar bevatten meer suikers dan verse vijgen. De voedingsvezels en lage hoeveelheid calorieën (270 cal/100gr) bleken zeer positief te zijn voor gewichtsverlies en gewichtsbeheersing, door bevordering van darmwerking.
Hoewel gedroogde vijgen een scala aan gezondheidsvoordelen hebben, is het belangrijk om ze met mate te consumeren. Overmatige consumptie van gedroogd fruit, dat calorierijk is vanwege het verwijderen van water, kan leiden tot een stijging van de bloedsuikerspiegel .
U kunt vijgen op verschillende manieren eten, maar vanwege hun hoge suikergehalte kunt u gedroogde vijgen het beste met mate eten of ze af en toe gebruiken als huismiddeltje tegen constipatie .
Verse vijgen bewaar je in de koelkast. Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.
Om hun houdbaarheid te verlengen is het een goed idee om ze uit de mand te halen en ze in een enkele laag op een bord of ondiepe schaal in de koelkast te bewaren. Hoewel verse vijgen onweerstaanbaar zijn als ze rauw worden gegeten, doen ze het ook goed als ze op het fornuis worden gekarameliseerd, gebakken en zelfs gegrild .