Radijsjes zijn een lekkere groente die je ongekookt moet opeten. Ze smaken enigszins scherp waardoor je er niet meer dan twee achter elkaar kunt eten. Radijzen zijn de wortel van de plant maar de bladeren zijn in principe eetbaar maar dat gebeurt niet vaak.
Onwijs gezond, maar je moet er echt van houden. In Nederland worden radijsjes niet extreem veel gegeten, behalve dan als leuke toevoeging aan een frisse salade af en toe. En dat is jammer, want radijs zit bomvol vitaminen en is goed voor allerlei dingen waarvan je nog niet wist dat het daar goed voor was.
Radijsjes zijn niet alleen goed voor je spijsvertering, maar helpen ook om onder andere de zuurgraad, obesitas , maagproblemen en misselijkheid te verhelpen. Fijn als je wat last hebt van maagzuur.
Radijzen zijn een uitstekende bron van kalium, een mineraal met een bloeddruk verlagende werking. De bloedvaten ontspannen erdoor, waardoor de bloedstroom bevorderd wordt. Dat niet alleen, want kalium reguleert ook de algemene vochtbalans in het lichaam en zorgt ervoor dat de spieren op een gezonde manier samentrekken.
Radijzen worden meestal rauw gegeten. Ze zijn dan lekker met een beetje zout of in een dipsausje. Op brood is een geraspt radijsje ook heel lekker met een beetje boter en zeezout. Gecombineerd met komkommer is een radijs erg lekker als snack.
Radijsjes bevatten veel vezels. Deze helpen andere voedingsstoffen beter te verteren. De nutriënten worden gelijkmatiger door het bloed opgenomen. Daardoor werkt de radijs goed tegen elke ziekte maar met name tegen diverticulitis, hartziekten, diabetes en darmkanker.
Er zitten 2 kilocalorieën in 1 stuk (8 gram) radijs. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'radijs'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Radijs bestaat voor 94% uit water en bevat toch grote hoeveelheden micronutriënten – vooral vitamine C en K. Terwijl vitamine C bijdraagt aan de normale werking van je immuunsysteem, is vitamine K grotendeels verantwoordelijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling.
Radijs bereiden & bewaren
Het beste doe je radijs in een plastic zakje met gaatjes. Dat radijs kort houdbaar is, komt door het hoge vochtgehalte. Ze worden hierdoor snel glazig of zwart van binnen. Radijs is niet geschikt om in te vriezen.
1. Vat vol vitaminen en mineralen: Het kleine ronde worteltje is werkelijk een vat vol vitaminen en mineralen. Je zou het niet zeggen maar het lijstje is bijna oneindig: vitamine E, vitamine C, vitamine A, vitamine B6, vitamine K, ijzer, vezels, magnesium, calcium, fosfor en ga zo maar door.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Bij het ouder worden gaat de radijs een stengel vormen en gaat vanaf dat moment de ( pittige) smaak ook sterk achteruit. Je moet van de nogal scherpe, pittige, peper-achtige smaak houden.
Je kunt radijs met of zonder blad kopen. Zonder loof is radijs ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Met loof is dit iets korter. Je kunt radijs het beste ondergedompeld in een kopje water en zonder blad in de koelkast bewaren.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
Was de radijsjes eerst om ze vervolgens van de tros af te snijden. Snijd het uiteinde van de radijs af en snijd flinterdunne schijfjes. Van de schijfjes kun je ook reepjes snijden. Stapel er een aantal op elkaar en snijd ze door.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Zwarte radijs levert alkaloïden zoals aceetaldehyde, acetylsalicylzuur en benzaldehyde. Het wordt in de fytotherapie vooral ingezet voor een ondersteuning aan de galblaas en een verbeterde leverfunctie.