Ja, ex partners komen dus altijd terug, maar niet altijd op het moment waarop je het zou verwachten. Naarmate de tijd verstrijkt bestaat de kans dat jij anders naar de situatie en de relatie gaat kijken. Het is dan ook heel goed mogelijk dat je uiteindelijk beslist om je oude relatie niet meer te herstellen.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Jazeker, exen komen maar al te vaak weer bij elkaar terug.
De kans dat je ex op een gegeven moment weer contact met je zoekt is behoorlijk groot; misschien niet direct om meteen weer bij je terug te komen, maar hij of zij zal op zijn minst de mogelijkheden willen verkennen.
Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
De duidelijke redenen zijn: als je ex je emotioneel of fysiek mishandelde. Soms overtuigen mensen met weinig zelfvertrouwen zichzelf ervan dat ze de liefde niet waard zijn, dus settelen ze voor iemand die ze niet respecteert of op waarde schat. Een andere reden dat je niet weer bij elkaar moet komen is jaloezie.
Let op hoe vaak hij/zij contact met je opneemt.
Als je ex je niet mist, zal hij/zij waarschijnlijk alleen contact met je opnemen als het echt moet (bijvoorbeeld om spullen op te halen bij jou thuis). Als hij/zij je wel mist, kan hij/zij de neiging om je te bellen, mailen of sms-en waarschijnlijk niet weerstaan.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Doorgaans is dat 30 dagen. Je ex kan alleen op die manier zichzelf afvragen wat jij allemaal uitspookt. De ene keer zorg je dat je wat informatie geeft over jezelf, en de andere keer ben je weer heel ongrijpbaar. Als een man onzeker is over jou en hoe het met je gaat is dat juist prima.
Je kunt natuurlijk zoveel willen, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die op z'n minst 30 dagen wachten totdat zij weer contact opnemen met hun ex, veel meer succes hebben dan mensen die dat meteen doen. De 30 dagen regel is dus zeker het proberen waard!
Hoe lang laat ik hem met rust? Als de relatiebreuk nog vers is, is het goed om minimaal een maand geen contact op te nemen. Dit blijkt uit praktijkervaring en een bevraging. Je kunt zelf het beste bepalen hoe lang je je ex de tijd moet geven.
Ook over je gevoelens na een break-up heeft de wetenschap iets te zeggen. Volgens onderzoek gepucliceerd in The Journal of Positive Pscyhology heeft ruim driekwart van de mensen 11 weken nodig om te herstellen.
Praat met elkaar
Goede communicatie is essentieel voor je relatie. Praat met elkaar, zeg elkaar wat je belangrijk vindt en waar je je goed of minder goed bij voelt. Ook belangrijk, geef elkaar regelmatig een complimentje. Het is goed voor het zelfvertrouwen en een mooie manier om te laten zien dat je elkaar graag ziet.
Mannen daarentegen hebben er meer moeite mee. Dat heeft te maken met het idee van een relatie van 'hoge kwaliteit' die ze vervolgens kwijt zijn. Mannen voelen pas later de pijn van hun break-up, omdat ze emoties liever voor hun uitschuiven. Daardoor komt de klap later en ook harder aan.
Maar waar is dat dan goed voor, elke dag seks? Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.
Iemand missen gebeurt niet tijdens een gesprek, maar juist bij afwezigheid van contact. Voer dus een kort, prettig gesprek en kap het daarna weer af door te zeggen dat je iets gaat doen (zeg bijvoorbeeld dat je lekker gaat koken). Op deze manier geef je het brein van je ex de tijd om jou te gaan missen.
Hij doet alsof er niks aan de hand is
Sommige exen zien elkaar nog als ze uit elkaar zijn. Je weet dat hij echt spijt heeft als hij deze momenten gebruikt om te doen alsof er niks aan de hand is. Bij binnenkomst geeft hij je weer gewoon een knuffel en hij praat niet over wat er tussen jullie is gebeurd.
Als je je ex dus toch een berichtje besluit te sturen, denk er dan van tevoren goed over na en laat het daarbij. Als hij niet direct reageert kun je beter je mond houden dan nog een berichtje sturen, want hiermee maak je de situatie (en de kans dat hij reageert) er nooit beter op.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Je ex kan per ongeluk naar je staren of veel oogcontact maken, wat een teken kan zijn dat hij of zij nog niet over je heen is. Het is nog veelzeggender als je ex meteen wegkijkt nadat je de ander betrapt hebt, maar daarna weer opnieuw gaat staren.
Gevoelens verdwijnen niet zomaar
Allereerst weet dat je ex je nooit zal vergeten, zelfs al zijn jullie met ruzie uit elkaar gegaan. Natuurlijk is het wel zo dat als je een hele korte relatie had, van laten we stellen een paar dagen tijdens een vakantie, dat je ex je dan makkelijker zal kunnen vergeten.